Organisera mera

Organisera mera

Klädställningen är här för att stanna, menar inredaren Malin Jisander. Här den snygga varianten Toj från Normann Copenhagen. Pris från 2 200 kr.

5. Att organisera upp kläderna skapar lugn och överblick samtidigt som det ger inredningen en extra touch. Vårt Nya Hus har pratat med inredaren Malin Jisander som ger sina bästa förvaringstips för höstens nya garderober.

Av Nora Lindkvist

De snygga och minimalistiska klädställningarna Loop Stand kommer ifrån HAY och kostar cirka 1 550 kr/st.
De snygga och minimalistiska klädställningarna Loop Stand kommer ifrån HAY och kostar cirka 1 550 kr/st.

 

Det finns tre betydelsefulla aspekter att ta hänsyn för att nå din perfekta klädförvaring: yta, behov och klädbeteende. Det menar Malin Jisander, certifierad inredare som också driver sin egen webbshop.

–  Alla människor har olika mycket yta i sina hem, olika mycket kläder och olika sätt att hantera dem. Det gäller att tänka igenom dessa aspekter och ta fram en förvaring därefter, säger Malin Jisander. Bostadsytan blir utgångspunkten. Finns det utrymme för att offra ett rum och inreda det till en walk-in-closet? Eller måste garderoben leva i harmoni med den övriga inredningen i sovrummet? Malin Jisander ser en lösning för den trångbodde genom att bygga på höjden och låta betydligt fler plagg vara vikta och liggande.

”Har du ont om plats? Sortera kläder efter årstid

och lägg undan vinterkläderna på sommaren.”

– På små ytor måste man jobba på höjden, med höga byråer med grunda hyllplan och grunda lådor. Ofta är det de hängande plaggen som tar upp allra mest yta, säger Malin Jisander.

För de som har ett tvättrum i huset ser Jisander att ytorna och rummen i anslutning till tvättrummet  i större utsträckning kan användas för klädförvaring. Det är en praktisk lösning för familjen, anser hon, att man slipper springa upp och ner till sovrummen med kläder, och att låta plaggen vara samlade och välsorterade i samma rum.

– Jag hoppas lite att det är en trend som kommer. Att man kan på så sätt kan samsas om samma ytor.

Efter yta kommer behovet. Hur mycket, hur stor variation i stilarna, vilken typ av kläder behöver man förvara bestämmer här. En välsorterad och genomtänkt garderob underlättar vardagslivet om morgnarna. Ju tydligare ordning och struktur man har på sina kläder och skor, anpassat efter sina egna behov, desto lättare blir det att hitta, och desto mindre behöver man stressa, för att finna vardagsstilen.

Snygg klädställning i stålrör. Kommer från Granit och kostar 899 kr.
Snygg klädställning i stålrör. Kommer från Granit och kostar 899 kr.

”Tänk igenom vilka dina behov är. Hur många ska samsas om
utrymmet? Finns det gott om plats eller lite? Vad ska förvaras?”

Det tredje steget är ditt klädbeteende. Här gäller det att försöka tänka praktiskt och se hur man själv beter sig, anser Malin Jisander. Om du till exempel lägger dina kläder i en klädhög på stolen, kan krokar på väggen, eller varför inte en klassisk herrbetjänt, vara den ideala lösningen.

– På så sätt kan man skapa en lösning där du lika snabbt kan bli  av med ditt plagg, men utan att det ser rörigt och stökigt ut.

Att skapa en organiserad klädfövaring är en besparing. När plaggen blir omhändertagna, vikta och synliga så håller de längre, samtidigt som en shoppingrunda på staden inte blir fullt lika framstressad. Man ser helt enkelt vilka snygga plagg man redan har, och vilka man inte behöver satsa på i affären.

Med skjutdörrarna Deluxe skapar man en lyxig look i sitt hem, samtidigt som man helt och hållet gömmer undan sina kläder.
Med skjutdörrarna Deluxe skapar man en lyxig look i sitt hem, samtidigt som man helt och hållet gömmer undan sina kläder.

 

”Vik majoriteten av dina kläder. Betydligt fler plagg

kan ligga eftersom klädstänger tar stor plats.”

Malin Jisander tror att walk-in-closeten, som varit otroligt populär de senaste åren, har kommit för att stanna. Den platsbyggda och anpassade sådana är den absoluta drömmen, menar hon. Dessutom tror hon att den fristående klädställningen, som innebär att kläderna är synliga och blir en del av rummets design och färgskalor kommer att fortsätta vara en populär lösning. Att se andra tydliga garderobstrender är svårt, menar hon, eftersom det så tydligt följer individens eget behov.

– Andra bra tips är att ha bra belysning i garderoben och att alltid jobba med att rensa, skänka och sälja. Jag jobbar med ”ett plagg in, två ut”. Det funkar kanske inte om man shoppar jättemycket, men vi har ofta alldeles för mycket kläder.

 

Nio saker att tänka på när du planerar garderoben

Inredaren Malin Jisander ger sina briljanta tips för en lyckad klädförvaring.

1. Utgå från ytan och bestäm vilken garderobslösning som passar bäst – garderob, väggsystem eller platsbyggt.

2. Tänk igenom vilken budget du har. Överstig den inte.

3. Tänk igenom vilka dina behov är. Hur många ska samsas om utrymmet? Finns det gott om plats eller lite? Vad ska förvaras? Är det bara kläder eller även t ex sängkläder? Hur mycket ska ligga respektive hänga? Föredrar du lådor eller hyllor?

4. Hur ser ditt klädbeteende ut? Har du en ständig klädhög på stolen i sovrummet? Eller lägger du för vana att alltid lägga var sak på sin plats? Det finns flera smarta lösningar för alla klädbeteenden!

5. Är du trött på klädhögen och beredd att förändra ditt beteende så är smutskorg, krokar på väggen, en herrbetjänt eller synlig klädställning en hjälp på vägen.

6. Rensa! Skänk eller sälj. Jobba efter devisen ”en ny sak in – två ut”.

7. Har du ont om plats? Sortera kläder efter årstid och lägg undan vinterkläderna på sommaren.

8. Använd grunda och höga hyllplan och byråer eftersom de tar mindre plats.

9. Vik majoriteten av dina kläder. Betydligt fler plagg kan ligga eftersom klädstänger tar stor plats.