Vårt husbygge

Vårt husbygge

Ritningar och handlingar under planeringsstadiet.

Att bygga nytt är mångas stora dröm – för familjen Tomaszewski blev drömmen verklighet. Och att det skulle vara jobbigt att bygga hus är något som Åsa Tomaszewski inte håller med om.

Av Nora Lindkvist

Stilrent kök med en generös köksö. Naturliga material som kalksten har valts för bänkskivor.
Stilrent kök med en generös köksö. Naturliga material som kalksten har valts för bänkskivor.

Hur valde ni platsen för huset? 

– Vi fick vårt gamla hus sålt lite för snabbt och visste inte vart vi skulle bo. Då hyrde vi ett hus i Vejbystrand, som ligger precis i närheten av Magnarp. Vi insåg hur ljuvligt det var att bo här, och bestämde oss för att stanna. Vi brukade promenera här med hundarna, och det här var den mysigaste tomten, då den både ligger nära stranden samt granne med ett gammalt vackert hus.   

Ni funderade ju först på ett kataloghus men uteslöt sedan detta – varför då?

  Jag hämtade alla huskataloger som fanns och tittade på alla leverantörer men hittade aldrig något som kändes helt rätt. Även om man kan ändra mycket på befintliga husmodeller så kostar det ibland mycket också. Vi kom sedan i kontakt med Sonny Janzon, Marie Beckman, samt Niclas Samberg AB. De förstod direkt vad vi ville ha, och det slutade med att vi själva var med och ritade upp huset.   

 Med sin vita puts smälter huset in fint i det skånska landskapet.
Med sin vita puts smälter huset in fint i det skånska landskapet.

Hur valde ni hustyp? 

– Jag ville först bygga ett snyggt 60-talshus men så blev det inte. Ängelholms kommun godkände inte ett sådant hus. Då fick vi ta fram vårt andrahansval – ett stenhus i klassisk skånestil. När jag tittar exteriört på huset idag tycker jag inte att det är det snyggaste huset jag sett. Men interiört är det helt perfekt. Och det är det som är det absolut bästa med att bygga eget – att man får det precis som man vill ha det. 

”Bygg! Det är jättekul! Man ska inte vara rädd för det.

Det tar mycket tid, men det är mestadels roligt.”

Hur pass involverade var ni i byggnadsprocessen? 

– Vi var väldigt involverade, vilket bara var roligt och inte alls jobbigt. Jag målade till exempel allting invändigt helt själv, från lister till väggar och dörrar. Hantverkarna var väldigt tillmötesgående och det var bra för kontrollbehovet att vara med. Jag köpte även in alla golv, vitvaror och så vidare själv vilket blev enormt mycket billigare. Det är ett råd jag vill ge till alla som ska bygga hus - gör mer själv så blir det både billigare och roligare.   

Vad var det svåraste under processen?

– Alla beslut man måste ta, i förhållande till tidsplanen. Även om vi hade en tidsplan från början så var den svår att hålla. Har man bara ett bra samarbete med sina byggare går dock allting väldigt mycket smidigare. 

För trädäcket har familjen valt lärkträ som grånar vackert med åren.
För trädäcket har familjen valt lärkträ som grånar vackert med åren.

 

Vad är det viktigaste att tänka på efter inflyttningen?

– Låt saker ta tid. Det tar ett tag innan man bott in sig och vet vad man vill göra med tomten, trädgården och huset. Sedan måste man ju få bo och leva också och inte bara bygga hela tiden.

Hur trivs ni idag, vad är ni mest nöjda med?

– Vi är jättenöjda med vår interiör. När man letar hus är det ju allting något man vill ändra. Här är allt precis som vi vill ha det – huset är byggt efter vår familj. Dessutom är det en häftig känsla att veta allt om sitt hus, både invändigt och utvändigt. Då jag varit med i hela byggprocessen vet jag till exempel var alla rör i hela huset finns. Det är en superhäftig känsla!    

Om du skulle ge ett råd till andra som ska bygga eget, vad skulle det vara?

– Bygg! Det är jättekul! Man ska inte vara rädd för det. Det tar mycket tid, men det är mestadels roligt.

Fakta

Här bor: Åsa och Rafal Tomaszewski med två barn.

Var: I Magnarp, strax norr om Ängelholm.

Hustyp: Stenhus i traditionell Skånestil.

Byggnadsperiod: Fem månader. Familjen flyttade in i huset 21 maj 2013. 

Entreprenör/arkitekt: Niclas Samberg AB. Paret ritade huset tillsammans med byggkonsult Sonny Janzon och Marie Beckman.

Antal rum: Fem rum och kök

Boarea: 149.8 kvadratmeter

Läs mer om familjen Tomaszewskis bygge på bloggen villatomaszewski.blogspot.se.

Liknade Artiklar

kommentarer