Ställ en ekonomifråga till Gunilla

Ställ en ekonomifråga till Gunilla

I varje nummer av Vårt Nya Hus Bygga Om & Renovera svarar Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, på frågor rörande hushållsekonomi. Vill du ställa en fråga till Gunilla? Skicka din fråga till info@vartnyahus.se.

Willa Nordic Limhamn

Hej Gunilla!

När nu vintern närmar sig, och med det en högre elräkning, vilka lösningar kan jag och min man ta till för att hålla nere kostnaden på elen? Vi vet att bergvärme är ett energisnålt alternativ, men i dagsläget har vi inte råd med den höga investeringskostnaden. Vi söker helt enkelt efter enkla och relativt billiga lösningar!

Med vänlig hälsning,
Sara

Hej Sara,

visst finns det enkla knep som minskar energiförbrukningen! Att dra ner på varmvatten-användningen är ett bra sätt att få lägre elräkning. Ha en timer/äggklocka i duschen och kom i familjen överens om att ingen får duscha längre än till exempel fyra minuter.

Ett annat sätt är att minska inomhus-temperaturen från den vanligaste, 22 grader, till 20 grader. Ta bara på en extra tröja eller filt när ni sitter i tv-soffan eller liknande! Prova också att minska användningen av torktumlaren och sluta att ha datorer och tv-apparater i standby-läge. Fler tips hittar du på www.energimyndigheten.se.

[hr style=”single”]

Hej!

Jag har bestämt mig för att köpa mitt allra första hus efter att ha bott i lägenhet i hela mitt liv. Hur mycket pengar måste jag räkna med för underhåll av huset, el och uppvärmning? Jag söker efter ett mindre hus på max 100 kvadratmeter, och gärna strax utanför tullarna i Stockholm.

Tack,
Bosse

Hej Bosse,

det där beror ju på vad för slags hus du får tag på. Om huset är nytt eller gammalt, har bergvärme eller direktverkande el, har stark påverkan på hur höga driftskostnaderna blir. När du söker bolån och banken ska göra en så kallad ”kvar att leva på-kalkyl” så lägger banken in en schablonkostnad för drift.

I driftskostnaderna ingår kostnader för upp-värmning, hushållsel, vatten/avlopp, sophämtning och underhåll. SEB:s schablon för dessa kostnader är för närvarande 3 500 kronor i månaden.

Men det är alltså bara en indikation för hur stor kostnaden faktiskt blir.

[hr style=”single”]

Hej Gunilla,

Efter fem år av studier i huvudstaden har jag och min sambo bestämt oss för att flytta tillbaka till vår födelseort i södra Sverige. Vi planerar att köpa ett mindre hus och har under flera års tid lyckats spara ihop 100 000 kronor tillsammans. Vi har dock inte fått något jobb ännu, men vi är som sagt utbildade och kommer mest troligt att få en anställning relativt enkelt. Hur löser vi detta? Vi kan väl inte få ett lån då vi inte har ett jobb på ”papper”?

Hälsningar,
Anna

Hej Anna,

nu hör jag riktigt hur tråkig jag låter, men ni får börja i andra änden. Försök först att hitta jobb på födelseorten. När ni har fått det och ska flytta så försök få tag på en hyreslägenhet under tiden ni sparar vidare och letar efter hus. 100 000 kronor är mycket pengar och det är kanonbra att ni har lyckats spara ihop så mycket. Men när man ska köpa hus räcker det inte så långt.

Nu vet jag ju inte hur bostadsmarknaden ser ut på er födelseort, men snittpriset på villa/radhus i Sverige ligger på cirka 2 miljoner kronor. För att kunna köpa ett hus för 2 miljoner kronor behöver ni ha en kontantinsats på 225 000 kronor eftersom att bolånetaket, som infördes för ett par år sedan, gör att man i princip måste ha en kontantinsats på 15 procent. För att era 100 000 kronor ska räcka som kontantinsats får huset alltså inte kosta mer än 700 000 kronor.

Och du har helt rätt. Det är först när ni har fått jobb och kan visa vilka inkomster ni har som ni kan få ett bolån.

Liknade Artiklar

kommentarer