Modern funkis i naturnära toner

Modern funkis i naturnära toner

För fem år sedan restes de första husen i området Fågelbro ute på Värmdö, söder om Stockholm. Idag finns här ett helt grannskap med charmiga funkisvillor. I den svartaste av dem alla bor Elke och Timo som har satsat på naturnära toner och orientinspirerad inredning.

Text Nathalie Carlsson

Foto Pierre Wester

Elke och Timo bodde tidigare på södermalm i Stockholm och åkte ofta på utflykt ut på Värmdö för att bada och vara i naturen. De trivdes jättebra i omgivningen så när de bestämt sig för att bygga hus föll det sig naturligt att börja leta i deras favoritområde.

Genomgående i huset ligger en mörkt valnötsparkett.
Genomgående i huset ligger en mörkt valnötsparkett.

Elke och Timo hade inte börjat fundera på vilken typ av hus de ville ha när de gav sig ut för att leta tomt vilket kanske var tur. För när paret förälskade sig i den natursköna tomten vid en stor skog och havet precis runt knuten kom Eksjöhus på köpet. Tomten var nämligen knuten till husleverantören och det var bara för paret att börja bläddra i huskatalogerna för att se om de kunde hitta något hus som föll dem i smaken.

”Jag ritade in ett stort takfönster vid trappen för att få in mer ljus”

– Vi började titta i katalogerna men hittade inte något som vi kände var helt rätt. Men Eksjöhus var väldigt tillmötesgående och när vi hittade husmodellen Stenvik som mötte våra visioner bäst var det bara att börja ändra i ritningarna. Jag gjorde ganska stora ändringar och sa att om detta går att genomföra köper vi tomten, berättar Elke.

Alla hus i området är funkisvillor och ska så vara enligt kommunens detaljplan. Det var dock inget problem för Elke och Timo som tyckte att stilen passade dem bra. Med några små modifieringar. 

– Funkishus kan ibland ha små fönster vilket jag absolut inte ville ha. Helst hade jag velat ha hela fasaden med fönster mot skogen men i och med att vi har golvvärme så måste vi ge utrymme för det och det fick bli lite väggar också. Men jag har gjort fönstrena mycket större än vad de var i ursprungsritningen, berättar Elke.

”Funkishus kan ibland ha små fönster vilket jag absolut inte ville ha”

Paret har ändrat om mycket i planlösningen och öppnat upp och utökat ytor på båda planen. Bland annat bytte de ut uterummen som i ritningarna var ritade på både källar- och övervåningen på husets ena kortsida.

– Med så mycket tomt som vi har kändes det dumt att slösa yta av huset på uterum. Så vi tog ytan och byggde ut huset istället och fick plats för två rum till vilket var perfekt då jag var i stort behov av ett arbetsrum, berättar Elke.

Med den extra ytan som tillkom kostade Elke och Timo på sig att ta bort lite golvyta på övervåningen vid matplatsen och förstora öppningen vid trappen. Dessutom ritade Elke i sista stund in ett takfönster för att ännu mer ljus skulle nå källarvåningen. Elke och Timo hade redan från början bestämt sig för att de inte ville ha en klassisk trappa och föll direkt för spiraltrappan i valnöt när de såg den.

”Badrummet på källarvåningen är mörkare än det på övervåningen”

– Det är den första som byggdes av den här modellen och den görs någonstans uppe i Norrland. Eftersom huset är byggt i sutteräng tappar man direkt mycket ljusinsläpp. Dessutom har vi väldigt mörk inredning vilket gjorde det ännu viktigare för oss att få in så mycket ljus som möjligt, berättar Elke.

Elke och Timo har valt en naturnära och orientinspirerad inredning med mörka dörrar och valnötsgolv. Båda badrummen går i mörkt kakel från kakelspecialisten och badrummet på nedre plan rymmer även en stor bastu som även den går i mörkare toner.

”Vi ville ha en mer påkostad bastu än

den som var med i ursprungsritningarna”

– Först hade de ritat in en vanlig bastu men vi kände att vi ville ha något mer påkostat. Vi såg den perfekta bastun på Älvsjömässan och fick kontakt med killen som bygger dem via Eksjöhus. Det visade sig att han bodde här i närheten så vi åkte hem till honom och tittade på hans bastu och kände direkt att vi ville ha den. Så han kom hem till oss och byggde den. Dessutom är aggregatet fantastiskt. Det ger inte den tryckande hettan som många aggregat har utan känns mer som en ångbastu, berättar Elke.

Köket som ligger på entréplan är ett HTH kök med svarta vitvaror och inredning. Elke och Timo har bott i många nybyggda lägenheter som för det mesta har varit vita och ljusa och ville ha en kontrast nu när de byggde eget hus. Dessutom valde de att istället för ett matbord ha en köksö på hjul.

”Vi ville ha mörka och naturnära toner i hela huset”

– Det är skönt att kunna flytta runt den lite som man vill när man bakar eller lagar mat. Vi har även barstolar till så att man kan sitta här och äta frukost. Sedan valde vi att mixa svarta och vita skåpsluckor och sätta de vita överst så att de går igen i den vita väggen och bryter av lite, berättar Elke.

Den runda poolen är placerad i det soligaste hörnet på baksidan.
Den runda poolen är placerad i det soligaste hörnet på baksidan.

De mörka färgerna fortsätter även på utsidan av huset. I och med att paret ville ha naturnära tomer var ingen tvekan om att fasaden skulle vara svart.  På framsidan har de trädäck och sten och på baksidan har de ett stort trädäck istället för gräsmatta. I ena hörnet av trädäcket har placerat en pool.

– Vi hade först tänkt göra en långsmal pool som gick längst med hela skogen som en kanal. Men i och med att solen stannar längre i ena hörnet valde vi att placera den där. Nu i efterhand är jag ganska glad för det då det är mycket underhåll med poolen som det är i och med att vi valt att spara all skog runt om. Det blir jättemycket barr i poolen, men det är det värt, berättar Elke.

Huset är  en sutterängvilla för att få huset lite mer privat och skyddat mot insyn.
Huset är en sutterängvilla för att få huset lite mer privat och skyddat mot insyn.

Funkisvilla

Här bor: Elke och Timo med två barn

Var: Värmdö, söder om Stockholm

Byggår: 2012

Boarea: 208 kvm

Tomtarea: 1 050 kvm

Antal rum: 5 rum och kök

Tillverkare: Eksjöhus.