Staket och grindar

Staket och grindar

För de flesta är den sista delen på husbygget att bygga ett staket. Det ger en fin inramning till huset och är dessutom praktiskt om du har barn eller hund. Men det är en del att tänka på innan du kan börja. Jimmy Ekman från Skandinaviska Områdesskydd AB och Thomas Westin från Kulturjern ger sina bästa tips.

Av Nathalie Carlsson

Det absolut första du bör göra är att fundera ut syftet med ditt staket. Ska du bygga det i praktiskt syfte för att till exempel hålla hundar och barn inne på tomten eller som utsmyckning till huset. Ett tips är att prata med dina grannar innan du kommer alltför långt in i processen. Även om staketet uppförs på din tomt, är det något som påverkar utseendet även på deras hus och tomter.
– Vi har några fall per år där en kund hamnar i en diskussion med en granne som inte gillar staketet. Det är inte ovanligt att det är advokater inblandade och risken är att man till slut får flytta eller bygga om ett staket som man lagt ut massa pengar på. Så ta diskussionen så tidigt som möjligt, tipsar Jimmy Ekman. I regel får du sätta upp ett vanligt staket utan bygglov. Som staket räknas det om det har en maxhöjd på 100 till 120 centimeter. Ska du däremot bygga ett högre staket eller täckande plank kan du behöva bygglov för det. Som alltid är det säkrast att kontakta din kommun för att höra vad som gäller för just din tomt. Det är även viktigt att din grind och ditt staket uppfyller gällande säkerhetskrav.
– Det är enkelt att konkurrera ut andra seriösa leverantörer genom att ha ett lågt pris. Men att strunta i säkerheten för att få ett billigt staket kan i slutändan straffa sig. Se till exempel till så att det finns klämskydd på skjutgrindar och att det inte går att klättra över ditt staket, säger Jimmy Ekman.

Högre träplank kan vara både ljuddämpande och skydda mot insyn men kan behöva bygglov. Det här kommer från Skandinaviska Områdesskydd AB
Högre träplank kan vara både ljuddämpande och skydda mot insyn men kan behöva bygglov. Det här kommer från Skandinaviska Områdesskydd AB
Ett tips om du öppnar och stänger din grind varje dag är att motorisera den. Denna grind kommer från Skandinaviska Områdesskydd AB
Ett tips om du öppnar och stänger din grind varje dag är att motorisera den. Denna grind kommer från Skandinaviska Områdesskydd AB

Ditt staket bör harmonisera med omgivningen och att utgå från hur ditt hus ser ut ger ett snyggare helhetsintryck. Ett tips är att plocka upp mindre detaljer från huset som får komma igen i staketet. Dessutom bör du anpassa höjden på ditt staket efter husets höjd och du kan med fördel följa färgvalet på huset även på staketet.
– Studera din omgivning och se vilket utseende de har valt till sina staket och grindar och få inspiration därifrån. Har du ett hus med mycket snickarglädje kan du kanske tillåta ett mer dekorativt staket, medan du bör hålla tillbaka lite i utsmyckningen om du har en mer stilren fastighet, säger Thomas Westin.
I regel väljer du mellan trästaket, smidesstaket eller stängsel, beroende på vilken funktion och design du är ute efter.
– Vi svenskar är ganska tråkiga och väljer till 98 procent ett svart stängsel. För många är staket och grind det absolut sista man köper till sin tomt och kan därför bli lite snåla. En lösning är att köpa ett mer påkostat staket och grind till framsidan, men välja en enklare variant runt resten av huset, säger Jimmy Ekman. Tänk även på att staketet ska hänga tio centimeter över marken så att grinden och staketet går fritt även när det kommer snö på marken och så att det inte ligger i konstant kontakt med markmiljö.
– Om marken sluttar kan det vara elegant att ge staketet en lutning som följer markens lutning, tipsar Thomas Westin.

Stålgrind med båge från Jabo är en nättare variant med en höjd på  80 centimeter.
Stålgrind med båge från Jabo är en nättare variant med en höjd på 80 centimeter.
Klassiskt vitt trästaket från jabo passar till den mer klassiska villan.
Klassiskt vitt trästaket från jabo passar till den mer klassiska villan.
Ett bullerplank passar bra om din tomt ligger nära tungt traffikerad väg.   Det här har en svart överliggare och kommer från Skandinaviska Områdesskydd AB
Ett bullerplank passar bra om din tomt ligger nära tungt traffikerad väg. Det här har en svart överliggare och kommer från Skandinaviska Områdesskydd AB

Har du en grind som öppnas och stängs frekvent kan det vara smart att ha en grindmotor. Grindmotorer kan sättas på alla grindar och det vanligaste är att du öppnar och stänger med en fjärrkontroll. Det finns många olika typer av styrning och du kan hitta en lösning som passar dig hos din leverantör.
– Du kan ringa grinden så att den öppnas, du kan ha kodlås, nyckelbrytare eller en magnetslinga som gör att grinden öppnas när du kör fram bilen till ett specifikt ställe. Men se till att skotta på din uppfart när snön kommer om du har en motorgrind. Det inte är meningen att den ska fungera som plog, berättar Jimmy Ekman. Det vanligaste staketet i Sverige idag är det klassiska stängselstaketet. Men enligt Jimmy Ekman har smidesstaketen börjat bli allt mer populära. I år har det kommit runt tio nya modeller av smidesstaket och det är även det material som utvecklas mest runt om i Europa. Prisskillnaden mellan de olika materialen i staketen är ganska stor. Därför är det i slutändan oftast priset som styr vilket staket man väljer. Ett smidesstaket kostar generellt 1 500 till 2 000 kronor per meter, medan ett stängselstaket kostar 300 till 400 kronor per meter. Priset för trästaket ligger däremellan.
– Ska du då sätta ett smidesstaket på din tomt på 200 kvadratmeter kommer du upp i ungefär 250 000 kronor medan du kan få ett stängselstaket för ungefär 40 000 kronor. Är man i sluttampen av sitt husbygge blir det en ganska stor och avgörande skillnad, säger Jimmy Ekman.

 

Smidesstaketet från Skandinaviska Områdesskydd AB.
Smidesstaketet från Skandinaviska Områdesskydd AB.
Den här grinden i båge med romantiska detaljer  kommer från Kulturjern.
Den här grinden i båge med romantiska detaljer kommer från Kulturjern.

 

Liknade Artiklar

kommentarer