En ny trappa är en investering till huset och det finns en hel del saker att tänka på och regler att förhålla sig till. Hur trappan ska se ut bestämmer du och utbudet är stort.

Av Mia Storm Komonen

För så där tio, femton år sedan var det vanligt med furutrappor, samtidigt som det länge och fortfarande är populärt med vitmålade sidostycken, stolpar och räckespinnar, tillsammans med trappsteg i ek.

– Nu mer lägger man mer pengar på trappor och ser det som en möbel och man vill ha mer exklusiva träslag. Hårdare träslag som till exempel ek, ask eller björk håller längre och ser roligare ut men springer då iväg i pris, säger Kim Olsson, Olssons Trappor.

Att välja trappa kan vara svårt, men det gäller att få en uppfattning om vad det är man vill ha och tänka på att hitta en trapp med samma stilspråk som är tänkt för övriga huset.

– Det som är populärt i dag är stålpinnar, rakare linjer, men även New England-stil med spårade pinnar och utsvängda steg. Ett tips är att kolla på inspirationsbilder om hur man vill ha sin trapp och att jobba utefter det. Många kunder hittar en bild på en trapp som de vill ha men som kanske inte passar, men då har man något att jobba mot för att hitta samma stil, säger Kim Olsson.

”Nu lägger man mer pengar på trappor och ser det som en möbel.”

Eftersom trappan i dag har en central roll i hemmet är det därför viktigt att välja trappa med omsorg när man ska välja en ny trappa. Den viktigaste punkten är att man tänker på trappan som en inredningsdetalj i hemmet och som ska finnas med och fungera under en lång tid. Vill man att den ska vara diskret och smälta in eller ta för sig och sticka ut? Det är viktigt att den blir en del av rummets arkitektur och funktion, menar Andreas Eriksson, Snickarlaget AB. 

Vilka trappor ser ni är populära just nu?

– Då alla trappor är individuellt tillverkade efter kundens önskemål är det svårt att säga att en typ av trappa är mer eftertraktad än någon annan. Då man i dag oftast lägger parkettgolv i ek så väljer många en trappa med steg i ek, gärna i kombination med vitmålade vangstycken och räcken. Detta för att knyta samman och få en mjuk övergång mellan de olika våningarna, säger Andreas Eriksson.

”Trappan ska fungera under lång tid.”

Men förutom det stilmässiga måste man tänka på och förhålla sig till Boverkets regler och allmänna råd om hur trappan ska vara utformad för att få en bra och säker trappa. Oavsett om du byter trappa eller installerar den i ett nytt hus är det viktigt att tänka på säkerheten.

Vad är lätt att glömma när man planerar en ny trappa?

– Det är bra att komma ihåg att när det gäller trappor som har fler än tre steg, så bör man ha ledstänger på båda sidorna för balansens skull. Sedan är det även klokt att tänka på   sådana saker som att alla trappstegen ska vara så pass djupa att fötterna får bra med plats. Boverkets råd är att man har minst 25 cm att stå och gå på. Finns det inga väggar som skyddar mot fall när man går i trappan, behöver man i stället ha ett räcke som skyddar mot att någon trillar. Då är Boverkets råd att räcket är minst 90 cm högt och finns det risk för att falla mer än 3 meter, så behöver man ett räcke som är 1,1 meter, säger Emma Rosenblom, Boverket.

Vad händer om man inte följer reglerna? 

– Den främsta anledningen till varför vi har regler och krav om trappor är att det ska bli så säkert som möjligt. Detta för att hindra att någon skadar sig och många av de regler som finns, finns till för att det ska vara extra säkert för barn. En ytterligare följd kan vara att om man bygger ett nytt hus kan det vara så att man inte får sitt slutbesked till huset om man inte följer de regler som finns. Om man inte har fått sitt slutbesked, får man inte flytta in och börja använda huset, säger Emma Rosenblom.

Liknade Artiklar

kommentarer