Grönsaksland för nybörjare

Grönsaksland för nybörjare

Enligt en undersökning gjord av trädgårdsbutiken Plantagen drömmer 40 procent av svenska folket om att odla egna grönsaker, kryddor, bär och frukter.

Att äta egenodlade grönsaker är en trend som växer sig allt starkare. Det är inte längre bara trädgårdsentusiasten som brinner för det gröna. Nu har allt fler upptäckt fördelarna med att odla själv och som husägare är drömmen om en egen grönsaksodling inte långt borta.

Av Nathalie Carlsson

Vårt Nya Hus har pratat med Malin Skiöld, trädgårdsmästare på Stiftelsen Rosendals Trädgård, om hur man lyckas med sin odling. Grönsaker och kryddor är det vi helst av allt vill odla men många tycker att deras kunskapsnivå är alldeles för låg. Men det finns en uppsjö av grönsaker som är lätta att odla och steget från en önskan om grönsaksodling till egenodlade morötter på tallriken är inte så långt som det kan kännas.

Genom att variera grödor som kommer vid olika tidpunkter på säsongen får du ett grönsaksland som alltid har något att erbjuda.
Genom att variera grödor som kommer vid olika tidpunkter på säsongen får du ett grönsaksland som alltid har något att erbjuda.

Det går lika bra att odla i kruka som på en jordplätt i din trädgård. Se till att välja en solig plats så att odlingen inte hamnar i skugga. Det är viktigt att se till så att du har bra struktur i jorden. Genom att gräva cirka 30 centimeter ner, vända på jorden, smula sönder jordkokor och rensa bort ogräs får du en fin jord att plantera i. Det är även viktigt att tillföra något slags organiskt material som kompost eller kogödsel.

Låt dina kryddor bli en del av trädgårdsinredningen. Då kan man även passa på att ta sig ett smakprov då och då.
Låt dina kryddor bli en del av trädgårdsinredningen. Då kan man även passa på att ta sig ett smakprov då och då.
Snygg elegant växtlåda för mindre trädgårdar. Kostar 249 kronor på Ikea.
Snygg elegant växtlåda för mindre trädgårdar. Kostar 249 kronor på Ikea.

 

– Se till att du använder ekologiskt gödsel när du odlar dina grönsaker och kryddor, berättar Malin Skiöld.

 Ett enkelt alternativ när du odlar och som är väldigt populärt är att använda pallkragar. Genom att klä pallkragarna med marduk invändigt hålls ogräset borta. Dessutom håller den fukten och torkar inte ut jorden lika snabbt. För att odla till exempel morötter behöver du komma djupare ner i jorden och behöver således fler pallar på höjden. Ska du odla rädisor eller sallad kan det räcka med en pallkrage.

Ett hett tips är att åka till en trädgårdsbutik och inspireras. Där har du även möjlighet ställa frågor och det blir lättare att hitta fröer och plantor av grönsaker och kryddor som du gillar.

Kryddor och skördeblomster som är ätbara blir snyggt på sommartallriken.
Kryddor och skördeblomster som är ätbara blir snyggt på sommartallriken.

– Grönsaker som morötter, mangold, sockerärtor, sallad och rädisor är grödor som växer snabbt, är lättskötta och trevliga att odla. När man odlar grönsaker är det fiffigt att välja grönsaker som man tycker om och vill tillaga och äta, säger Malin Skiöld. Det blir roligare så.

Ett första steg i odlandet är att ta reda på vilka grönsaker och kryddor som skall sås när på säsongen och om de behöver förodlas. Vissa grönsaker ska sås redan i februari. Många grönsaker går att så direkt i jorden medan andra planteras ut som småplantor.

– Mycket av direktsådd och plantering sker i maj och början av juni. Vad gäller utplantering av småplantor så är det början av juni som gäller för de flesta, då risken för frostnätter är över. Sallad tycker jag är bra att odla, då den tål en del kyla, växer snabbt och du hinner flera omgångar under säsongen.

Ska du odla kryddväxter ska du tänka på att de kräver mycket sol och att du har en väldränerad jord.

– Vissa kryddor har en tendens att sprida sig och ta över odlingen. Några exempel är myntan, oregano och citronmeliss. För att undvika att de tar över hela kryddlandet föreslår jag att man sätter dessa i separata krukor, tipsar Malin Skiöld.

Vissa grödor måste förodlas innan man kan sätta ut dem i trädgården. Små pappersmuggar från Ikea är perfekta att förodla i. Kostar 19 kronor för tre stycken.
Vissa grödor måste förodlas innan man kan sätta ut dem i trädgården. Små pappersmuggar från Ikea är perfekta att förodla i. Kostar 19 kronor för tre stycken.

En grönsak kan ha olika tider på säsongen då den skördas, beroende på vilken sort det är. Det finns till exempel tidiga och sena sorter av morötter. Genom att variera sorter som kommer vid olika tidpunkter på säsongen får du ett grönsaksland som alltid har något att erbjuda. Ett annat tips som även har blivit en trend bland grönsaksodling är att odla ätbara blommor. Exempel på dessa är ringblommor, bronsfänkål, kryddtagetes och krasse.

– Jag tycker själv att det kan se lite tråkigt ut i landet när man börjar skörda. Men har man gjort varannan rad med exempelvis ringblommor kommer det även se vackert ut även på senhösten, berättar Malin Skiöld.

Är du en ovan odlare kan det ibland vara svårt att se skillnad på ogräs och grödan när den börjar komma upp ur jorden. Ett enkelt sätt att slippa förvirring är att sätta dina grönsaker i prydliga rader och märka ut raderna så att du vet vad du har sått. Det underlättar rensningsarbetet och du får ett prydligare grönsaksland.

Innan nattfrosten är borta bör du hålla dina grönsaker och kryddor i varmare temperaturer. Antingen inne i ditt kök eller i små söta växthus, som även gör sig fina på balkongen. Det här söta växthuset Socker kommer från Ikea och kostar 149 kronor. När du sått dina grönsaker är det viktigt att vattna igenom landet ordentligt. När fröerna har grott är det bra att tillföra näring och vattna rikligt vid behov. Låt gärna en vattenspridare stå på ett tag så att vattnet tränger långt ner i jorden. Du kan med fördel låta jorden torka upp till nästa vattning. På så sätt letar sig rötterna längre ner i jorden. Är ytan alltid fuktig finns risken att växten stannar där och slutar utvecklas då den inte behöver söka sig ned i jorden efter vatten.

När du skördat alla dina grönsaker och det börjar närma sig höst är det dags för att höstgräva. Det vill säga att vända jorden så att du nästa vår kan börja om. Vissa grönsaker som purjolök och palsternacka kan övervintra men rådfråga gärna när du köper dina grönsaker så att du vet vilka grönsaker som klarar övervintring.

– Att ha växtföljd och inte odla samma grönsak på samma plats år efter år är vikigt för att jorden ska må bra och för att undvika sjukdomar. Vissa grönsaker är mer krävande än andra och tar mycket näring från jorden, medan andra är givande och binder kväve till jorden.

– Det är roligt att gräva om och göra en ny plantering varje år. Och så får du chansen att testa nya saker varje år, säger Malin.

Har du något sista tips? 

– Är du nybörjare kan det vara jättebra att gå en trädgårdskurs. Där får du tips och inspiration och du kan byta kunskap med andra som precis börjat odla. Vi har trädgårdskurser här på Rosendals Trädgård och det finns ett stort utbud av trädgårdsföreläsningar runt om i landet. Ju mer du kan om din odling, desto mer glädje kommer du ha av ditt trädgårdsland.

Med egenodlade kryddor smakar din mat garanterat godare. Men se upp då vissa kryddor har en tendens att ta över grönsakslandet. Här snyggt uppradade grönsaker från trädgårdsbutiken Plantagen.

Lätta Grödor

Potatis, morötter, mangold, sockerärtor, bönor, rödbetor, sallad, rädisor, jordärtskocka, bönor, broccoli, haricots verts, lök, pumpa, squash, tomater, rabarber, majrova, spenat.

Snabba Grönsaker

Sallad, mangold, rädisor. Spenat, broccoli, sockerärtor, bönor.

Kryddor

Persilja, dill, gräslök, basilika, citronmeliss, oregano, timjan, rosmarin.

 Ätbara blommor

Lavendel, ringblommor,
krasse, lejongap, panseér, salvia.

 

Liknade Artiklar

kommentarer