Snygg & tålig

Snygg & tålig

Granitskiva, både snyggt och praktiskt, från Diapol.

En bra bänkskiva kan både göra ditt kök snyggare och mer praktiskt. Varför inte satsa på en bänkskiva i sten som klarar spill och varma kastruller och som räcker i många år framöver eller en bänkskiva i massivt trä som blir vackrare med åren.

Av Mia Storm Komonen

Bänkskiva i massiv ek, från Vedum.
Bänkskiva i massiv ek, från Vedum.

En av de viktigaste funktionerna i ditt kök är utan tvekan en praktisk bänkskiva. Här ska du kunna ställa ifrån dig så väl varma kastruller som blöta koppar och glas utan att den går sönder eller tappar utseendet. Vad du väljer beror förstås på hur ditt kök ser ut och vad du kräver att bänkskivan ska tåla. När det kommer till valet av bänkskiva är det viktigt att fundera över vad som passar in i resten av hemmet. Tänk på vilka material som används på golv, väggar och i möblerna, men även på vad själv tycker om.

”En bänkskiva i massivt trä
kräver underhåll men blir vackrare
för varje år som går.”

Bänkskivor i stenmaterial är lättskötta och håller sig fina under många år. Fördelar med stenskivor är hållbarheten, eftersom en stenskiva i princip inte behöver något underhåll och håller sig fina i väldigt många år. Dessutom har stenskivor ett vackert estetiskt uttryck. Bland stenskivor finns olika naturstenssorter där granit och kvartskomposit är mycket tåliga mot fläckar och repor. Men kvartskomposit har ett lite jämnare utseende än vissa sorter av natursten. Ljusare sten med större stenkristaller i så som marmor och kalksten som är lite porösare och också känsligare för fläckar och repor.
En bänkskiva i massivt trä kräver däremot omtanke och underhåll, men blir samtidigt vackrare för varje år som går. Olika träslag har olika egenskaper, varierar i utseende och förändras med tiden i och med att det är ett levande material. Massiva bänkskivors fibrer skall mättas med olja för att bänkskivan skall bli formstabil, samt stå emot fukt och smuts. Den bör också behandlas en eller två gånger om året. En viktig sak att komma ihåg när man har en bänkskiva av trä är att aldrig låta vatten bli stående på bänkskivan, då det finns risk att den kan svälla och i värsta fall spricka. Detta är speciellt viktigt kring diskhon.

Liknade Artiklar

kommentarer