Köksrenovering – checklistan

Köksrenovering – checklistan

Står du i färd med att sätta igång och renovera där hemma? Vårt Nya Hus ger hemmafixaren den ultimata checklistan när det kommer till de absolut vanligaste projekten: badrum- och köksrenoveringen.

Av Nora Lindkvist

Köksrenovering

Köket är en av de viktigaste rummen i våra hem. De är inte enbart en plats för matlagning, utan också ett rum att trivas och umgås i. Detta medför också att det ställs större krav på att köket både ska vara funktionellt men också trivsamt.

Köket är en av de viktigaste rummen i våra hem. De är inte enbart en plats för matlagning, utan också ett rum att trivas och umgås i. Detta medför också att det ställs större krav på att köket både ska vara funktionellt men också trivsamt.

Skapa olika enheter i köket med hjälp av olika färg på skåpluckorna.
Skapa olika enheter i köket med hjälp av olika färg på skåpluckorna.

1. Planering
Den kanske viktigaste biten vid en köksrenovering är planeringen. Fundera över hur ditt kök ser ut idag – fungerar köket bra, eller behöver något ändras? Ska köket bara användas till mer än bara matlagning? Vill du enbart kunna arbeta i köket eller ska det också användas vid till exempel läxläsning? Glöm inte heller att en matplats ska få plats i köksrummet. Tänk också över vilken tidpunkt som det är bäst att renovera. Ska du resa bort kanske det verkar smart att utföra renoveringen då. Samtidigt har du då inte översikt över hur renoveringen fortskrider. Det är bra att vara på plats under en renovering så att allt blir som du har tänkt dig.

2. Mät köket och gör en budget
Mät ditt nuvarande kök. Här gäller att få med både takhöjd, dörrar, fönster, väggar, element och hur långt upp fönstren sitter från golvet. Det gäller att vara noggrann. Misstag beror väldigt ofta på att måtten är felaktiga. Gör en enkel planskiss, och glöm inte att markera vatten, avlopp, el och ventilation. Sätt upp ett kostnadstak för vad hela renoveringen får kosta.

3. Logistik
Logistiken är viktig. Det är jobbigt om arbetsvägarna korsas hela tiden. Det ger problem om flera är i köket samtidigt. Tänk igenom arbetsgången i köket från kyl till urplockning av disken igen. Placera kyl och spis på samma sida eller i närheten av varandra för att slippa onödigt spring. Du kan även utgå ifrån “kökstriangeln”. Det är en princip som går ut på att den som arbetar i ditt kök alltid ska kunna ta sig mellan tre olika punkter: kyl, ugn/spis och vask. Dessa tre punkter bör ligga nära varandra och inte ha några hinder emellan sig. En smart lösning är utdragbara system i lådor, skåp och skafferi. Det är ergonomiskt, praktiskt och ger bra överblick. Hel- och halvkaruseller är också smarta system som underlättar hanteringen av kökets alla prylar. Om du vill ha en köksö med häll bör du planera för en ho i ön så att du kan hälla av kokande vatten utan att behöva röra dig i köket med en het kastrull. Tänk också i ett tidigt skede över var du vill ha belysning och eluttag.

4. Hygien och ergonomi
Köket måste vara lättstädat. Stora rena ytor där allt får plats, överskåp som går hela vägen upp i taket och tåliga bänkytor är några av de detaljer som gör ett kök lättstädat. Socklar ska sitta fast ordentligt, men ändå kunna tas bort vid behov. Utdragbara lådor är ergonomiskt riktiga och underlättar när du vill nå saker som står längst in. En bra belysning ger trivsel och arbetsro.

5. Säkerhet
Har du småbarn? Tänk då extra på säkerheten. De flesta barnolyckor inträffar i köket. Tänk ett steg extra när det gäller säker förvaring. Spisar och diskmaskiner ska vara tippsäkra. Utvändigt får ugn och diskmaskin inte vara varmare än 80 grader utan att förses med extra skydd. Spishällen ska också kunna förses med skydd.

Här ses det klassiska Form 1 köket i vitimpregnerad ahorn. Inspirerande element att lägga märke till är den långa köksbänken som övergår till att bli bord, materialet här är Corian.
Här ses det klassiska Form 1 köket i vitimpregnerad ahorn. Inspirerande element att lägga märke till är den långa köksbänken som övergår till att bli bord, materialet här är Corian.

6. Bygglov
Se över om det behövs bygglov. Om köksrenoveringen innebär ingrepp i hustes bärande konstruktioner, fasader, ventilation, vatten- och avloppssystem eller skorsten måste man ha bygglov från kommunen för att få sätta igång. Blanketter beställer du enkelt från kommunen.

7. Köpa eller bygga?
Köksinredningar säljs framför allt av specialiserade företag. De erbjuder paketlösningar med ritningar därtill. Kvalitetskök är ofta dyra investeringar. Å andra sidan håller de bättre, då de är tillverkade efter alla konstens regler. Materialen är mer slitstarka, vilket gör att vare sig färg eller kanter blir skavda så snabbt. Ofta går det att köpa till vitvaror som passar i systemet. Kostnaden för köket är dock inte enbart den som anges för inredningen. Vitvaror, belysning, diskho och diskbänkar, golv, kakel och väggmålningen räknas inte in. Lista allt som inte ingår i paketet och lägg en budget för taket för totalkostnaden. Räkna alltid med att något kommer till. Tänk på att beställa ditt kök i god tid före renoveringen så att allt finns tillgängligt när hantverkarna väl är på plats.
Noggrannhet och tålamod är två aspekter som krävs för den som vill renovera sitt kök på egen hand. Det är självklart inte ett omöjligt projekt, men det kräver att du har alla aspekter gällande funktion och säkerhet klara för dig.

8. Använd ROT-avdraget
Reparation och ombyggnad räknas som rotarbeten och ger rätt till rotavdrag. Varje år kan du göra avdrag upp till 50 000 kronor. Beloppet som får dras av gäller per fastighetsägare. Inför 2015 planerar regeringen att skärpa reglerna för utbetalning av ROT-avdraget. Håll dig uppdaterad om vad som gäller på Skatteverket.

9. Hitta rätt hantverkare
Vare sig du köper ett kök eller bygger på egen hand, kan vara värt att anlita en professionell hantverkare för jobbet. Detta då de kan systemen och arbetar snabbare. Elektriker och rörmokare behöver alltid anlitas så att installationerna av vitvaror och belysning blir korrekta. Det är en god idé att ta in offerter från olika hantverkare och jämföra. Kom ihåg att ta referenser. Den billigaste är inte alltid den bästa. När renoveringen drar igång är det bra om du också har möjlighet att se över hur jobbet fortskrider. Besök gärna hantverkarna varje dag och se till hur de ligger till tidsmässigt.

10. Investera i ett extrakök
Att leva utan ett fungerande kök kan vara en utmaning. Att äta ute eller hämtmat varje kväll tröttnar man fort på. Därför kan det vara en bra idé att installera ett litet extrakök under renoveringen. En liten kyl, två spisplattor och en mikrovågsugn räcker långt. Att diska i badrummet kanske inte är jättekul, men det fungerar. Annars är det inte hela världen om man får använda papperstallrikar under en begränsad period.

Liknade Artiklar

kommentarer