Torbjörn Eliasson är en internationellt uppmärksammad ljusdesigner som till vardags jobbar för White arkitektbyrå.

Dagarna blir kortare och mörkret mer kompakt. Under höst- och vinterhalvåret blir det allt viktigare att belysa våra hem. Och effektiv belysning gör inte bara hemmet mysigare – det gör också bostaden säkrare. Ljusdesignern Torbjörn Eliasson är aktuell med sin nya bok ”Belysningsboken: så ljussätter du inomhus”, och delar här med sig av sina bästa tips.

Text Nora Lindkvist Foto Szymon Roziewicz 

I köket hos en av Torbjörn Eliassons kunder har spotlights, som ger allmänbelysning, kombinerats med stämnings-lampor på väggen med varmtonat ljus. Med den här ljussättningen upplever vi rummet som ljusare än vad det egentligen är. Köket har också en lysande bordsskiva.
I köket hos en av Torbjörn Eliassons kunder har spotlights, som ger allmänbelysning, kombinerats med stämnings-lampor på väggen med varmtonat ljus. Med den här ljussättningen upplever vi rummet som ljusare än vad det egentligen är. Köket har också en lysande bordsskiva.

För ljusdesignern Torbjörn Eliasson är belysning en naturlig del av vardagen. Genom sitt jobb på arkitektbyrån White möter han dagligen nya utmaningar när det kommer till att belysa hem och offentliga miljöer på rätt sätt. Men för oss andra kanske det är svårare att veta hur man ska tänka kring belysning. En vanlig metod är att man köper på sig lampor under olika delar av livet, som man sedan tar med sig till sina olika bostäder. För enligt Torbjörn Eliasson är lampor något vi oftast inte gör oss av med i första taget, till skillnad från många andra möbler.

– Generellt sett verkar det vara svårt för folk att byta ut lampor. Det är bara att titta på hur det ser ut hemma hos min pappa – jag tror inte att han har köpt en enda lampa sedan 1973, säger Torbjörn Eliasson.

Med en passion för belysning var det kanske inte så konstigt att Torbjörn Eliasson beslöt sig för att skriva en bok i ämnet. Förra året kom titeln ”Belysningsboken: så belyser du utomhus” (Roos & Tegnér, 2013), där Torbjörn gav enkla tips på hur man jobbar med belysning i sin trädgård. Och i oktober i år släpptes så uppföljaren som istället fokuserar på inomhusmiljöer.

– Det finns många böcker i ämnet, men problemet med många av dessa är att de fokuserar för mycket på snygga lampor, och inte på funktionen. Jag tycker att man ska bli klokare av att läsa en sådan bok, varför jag valde att skriva den själv, säger Torbjörn Eliasson.

I ”Belysningsboken: så belyser du inomhus” (Roos & Tegnér, 2014) ger Torbjörn Eliasson konkreta tips på hur man bör tänka kring sin ljussättning, och hur man kan se på olika lampors funktioner. Istället för att fokusera på specifika lampor, har Torbjörn valt att se mer till helheten.

Här har Torbjörn Eliasson placerat två bordlampor uppe på skåpen som fungerar som stämningsbelysning men också som tavelbelysning.
Här har Torbjörn Eliasson placerat två bordlampor uppe på skåpen som fungerar som stämningsbelysning men också som tavelbelysning.

– Ett vanligt fel är att man tänker lampa istället för belysning. 70 procent av alla människor köper en lampa på grund av att den är snygg, inte för att den är funktionell. Och det är dessutom väldigt sällan som folk går tillbaka med lampor för att de är missnöjda med funktionen. Du skulle ju aldrig köpa en cykel utan att testa den – så borde fler tänka med lampor också, säger Torbjörn Eliasson.

Under arbetet med boken har Torbjörn utgått från några av de projekt han gjort för privatpersoner, men också använt sig av sitt eget hem. Även om trädgården är den  plats han ser som sitt ”labb” för att testa olika typer av belysning, medan inomhusbelysningen mestadels är satt, tyckte han ändå att det var värdefullt att ge läsaren en inblick i hur han själv jobbat med ljussättning inomhus.

“Bra belysning gör att vi trivs bättre,

och att andra personer också gör det.”


– När jag byggde mitt hus använde jag all min kunskap för att ljussätta det på rätt sätt. När jag skrev boken kände jag att det kunde få fungera som ett bra exempel. Hemma har jag jobbat väldigt mycket med skenor och infällda spottar, och har överlag väldigt många ljuskällor. Det var viktigt för mig att visa att man kan använda väldigt många olika lampor i ett rum utan att det känns överbelyst, säger Torbjörn Eliasson.

En bra läslampa leder till att föräldrar och barn läser mer, vilket både är viktigt för barnets utveckling men också för relationen mellan förälder och barn.
En bra läslampa leder till att föräldrar och barn läser mer, vilket både är viktigt för barnets utveckling men också för relationen mellan förälder och barn.

Och att det flesta människor har alltför få lampor är något som Torbjörn Eliasson håller med om. I sitt jobb har han mött många privatpersoner som satsat mycket på att bygga ett hus efter alla konstens regler, men som sedan lagt för lite krut på att belysa det på ett effektivt och funktionellt sätt.

– Många nya hus har väldigt stora fönster för att ge maximalt med ljusinsläpp. Men nu på hösten när det blir mörkt förvandlas plötsligt dessa till ”svarta hål”. Det är många som inte tänker på detta, och överlag har människor det otroligt dåligt belyst i sina hem, säger Torbjörn Eliasson. Enligt Torbjörn Eliasson finns det flera olika nackdelar med en dåligt belyst bostad. Förutom att det blir mörkare så leder det också till att vi blir mindre aktiva i våra hem, och att vi undviker att utföra vissa sysslor och hobbys.

“Dålig belysning leder till att människor blir inaktiva”

– Ofta tänker man inte på att man har dåligt ljus hemma, men det leder automatiskt till att vi undviker att göra vissa saker. Det kan till exempel vara att läsa en bok, sticka eller städa. Här finns det ofta mycket att göra med belysningen, även om man själv kanske inte ens är medveten om det.  Där en dåligt belyst bostad gör att vi blir mer inaktiva, kan istället en fungerande ljussättning leda till att vi jobbar mer effektivt, lättare tar tag i projekt och att vi mår bättre.

– Bra belysning gör att vi trivs bättre, och att andra personer också gör det. När andra människor trivs i vårt hem leder det automatiskt till att vi också mår bättre. Dessutom upplever vi saker som roligare, säger Torbjörn Eliasson.

Bra belysning är extra viktigt för äldre människor - detta gör att de känner sig tryggare i hemmet, men också att de blir mer aktiva.
Bra belysning är extra viktigt för äldre människor – detta gör att de känner sig tryggare i hemmet, men också att de blir mer aktiva.

Förutom alla dessa fördelar utgör bra belysning också en säkerhetsfaktor, kanske framförallt för äldre personer. Under arbetet med boken kände Torbjörn Eliasson att det var nödvändigt och viktigt att ägna ett kapitel åt ”det åldrande ögat” – ett ämne som många glömmer bort när man pratar om hemmiljöer.

– Många äldre människor har rent ut sagt urdålig belysning i sina hem, vilket gör att säkerheten blir desto sämre. Med bra belysning går det att förhindra en stor mängd olyckor, till exempel fallolyckor i hallen som är väldigt vanliga idag. Det gör också att äldre personer känner sig mer trygga i sina hem, och att de blir mer aktiva.

På samma sätt som bra belysning är av stort värde för åldrande personer, är det också viktigt att komma ihåg de allra minsta. Många kanske inte tänker på att ljussätta barnens rum på något särskilt sätt, utan nöjer sig med en rislampa med roliga figurer på. Här kan det dock vara värdefullt att tänka igenom belysningen ett varv extra.

– Barn spenderar ofta mycket tid i sina rum, och leker med lego och andra små och synkrävande saker. Vi kan stimulera leken genom att förse rummet med riktigt bra ljus. Det går också att ta detta ett steg vidare, till exempel genom att belysa en vägg där man sätter upp barnens teckningar. På så sätt får barnen bekräftelse för sina teckningar, istället för att man stoppar ner dem i en låda. Och det stimulerar dem  också till att teckna ännu mer, säger Torbjörn Eliasson och fortsätter:

– Dessutom bör man tänka på att installera en bra läslampa i barnens rum, vilket gör att både föräldrar och barn läser mer.

Men hur ska man då tänka när man ljussätter sitt hem? Ja, enligt Torbjörn Eliasson är det viktigaste att alltid utgå från varje enskilt rum och tänka över hur man använder det. Efter detta börjar man fundera över vilka lampor som är funktionella och uppfyller ens behov.

”Ofta kan man faktiskt möblera ett helt hem

efter hur man planerar belysningen.”


– Ofta kan man faktiskt möblera ett helt hem efter hur man planerar belysningen. När man börjar tänka utifrån belysningen brukar resten av inredningen liksom falla på plats samtidigt, säger Torbjörn Eliasson. Enligt Torbjörn Eliasson finns det en viss uppsättning av lampor som varje hem borde ha. Och att ge sina barn ett bas-kitt med fyra till fem lampor när de flyttar ut från hemmet är enligt Torbjörn Eliasson en riktigt bra investering. Här bör man först och främst ta med en matbordslampa som hänger högt över bordet, är avskärmad, och som dessutom har en så pass stor ljusbild att den täcker hela bordet.

– Det är viktigt att de som sitter vid ytterändarna av bordet inte känner sig utanför. När jag jobbade med IKEA gjorde vi experiment på detta, och såg hur lätt det är att känna sig utanför om man inte hamnar i ”tillhörighetsbubblan”.

Man bör dessutom ha en bra arbetslampa till sitt skrivbord, som går att flytta runt med ett klämfäste eller en klump på bordet. Ljusbilden ska täcka en större yta, och inte bara en liten ljusfläck. Lampan ska även gå att rikta på olika sätt. Det är också värdefullt att investera i en bra läslampa som placeras bredvid ens fåtölj eller säng. Det är extra bra om den är höj- och sänkbar samt går att vinkla eller dimra. Förutom detta behövs också en bra lampa till hallen, till exempel en plafond som både riktar och sprider ljuset.

– Tillsammans är det här en bra grund att bygga vidare på. Är dessa lampor av bra kvalitet kan de hänga med dig resten av livet, säger Torbjörn Eliasson.

I entréhallen hos en av Torbjörn Eliassons kunder har man jobbat mycket med spotlights för att skapa en häftig och karismatisk ljussättning. I trappan har man infrästa LED-slingor i stegen vilket framhäver trappan på ett snygg sätt.
I entréhallen hos en av Torbjörn Eliassons kunder har man jobbat mycket med spotlights för att skapa en häftig och karismatisk ljussättning. I trappan har man infrästa LED-slingor i stegen vilket framhäver trappan på ett snygg sätt.

När man väl har ett bra bassortiment av lampor kanske det är dags att bygga vidare på sin ljussättning. Men hur gör man då för att få en enhetlighet där alla lampor passar ihop? Torbjörn Eliasson menar att det bästa är att prova sig fram, och att inte vara rädd för att låna hem lampor på prov.

– Ska man lägga 1 700 kronor på en lampa, tycker jag gott och väl att man kan låna hem den för att se om den passar. En bra sak med varuhus som exempelvis IKEA är att man kan testa lampans funktion direkt i affären. Ta med dig en tidning dit och gå runt i deras interiörer och testa hur läslamporna fungerar. Egentligen tycker jag att alla lamphandlare borde bygga upp en interiör där man kan prova på lamporna i en verklighetstrogen miljö. Instinktivt sett dras vi människor oftast till det varmare ljuset, som påminner oss om eld. Nu håller dock detta på att förändras, där vi allt oftare ser kallt ljus smyga sig in i inredningen. Med LED-belysningen har vi fått en större möjlighet att variera oss, och Torbjörn Eliasson menar att vi framöver kommer få se hem där vi allt oftare blandar varmt och kallt ljus.

– I en tvättstuga vill jag gärna ha lite kallare ljus, eftersom att den ska upplevas som ren och fräsch. Men i badrummet vill jag hellre ha ett varmare ljus, som gör att jag ser jag lite friskare och mer solbränd ut. Vi stimuleras av variationer när det gäller alla sinnen, och jag tror att vi kommer se allt mer av kombinationer mellan kallt och varmt ljus. Att variera sin ljussättning när det kommer till olika lampor är också något som Torbjörn Eliasson menar är positivt. Ett hem som till exempel endast inretts med integrerade spotlights blir lätt anonymt och upplevs som kallare än ett hem med en varierad belysning.

– Har man bara spots är det svårt för ögat att veta var ljuset kommer ifrån. Vi människor behöver lampor som ”sänker blicken” – annars upplevs rummen ofta som ödsliga. Vi behöver se lamporna, de är våra ”symboler” för ljuset.

Liknade Artiklar

kommentarer