När Åke och Lotta med familj ville hitta en ny form av boende valde de att bygga om lokalen vid vattnet strax utanför Stockholm. Köket fick bli den centrala punkten som förbinder de två olika delarna av den numera moderna lägenheten.

Av Lisa Kruse

Det solgula köket lyser med en självklarhet i den ombyggda lokalen. Det minutiöst planerade köket har fått en central placering och sammanbinder de två olika delarna av den 80 kvm stora lokalen och den starka signalfärgen ger hela rummet en ombonad atmosfär.

Köket byggdes i tre nivåer. Kyl och frys från Siemens, extra tystgående diskmaskin från Miele. Micro och ugn från Smeg, induktionshäll från Smeg, design Mark Newson.

– Vi ville inte fega utan valde en färg som vi känd hade funnits med oss ett tag i andra accessoarer och som vi kände skulle passa oss istället för de tidigare vita köken vi haft, berättar Åke. Volakranen i gult fick stå modell för färgnyansen de valde. Köket byggdes i nivåer med kylen som högsta punkt och sittbänken som lägsta. En effekt som skapar en känsla av perspektiv i det avlånga rummet. Kökets modell Greppa är ritat av Kungsäter kök. Här fick Åke hjälp av Helena Karlsdotter som tålmodigt levererade ritning efter ritning tills att han till slut var nöjd med resultatet. Köket har en homogen färgsättning med genomgående samma nyans av gult i alla detaljer och delar som bänkskiva, kran, stommar och fronter. Så har de även resonerat när de skapade den övriga inredningen med färgsättning i lägenheten, till exempel den gröna kortväggen med dörr, handtag och foder i samman gröna nyans. Mot vardagsrumsdelen finns en spegelklädd och figurskuren skjutdörr som kan dras för vid behov. Dörren löper in över köksbänken precis vid diskhon och lämnar vinkylen på andra sidan rummet. Uppvärmningen löstes genom att man grävde ur golvet i hela lägeheten och la ner värmeslingor som kan regleras med fem olika klimatzoner. Det skapar en skön ombonad känsla och möjlighet att variera temperaturen i de olika rumsdelarna.

Bänkskiva från Hi-Macs, går i en homogen färgton med stommar och fronter från Kungsäter kök. Blandare från Vola. Kyl och frys från Siemens, extra tystgående diskmaskin från Miele. Micro och ugn från Smeg, induktionshäll från Smeg, design Mark Newson. Den spegelklädda och figursågade skjutdörren delar av lägenheten då den skjuts över köksbänken ända in mot väggen.
Bänkskiva från Hi-Macs, går i en homogen färgton med stommar och fronter från Kungsäter kök. Blandare från Vola. Kyl och frys från Siemens, extra tystgående diskmaskin från Miele. Micro och ugn från Smeg, induktionshäll från Smeg, design Mark Newson. Den spegelklädda och figursågade skjutdörren delar av lägenheten då den skjuts över köksbänken ända in mot väggen.

– Min starka vision, säger Åke, har hela tiden varit att skapa en iPad-känsla i lägenheten. Med det menar jag att allt ska vara integrerat och lättmanövrerat vad det gäller ljud, bild och belysning. Vi har hittat 
lösningar där det mesta fungerar med en knapptryckning. En annan stor utmaning har varit att skapa förvaringsutrymmen på ett smart sätt utan att det slukar rumsyta. Den långa bänken utmed fönstret har just den funktionen. Den förlänger köksdelen men skapar även sittplatser och rymmer en hel del förvaring i lådorna under sittytan. Fronten är undertill belyst med en  LED-slinga som kan skifta i färg och skapar en spännade effekt kvällstid.

– Vi valde också att öppna upp den ena kortväggen och har istället för de tidigare två små fönstren satt in ett skjutbart glasat dörrparti från Schüco. Här kliver man rakt ut till en uteplats med utsikt över vattnet som förlänger kökets möjligheter ytterligare sommartid.