Enkla Trädgården sköter sig på egen hand

Enkla Trädgården sköter sig på egen hand

Bosse Rappne och Gunilla Lundh.

Dags att planera trädgården men hur ska jag få till en snygg trädgård utan att behöva ligga på knä och påta var och varannan helg? Tv-profilen Bosse Rappne och trädgårdsarkitekten Gunilla Lundh tog sig an uppgiften och här är deras svar på hur man får till en i princip skötselfri trädgården.

Av Nathalie Carlsson

I ena hörnan står ett utekök med en intilliggande kryddodling.
I ena hörnan står ett utekök med en intilliggande kryddodling.

Alla vill vi gärna ha den där snygg drömträdgården. Och de flesta som lägger mycket tid och energi på att få till denna drömträdgård, ligger oftast mer än gärna och påtar i den. Men det finns de som hellre spenderar sin tid till att mysa än att påta i den. Vissa har inte tiden alls. Enligt tv-profilen Bosse Rappne ligger det även ett problem i att allt för många idag saknar kunskap om hur vi ska sköta våra trädgårdar. Gunilla Xxxx håller med Bosse Rappne som tillsammans menar att vi allt som oftast gör dyra punktinsatser i vår trädgård som inte ger något bestående värde.

- Oftast går man till plantskolan och köper växter långt innan man ens har börjat planera hur sin trädgård ska se ut. Då blir det lätt att man går och drabbas av växter och känner att ” den här var jättefin, och den här och den här…” Sen när du kommer hem kanske det går ett tag och när du väl tar tag i arbetet att plantera inser du att de inte alls passade ihop. Så kan du bara inte förstå varför. Du köpte ju de finaste blommorna i affären, berättar Gunilla.

Därför är det viktigaste när du ska göra i ordning en trädgård att börja med att göra en tydlig skiss över hur den ska se ut och hur fördelningen av alla ytor ska vara. Börja med att planera formen på trädgården och efter det blommor och buskar.

- Mitt tips är att sätta buskar och grönt på marken och sedan plantera blommor i krukor som du kan bära med dig och flytta runt, säger Gunilla.

I rabatten finns alla möjliga sorters blommor och kryddor som du kan tänkas vilja använda i din matlagning.
I rabatten finns alla möjliga sorters blommor och kryddor som du kan tänkas vilja använda i din matlagning.

Bosses och Gunillas skötselfria trädgård ligger på Bosses hemmaarena Slottsträdgården Ulriksdal och tillsammans med ett team av arkitekter och trädgårdsmästare har de under våren arbetat fram Enkla Trädgården. Här har de med hjälp av bevattningssystem, robotgräsklippare, gångar av skiffer och grus och speciellt utvalda växter skapat en trädgård som är så nära underhållsfri som man kan komma.

Buskar och häckar är utvalda för att vackert rama in trädgården samtidig som de kräver minimalt med underhållsarbete. Trädgården är uppdelad i tre sektioner med olika typer av lättskötta växter. Vid gräsmattans framkant har man valt att plantera Snöbärshäck som man låter växa fritt. Framför har de satt den lägre blomman Lemon dropp för att få in lite färg i trädgården.

- Vi vill gärna slå ett slag för gula blommor. De är otroligt härliga att ha i sin trädgård och en fin kontrast mot alla lila blommor som annars är så vanliga, berätta Bosse Rappne.

Snett höger bakåt har de satt en häck av Brakved som hålls fritt växande. Blir det glest nedtill fyller man enkelt ut med några perenner.

- Perenner är fantastiska blommor som dessutom lockar till sig citronfjärilar till din trädgård, tipsar Bosse.

För att lösa arbetet med att vattna sin trädgård finns det i den Enkla Trädgården ett heltäckande bevattningssystem. Du placerar enkelt en droppslang under jord som känner av fuktigheten i jorden och vattnar endast vid behov.

- Droppslangen vattnar var 30 centimeter och i och med att den bara vattnar precis där den ligger och när det behövs sparar man upp till 60 procent vatten. Tänk på att en nyligen anlagd trädgård behöver vattnas oftare än en redan etablerad trädgård. Dessutom är det lättare för växterna att reglera behovet av vatten om du vattnar i sval jord än i varm jord då mer vatten avdunstar. Så bästa tid att vattna är på kvällen eller under morgontimmarna, berättar Bosse.

Gräsmattan då? Den måste man väl ända klippa då och då? Inte alls. Med en robotgräsklippare får du jobbet gjort och minimerar även arbetet för skötsel av gräsmattan. Robotgräsklipparen rör sig slumpmässigt och skär endast av några millimeter av stråna i taget. Detta är faktiskt det bästa sättet att klippa gräset på och gör så att gräsmattan lättare växer sig stark. Gräset mår bäst av att vara cirka 4 centimeter högt och roboten är programmerad att klippa en liten stund om dagen och söker sig sedan tillbaka till sin laddningsstation när det är dags att ladda batterierna. Precis rätt förhållanden för att få en välmående gräsmatta. Dessutom kan den till viss del ha en avskräckande inverkan på inbrottstjuvar då en oklippt gräsmatta ofta är ett tydligt tecken på att ingen är hemma.

Jag var på det där med robbotgräsklipparen direkt då jag hatar att klippa gräset. Men jag kan säga er att det finns en stor nackdel med dessa. Det är när man har folk hemma och man vill sitta ute i trädgården och äta en mysig lunch. Det blir inget fokus alls på lunchen utan alla sitter och letar efter var gräsklipparen tog vägen, säger Bosse Rappne.

Gångarna i trädgården är i oregelbunden skiffer, vilket ger trädgården liv. Mellan skifferplattorna har man lagt hårdfog som stärker beläggningen och gör att ogräs inte får fäste lika lätt. Dessutom blir gångarna lätta att borsta av.

- När man lägger gångarna är det viktigt att man gör ett bra underarbete. Börja med markduk, därefter bärlager, stenmjöl och sist själva skiffret.

I Enkla trädgården har Bosse och Gunilla även byggt in ett utekök. Uteköket är placerat i hjärtat av trädgården och är uppdelat i två sektioner. Framsidan är vänt mot trädgården med en uteplats. Baksidan av köket fungerar som förvaringsplats i anslutning till arbetsytor. Här hittar du även en kompost. I köket finns en diskbänk och en kran med kallvatten för att ha nära tillgång till dricksvatten och för att kunna skölja av grönsaker.  I anslutning till köket står en grill och en stor rabatt med alla olika sorters kryddor, grönsaker och ätbara blommor som du kan tänkas vilja använda i din matlagning.

- I vanliga fall när vi bjuder folk på middag inomhus bjuder vi hem gästerna till klockan sex och så äter vi kl sju. Har du ett kök ute kan man göra så mycket mer med sin middagsbjudning. Varför inte bjuda hem gästerna vid femton och laga maten tillsammans ute i er härliga trädgård, säger Bosse.

Som en sista touche på din trädgård gäller det att titta över belysningen. En planerad belysning skapar vackra rum i trädgården, belyser trädstammar och buskar som konstverk.

När du sätter belysning i din trädgård – tänk på att rikta ljuset rätt och att installera belysningen i en korrekt höjd så att lamporna inte bländar exempelvis uteplatsen. Så svaret på frågan är att det går att anlägga en mysig trädgård som sköter sig nära nog på egen hand, avslutar Bosse.

Liknade Artiklar

kommentarer