“Huset har överträffat alla våra förväntningar”

“Huset har överträffat alla våra förväntningar”

Utanför Malmö har Matthew och Carina byggt sin drömbostad – en vinkelhus i traditionell- och New England-stil som både smälter väl in i det skånska landskapet och som kom att överträffa parets alla förväntningar.

Text Nora Lindkvist Foto Pierre Wester


Ute på den skånska landsbygden, men med kort avstånd till storstaden Malmö hittar vi Carina och Matthews drömbostad, som efter år av planering äntligen stod klart för inflyttning i juli 2013. Paret, som innan bygget bodde i ett 70-tals-hus i samma område, hade länge haft en dröm om att få utforma en bostad efter sina egna behov och önskemål. Men då de redan hade en klar bild av vilken typ av hus de ville bygga, var det desto svårare att hitta en tomt som passade.– Det kanske är ovanligt att man bestämmer sig för hus innan man hittar en tomt, men så var det i vårt fall. Och här ute är det svårt att hitta några tomter överhuvudtaget, varför det hela tog ett tag, berättar Carina.Kommunen erbjöd paret flera tomter, men ingen passade det vinkelhus som Carina och Matthew så länge drömt om att få uppföra. Men så öppnade sig plötsligt ett annat alternativ. En privatperson med stora markägor erbjöd sig att sälja av en del av sin tomt, efter att Carina och Matthew gett denne ett förslag.– På den delen av marken som vi var intresserade av stod det bara en övergiven lada som användes för förvaring av gamla maskiner. Efter ett tag kom vi överens med markägaren   som sedan rev ladan och sålde av marken till oss, säger Carina.

Plötsligt hade paret den perfekta tomten, och nu tog planerna på ett nytt hus fart på allvar. Carina och Matthew hade länge gått i hustankar, och hade under åren även kontaktat flera husleverantörer samt tittat på visningshus. Under processen hade de besökt ett visningshus i närbelägna Åkarp som hade fallit dem precis i smaken. Huset kom från Trivselhus – en leverantör som också visade sig passa paret på andra sätt.

– Med dem fanns det en möjlighet att designa huset själv tillsammans med en arkitekt, vilket var viktigt för oss. Men de visade sig också ha hög genomgående kvalitet på sina hus, säger Carina.

Det tog inte lång tid förrän paret skrev kontrakt med Trivselhus och kom i kontakt med deras arkitekt Anna Lantz Niklasson. Tillsammans med henne började paret planera ut sin nya bostad – ett vinkelhus på 1,5 plan i traditionell- och New-England-stil men som samtidigt skulle kännas modernt och personligt. I februari 2013 drog bygget igång, och eftersom paret inte valt en totalentreprenad kom de att ha en viktig del i byggprocessen.

– För det första var vi ute på bygget nästan varje dag för att se hur det gick. Men sedan var vi också ansvariga för att vissa leveranser skulle komma ut till bygget i tid, berättar Matthew och Carina.

Några större ändringar gjordes dock inte under byggets gång, även om paret ganska snabbt insåg att det garage de tänkt bygga till senare, faktiskt var lika bra att uppföra på en och samma gång.

 

– Vi behövde ett ställe att förvara exempelvis gräsklippare och andra trädgårdsverktyg på, varför det kändes lika bra att bygga garaget när vi ändå höll på, säger Matthew. Byggprocessen flöt allt som allt på väldigt smidigt, och redan i juli 2013 – två veckor före planerat inflyttningsdatum, kunde paret flytta in. Däremot råkade paret ut för små incidenter under byggets gång, till exempel när de drabbades av inbrott.

– Bygglarmet gick av, och skrämde bort inbrottstjuvarna. Men huset fick små skador, bland annat på några fönster. Dessa hade lång leveranstid, så när vi flyttade in fick vi leva med att vissa fönster var igensatta med plywood. Men under omständigheterna gick det ändå bra, berättar paret.

Exteriört har paret valt en fasad i ljus puts, något som var ett enkelt valt efter att i flera år bott i hus med fasad i tegel och trä.

– Det kräver mycket underhåll, vilket vi ville komma ifrån den här gången. Dessutom harmoniserar den vita putsen fint med omgivningarna, säger Matthew. Mot trädgården har huset fått ett stort glasparti i vinkeln, något som paret fick inspiration från visningshuset i Åkarp. I samma del är huset också öppet upp till nock, med en imponerande takhöjd på 3,70 meter. Huset som ligger i sydväst-läge har mot trädgårdssidan också fått en generös uteplats med såväl morgon- som kvällssol. Mot den här sidan vetter också sovrummet på ovanvåningen som fått en fransk balkong.

I parets sovrum har man lagt in en heltäckningsmatta på golvet, samt synliga bjälkar i taket.
I parets sovrum har man lagt in en heltäckningsmatta på golvet, samt synliga bjälkar i taket.

– Vi ville ha mycket ljusinsläpp där uppe, och de stora fönstren ger oss också mer utsikt från ovanvåningen, vilket vi tyckte blev fint, berättar Matthew.

Interiört har paret valt en praktisk lösning där allmänna ytor placerats i öppen planlösning på bottenvåningen och där sovrummen istället placerats mer privat och fördelade mellan de olika planen. Detta ger huset det bästa av två världar – öppna ytor för umgänge men också möjlighet till avskildhet. Man har genomgående, förutom i biblioteket där man har tapet, valt vita väggar som förstärker husets New England-stil men som också ger det mer rymd. För golven har paret valt vitkalkade ekgolv, förutom i hall- och våtutrymmen där man satsat på klinker med stora plattor. Ett till undantag är också parets sovrum där man lagt in en heltäckningsmatta.

– Det är kanske ett spår från min engelska bakgrund, säger Matthew med ett skratt och fortsätter:

– Men det ger också en varmare och lyxigare känsla, och det är skönt under fötterna när man går upp på morgonen. I hallen och i sovrummet på bottenplan har paret själva satt upp vit, liggande träpanel som ytterligare förstärker New England-stilen och den svala skandinaviska känslan. Eftersom dessa rum också ligger precis intill varandra bildar detta ett fint gemensamt drag som ”binder ihop” rummen. På bottenvåningen finns förutom kök, allrum, badrum, grovkök och sovrum också ett mindre bibliotek vilket fungerar som ett fint komplement till de stora gemensamma ytorna.

I husets gästrum står parets gamla säng som de köpte i England 1997. ”Den enda möbeln vi har kvar från tiden vi bodde där”.
I husets gästrum står parets gamla säng som de köpte i England 1997. ”Den enda möbeln vi har kvar från tiden vi bodde där”.

– Här har vi bland annat placerat vår TV, då vi inte ville ha den i vardagsrummet. Så hade vi det också i vårt förra hus, vilket var något vi tog med oss hit, säger Carina.

I det imponerande vardagsrummet, där man både har stort ljusinsläpp från fönstren samt öppet upp till nock, har paret också valt att installera ett braskamin som på ett naturligt sätt delar av rummet från köket och hallen.

– Vi valde en kamin med insyn från båda hållen, så att man kan se den både från matplatsen och köket, samt från vardagsrummet. Det blev väldigt bra, säger Matthew.

När det kommer till köket hade paret tidigt bestämt sig för ett kök i genomgående vitt som skulle stämma in väl med resten av husets inredning. Högblankt valdes bort i förmån för matta vita luckor och en matt granitskiva för arbetsbänkarna. Paret valde också att sätta in en generös köksö på hela 2,40 meter.

– Från köksön har man utsikt över vardagsrummet och de stora fönstren varför det blivit en plats där man gärna står när man förbereder maten, berättar Carina. Från köket har man också uppsikt över trappan som kopplar samman de två planen. När paret planerade sitt hus hade de några personliga preferenser som de inte vill tumma på. Carina ville ha en walk-in-closet i sovrummet medan Matthew gärna ville ha en spiraltrappa. Dock visade det sig vara både komplicerat och dyrt att få dit trappan.

De råputsade väggarna ger badrummet en tuffare karaktär. Badrumsinredningen kommer från Miller.
De råputsade väggarna ger badrummet en tuffare karaktär. Badrumsinredningen kommer från Miller.

– Många avrådde oss eftersom det är rätt opraktiskt när man ska flytta grejer mellan planen. Till slut hittade Trivselhus en U-trappa som ändå har lite samma känsla som en spiraltrappa. Det blev väldigt bra, säger Carina. På det övre planet hittar vi parets sovrum där man valt att lägga in synliga bjälkar i taket, vilket förstärker husets gedigna känsla. I bjälkarna har man också installerat LED-belysning som på kvällen ger rummet en spännande karaktär. Belysning är något som paret överlag har tänkt  mycket på under hela processen.

– Vi åkte faktiskt hem till vår arkitekt för att få idéer till hur vi skulle planera belysningen. Det gav oss mycket inspiration, bland annat till att sätta in spots i fönstren på bottenvåningen. Många glömmer kanske bort belysningen när man bygger ett nytt hus, men det är faktiskt en av de viktigaste delarna, framförallt när man bor ute på landet där det blir kolsvart på kvällarna. Vi har lagt mycket krut på att få till effektiv belysning både ute och inne, säger Carina.

På övre plan hittar vi också parets badrum, där man valt att satsa på en lite tuffare stil. Här har en del av väggarna behandlats med råputs vilket ger rummet ett mer industriellt uttryck. Detta förstärks också med natursten på golven och inredningsdetaljer i rostfritt stål.

Idag har paret bott i huset i över ett år, och allt som allt säger de sig vara otroligt nöjda. Det finns ingenting de ångrar, förutom att de kanske borde installerat mer belysning i vissa rum. Annars är huset en plats de trivs i, och som faktiskt kommit att överträffa deras egna förväntningar.

– Det är en glädje att komma hem till det här huset efter en dag på jobbet. Det fyller en med energi. När man står inför att bygga ett hus tror man kanske att man kommer tröttna på projektet längs vägen, men vi blev i stället positivt överraskade över hur bra det kändes, säger Matthew. Härnäst väntar nya byggprojekt, där paret närmast kommer att satsa på ett eget orangeri.

– Vi har gjutit en platta för det ute i trädgården, och vi ska snart dra igång bygget. Det kommer bli riktigt charmigt eftersom vi ska installera en gammal spis där och så. Det ser vi fram emot!, säger paret.

Här bor: Matthew & Carina samt hund och katt.

Var: Tygelsjö, utanför Malmö

Byggår: 2013

Boarea: 198 kvm

Tomtarea: 1 200 kvm

Antal rum: 5 rum och kök Tillverkare: Trivselhus

Arkitekt: Anna Lantz Niklasson

Liknade Artiklar

kommentarer