Inred ditt garage

Inred ditt garage

Gladiator garage

Hyllor, arbetsbänk eller till och med ett extra förråd. Ditt garage kan rymma mycket och för att få plats med allt som du tänkt fylla ditt garage med gäller det att planera noggrant redan från början. Ett för litet garage blir snabbt stökigt och tappar sin funktion. Vårt Nya Hus har pratat med Jonas Sjölin, vd för Lövångers bygg, om att inreda sitt garage.

Av Nathalie Carlsson

Redan från början är det en hel del att tänka på när du ska bygga ett garage. Hur stort ska det vara, ska det vara en eller två våningar, hur många portar, kall- eller varmgarage och framför allt vad ska jag fylla mitt garage med. Vill du ha en mindre yta för att få plats med lite extra förvaring, vill du få plats med en hel arbetsbänk eller kanske till och med ett helt förråd. Valmöjligheterna är många och det är i princip bara din budget, tomtens storlek och i värsta fall ditt bygglov som sätter gränserna.

Inspiration till inredning från Gladiator garage. Längst fram i garaget är ett perfekt ställe för arbetsbänk och hyllor och skåp till förvaring.
Inspiration till inredning från Gladiator garage. Längst fram i garaget är ett perfekt ställe för arbetsbänk och hyllor och skåp till förvaring.

Börja med att planera om du vill ha ett garage för en, två eller fler bilar. Tänk sedan över hur mycket förvaring du vill få plats med. Beroende på hur mycket förvaring du vill ha och var du vill placera hyllor, lådor och bänkar gör det ofta stor skillnad för hur brett eller långt ditt garage måste vara.

– Vill du få plats med mycket förvaring är garagets långsidor perfekta. Tänk bara på att om du sätter hyllor längst med hela långsidorna kommer det att ta en bra bit av garagets bredd och det blir lätt trångt, säger Jonas Sjölin.

En viktig sak att tänka på är placering av fönster. Ofta vill vi ha stora fönster för ökat ljusinsläpp. Men ju fler fönster du har, desto mer yta själ du från möjligheten att ha hyllor och skåp längst med väggarna.

– Genom att sätta långsmala fönster högt upp skapas mer vägg att sätta förvaring på men du får fortfarande in ljus i ditt garage. Dessutom minskar du insynen, berättar Jonas Sjölin.

Planera och anpassa förvaringen med smart listvägg efter dina behov. Bild från Gladiator garage.
Planera och anpassa förvaringen med smart listvägg efter dina behov. Bild från Gladiator garage.

Planera så att det finns gott om utrymme att röra sig på och arbeta även när bilen är parkerad.  I ett bostadshus brukar man räkna på en passage på minst 120 centimeter. En normalstor hylla är på runt 30 centimeter vilket betyder att bredden från bilen till vägg bör vara minst 150 centimeter.

- Har du inte tillräckligt med utrymme för hyllor, eller för trångt mellan bilen och hyllorna, kommer det antagligen sluta med att det står massa grejer på golvet. Så se till att planera storleken på garaget snarare lite för generöst än för litet, säger Jonas Sjölin.

Vill du få plats med en arbetsbänk längst fram i garaget är det viktigt att ta ett garage som är lite längre. Då får du dessutom plats för en hel del förvaringssystem. Här kan du ställa hurtsar, sätta upp hyllor för verktygen eller korgar för smådon.

En smart lösning är att bygga ett helt förråd framtill i ditt garage.

– Vi har modeller som är 7,2 meter som vi rekommenderar om man vill få plats med en arbetsbänk. Det är många som väljer längder på 8,4 eller 9,6 för att vara säkra på att få plats med gräsklippare, cyklar och allt man vill få plats med. Oftast vill man få in betydligt mer prylar än man först tänker på, säger Jonas Sjölin.

Att dessutom sätta en dörr framme vid arbetsbänken är ett tips som Jonas vill trycka lite extra på.

– Har du en eller två bilar ståendes i garaget och måste komma in för att meka med gräsklipparen eller någon cykel kan du enkelt ta in grejerna genom dörren. Utan den dörren blir risken att du måste köra ut bilarna för att komma in, säger Jonas Sjölin. 

Tips på hur du enkelt anpassar förvaring och arbetsbänk i ditt garage. Från Lövångers bygg.
Tips på hur du enkelt anpassar förvaring och arbetsbänk i ditt garage. Från Lövångers bygg.

Ett ställe som passar utmärkt till förvaring för säsongsprylarna som du inte plockar in och ut så ofta är taket. Istället för att ha en klassisk takstol som är triangelformad kan man göra en takstol som kallas saxtakstol. På så sätt får du en högre takhöjd och kan bygga ett loft ovanpå portarna som är perfekt för säsongsprylar som sommar- och vinterdäck, skidutrustning eller studsmattor. Har du ett platt tak finns det dessutom flera olika anordningar som du kan sätta upp i taket och hänga saker i.

– Vill man ha inspiration har Gladiator garage massor med bra bilder på sin hemsida som jag brukar titta på. De är ett amerikanskt bolag som har många smarta lösningar, berättar Jonas.

Mycket av det du förvarar i ditt garage är tungt och skruvar du bara upp en gipsskiva kommer möjligheten att hänga upp tunga föremål bli begränsad.  Anledningen är att det måste finnas en rejäl regel bakom gipsskivan som tål vikten. En lösning är att sätta träskivor, exempelvis OSB skivor bakom gipsväggarna.

På så sätt kan du fylla på med hyllor och skåp efter behov och förändra inredningen precis som du vill. Då vet du att du kan fästa tunga grejer utan problem, säger Jonas Sjölin.

Liknade Artiklar

kommentarer