De nya badrummen

De nya badrummen

Funderar du på att renovera ditt badrum? Då står du inför en hel del olika val. Och vad är det egentligen som gäller just nu? Var inte orolig – Vårt Nya Hus har tagit reda på vilka badrumstrender som är hetast för tillfället och ger dig värdefulla råd på vägen.

Av Nora Lindkvist

Att renovera eller bygga ett nytt badrum är inte något man gör i en handvändning. Oftast ska man dessutom leva med badrummet under en längre tid, varför det är viktigt att man tänker igenom allting noggrant innan man sätter igång. Här finns det en rad olika saker som man bör ha i åtanke, både när det kommer till färgsättning, val av inredning och material.

– Planering är A och O, och att vara ute i god tid. Att satsa på kvalitetsmöbler i badrummet är också viktigt eftersom det är en fuktutsatt miljö, säger Caroline Gräntz på Aspen Bad. Att utgå från sin egna situation och se till sina personliga behov är också viktigt. Bara för att grannen har byggt ett gigantiskt badrum med massor av häftiga lösningar behöver inte det betyda att detta också passar dig.

– Det finns ganska många saker som är bra att tänka på men det bästa tipset är att utgå ifrån de behov man har; nu och på lite längre sikt. Renoverar man eller bygger nytt badrum ska man ju använda – och trivas med det – under en lång tid, säger Kristina Hellner på Gustavsberg. 

Står man inför en omfattande badrumsrenovering är det därför bäst att ta kontakt med någon som är kunnig inom området. Annars är det lätt att saker går fel, samt att man kanske inte ser vilka möjligheter ens badrum faktiskt har.

– Det vanligaste misstaget folk gör är att man mäter fel! Och att man beställer för stora möbler till ett för litet badrum. Sedan är det också lätt att man glömmer bort att utnyttja alla ytor till förvaring. Den yta som vanligtvis glöms bort är den ovanför toaletten, där man ofta får plats med ett väggskåp, säger Caroline Gräntz. 

Ett annat fel som många också gör är att de inte tänker igenom hur man faktiskt ska använda badrummet, och kanske främst – vilka som ska använda badrummet.

– Tänk på att du, och kanske flera andra i familjen, ska kunna röra er ordentligt i badrummet och även kunna komma åt att rengöra och underhålla. Ett annat misstag är att man glömmer bort dammet som gärna samlas på öppna hyllor och ovanför skåp. För att undvika det: välj skåp med luckor och skåp som går ända upp till taket, säger Kristina Hellner. 

Precis som i all annan inredning går det också trender inom badrum. Och en av de största trenderna just nu är att ta in mer av den vanliga inredningen i badrummen. Istället för att vara en undanskuffad vrå, börjar badrummen allt mer likna våra vardagsrum.

– Vi kommer att fortsätta att ta in vanliga möbler som tavlor och fåtöljer samtidigt som badrummen blir mer tekniskt avancerade med TV- och ljudanläggningar. Allt detta bidrar till att badrummet i större utsträckning blir ett avkopplande rum att umgås och spendera tid i, säger Kristina Hellner. 

Badrumsföretagen lanserar också hela tiden nya produkter med innovativa lösningar som underlättar vardagen. På Gustavsberg har man till exempel precis lanserat en toalettstol med fokus på hygien.

– Toalettstolen har öppen spolkant vilket gör att hela WC-skålen hålls ren vid spolning. Detta förkortar och förenklar städningen. Vägghängt badrumsporslin blir också allt mer populärt – det sparar plats och underlättar städningen ytterligare, säger Kristina Hellner. Dessutom börjar företagen bli allt mer miljömedvetna vilket leder till att de tar fram produkter med lägre klimatpåverkan, till exempel genom smarta blandare som minskar människors vattenkonsumtion.

– Tänker man på miljön finns det sedan några år tillbaka en energi-klassning för badrumsblandare som kan hjälpa en att välja en miljövänlig variant. Energiklassade blandare har särskilda etiketter som visar hur mycket vatten och energi de sparar, säger Kristina Hellner. 

Det här tankesättet ser vi också inom inredningen där fler företag satsar på hållbara och gedigna material.

– Hållbara material är fortfarande en tydlig trend. Hos badrums-återförsäljarna ser vi till exempel en ökad efterfrågan på äkta svensktillverkat porslin – ett material som har en ytterst tålig yta och som håller i generationer, säger Caroline Gräntz. Förutom detta satsar också många företag på att föra in andra tekniska lösningar i badrummet. På Aspen har man till exempel precis lanserat en ”musikspegel” med Bluetooth eller dockningsstation för IPhone. En annan trend är att man satsar mer på nya lösningar för belysning.

– Belysning ger en hög trivselfaktor, men det kan också vara en hjälpreda i olika situationer. Vi har till exempel satsat på LED-teknik och belysning under badrumsmöbler, samt inuti lådor. Belysningen under skåpet kan lysa konstant medan ljuset i lådan tänds när lådan öppnas. Detta gör att man får bättre ordning i sina förvaringsutrymmen, säger Caroline Gräntz. 

I badrummet behöver man också se till så att man jobbar med flera olika typer av ljus, då vi människor ofta har flera olika behov som behöver uppfyllas i ett och samma rum.

– Se till att ha flera olika ljus-källor som dessutom kan dimras så att belysningen kan uppfylla olika behov. Man behöver helt olika ljus när man sminkar sig jämfört med om man gör toalettbesök på natten, säger Kristina Hellner.

Idag bor många människor allt trängre, framförallt i storstäderna. Därför är en av badrumstillverkarnas största utmaningar just nu att skapa badrumsinredningar som fungerar på små ytor.

– En av höstens stora trender är smart förvaring för begränsade ytor. Möbler med multifunktion, såsom helkroppspeglar med förvaringsfack på baksidan, väggskåp med inbyggd näsduksbox, lönnfack under tvättställ är exempel på detta. En svängbar helkroppsspegel med förvaring rymmer många prylar utan att stjäla yta i badrummet, säger Caroline Gräntz.

När det kommer till färger och materialval går det här också att se en del trender, som till stor del påverkats av hur vi valt att inreda våra hem 2014. Marmor är en stark trend, liksom naturmaterial. För blandare blir det allt mer populärt med mässing, koppar och rosé.

– När det gäller färger ser vi mycket toner av plommon, puderrosa, kopparorange i kombination med skiffergrå och flera nyanser av blått, säger Caroline Gräntz.

Liknade Artiklar

kommentarer