Arkitekten tipsar

Arkitekten tipsar

Fredrik Svedbrant, Pnthaus - Arkitektur som investering.

Det finns många val och frågor att ta ställning till inför ett stundande husbygge. Arkitekten Fredrik Svedbrant delar här med sig av några goda råd på vägen.

Av Nora Lindkvist

Vad är det första man ska tänka på när man ska bygga hus?

– Att man hittar en tomt i ett bra läge. Det finns både lätta, plana tomter och svårare tomter som kanske är kuperade, steniga och kräver markarbete. Trots att de svårare tomterna kräver mer kan de dock bli betydligt intressantare och finare. Anlitar man en arkitekt som hjälper till att anpassa huset efter tomten och området kan man vinna väldigt mycket på det. Man ska helst inte göra om naturen för husets skull. Börja inte bläddra i huskataloger förrän du hittat rätt tomt. När man väl hittat sin tomt och positionen för huset på tomten kan man börja planera huset.   

Hur ska man tänka vid val av hustyp?

– Man ska välja huset efter tomten och inte tvärtom. Det är också viktigt att ta kontakt med kommunen och kolla upp vad man får bygga på tomten. Fråga kommunen hur de ställer sig till bebyggelse av den hustyp du tänkt dig för tomten. Risken finns annars att du köper en tomt där du inte kan bygga den typ av hus du tänkt dig. Gillar du supermoderna hus men flyttar till en tomt där det bara är tillåtet att bygga ett hus i traditionell stil finns det inte mycket du kan göra i efterhand. Kolla därför upp alla bestämmelser innan.   

Om man aldrig byggt hus innan – vad är då det viktigaste att tänka på?

– Det viktigaste är att man är ute i god tid. Att bygga hus är en lång process som är mycket tidskrävande. Sedan är det också viktigt att man har höjd i budgeten så att man vet att man har råd att genomföra hela projektet.   

Hur ska man tänka om man har en begränsad budget och vill få ner sina kostnader?

– Det viktigaste är att man har tak över huvudet och värme inomhus. När man väl har den grunden kan man ta allt eftersom man får mer tid och pengar. Bygg klart en våning så att ni kan flytta in och ta den andra våningen senare. Det är bättre än att till exempel stå med dubbla hyror under en längre tid. Ett annat tips är att göra så mycket man kan själv invändigt. Genom att själv sätta gipsskivor, måla paneler, väggar, tak och lister kan man spara mycket pengar.   

Vad finns det för fördelar samt nackdelar med kataloghus/arkitektritade hus?

– Många tror att det är dyrare med arkitektritade hus men så behöver det absolut inte vara. Får man en bra relation med arkitekten så finns det så klart en vilja hos denne att projektet ska bli riktigt bra. Som arkitekt kan det även vara en intressant utmaning att rita ett funktionellt budgethus, så priset behöver inte bara vara en begränsning. Dessutom kan arkitekten använda bygget som en egen referens vilket gör att det självklart ligger i dennes intresse att göra så bra ifrån sig som möjligt. Som arkitekt blir man ofta ”kär” i sitt projekt så det är större chans att det blir riktigt bra. Med en arkitekts hjälp får man också mer hjälp att anpassa huset efter tomten, samt att hitta skräddarsydda lösningar. Nackdelen är att det kan bli dyrare än ett kataloghus, men detta beror självklart på vad man är ute efter. Kataloghusets fördel är att husleverantörerna direkt kan ge dig ett fast pris samt att de kan leverera huset relativt snabbt. Nackdelen är att du inte får ett lika personligt hus, samt att det kan vara svårare att etablera samma typ av kontakt som med en arkitekt.

Finns det något i processen som är vanligt att man missar?

– Många glömmer tidsaspekten och är inte ute i tillräckligt god tid. Sedan är det viktigt att komma ihåg att placera huset efter väderstrecken, vilket är något som många inte tänker på. En annan vanlig miss är att man inte undersöker marken på tomten ordentligt. Man ska till exempel inte planera en källare om det inte går att bygga en. Det finns även marker med radonproblem där man måste lösa detta med ventilering och så vidare för att kunna bygga. Kommunen ska ha koll på allt sådant, så ta kontakt med dem om du är osäker. Något annat som många glömmer är leveranstiden på produkter. Fönster tar till exempel upp emot sex veckor från beställning till leverans. Planera ordentligt så din tidsplan inte står och faller med leveranstider.   

Vilka material kan man välja om man vill bygga mer miljövänligt?

– Det är viktigt att tänka på hållbarheten genom tid. Om det är ett material som håller länge så är det på sikt miljlövänligare än någonting ekologiskt som bara håller i tjugo år. Ett välisolerat trähus kan vara ett bra val.   

Hur lång tid ska ett husbygge ta?

– Det beror självklart på hur mycket tid man vill lägga ner på sitt husbygge. Personligen tycker jag att man ska lägga minst ett år, men gärna flera år på det. Ska man slå rekord i att bygga snabbast så går det att få till ett hus på sex månader, men hur bra blir ett sådant hus? De flesta bygger bara ett hus i livet, och då är det väl värt att lägga ner mycket tid på det. Då får man ett hus att älska och som man kan leva länge i.   

Fredrik Svedbrant på Pnthaus – Arkitektur som investering, driver eget sedan flera år tillbaka. Läs på pnthaus.se/blogg om hur han omvandlat en gammal butikslokal till en spännande bostad.

Liknade Artiklar

kommentarer