Den öppna planlösningen – på väg ut eller här för att stanna?

Den öppna planlösningen – på väg ut eller här för att stanna?

Den öppna planlösningen har under de senaste 10-15 åren varit norm för nybyggda och moderna hus. Men kommer det alltid vara så? Eller kommer vi att gå tillbaka till tiden då rummen var mer uppdelade? Vi tog kontakt med några av Sveriges ledande arkitekter för att få svar på de frågorna.

Av Nora Lindkvist

Många drömmer om ett hus där ljuset flödar och där gränserna mellan rummen lösts upp. För de som bygger moderna villor idag, är den öppna planlösningen mer norm än undantag. I de flesta hus finns det dock någon slags uppdelning, till exempel föredrar många att sovrummen ligger mer privat, medan kök och vardagsrum nästan alltid placeras i fil. Samtidigt ser vi en allt större trend där man går tillbaka till det traditionella och klassiska. New England-husen har på kort tid blivit en av Sveriges mest populära hustyper, och intresset ser bara ut att öka. I dessa hus är det dock inte helt ovanligt att man samtidigt för in element från de moderna husen, däribland öppen planlösning.

Hur ser då framtiden ut? Kommer vi gå mot ännu mer moderna lösningar, där fler väggar slås upp till fördel för öppna ytor? Eller går vi istället mot en framtid där vi behöver mer avskildhet, och därför mer stängda ytor, för att må bra? Vi tog kontakt med tre av Sveriges ledande arkitekter för att ta reda på vad de tror.

Peter Stenberg är arkitekt på Ikonhus.
Peter Stenberg är arkitekt på Ikonhus.

Peter Stenberg, Arkitekt SAR/MSA, Ikonhus

Hur ser trenden ut just nu – kommer den öppna planlösningen fortsätta att dominera?

– Det är jag helt övertygad om. För fem år sedan var det mycket snack om att vardagsrummet skulle försvinna och att man istället skulle ha en större ”kökslounge”. Men jag tror att vi kommer hålla kvar vid den vanligaste lösningen med kök, matplats och vardagsrum i öppen planlösning istället. Under de senaste åren har jag inte träffat på en enda kund som har velat avskärma köket från samvarodelen. Alla vill ha det öppet. Samtidigt ser vi att allt fler vill ha traditionell stil på sina hus, och för varje år som går säljes det allt färre hus i modern stil.

Hur länge kommer den trenden hålla i sig?

– Det är svårt att säga, men jag skulle tro att det kommer en vändning där vi vill ha mer moderna hus igen. För oss, som jobbar med moderna hus har det lett till att vi mer och mer har fått jobba fram hus med klassisk karaktär. Men i dessa hur vill samtidigt inte kunderna ha det uppdelat mellan köket och vardagsrum heller. De flesta är i stället ute efter en kombination mellan traditionellt och modernt.

Finns det några förändringar i den öppna planlösningen jämfört med hur den såg ut för 10 år sedan?

– Det som har hänt är att det har blivit enklare att ha en öppen planlösning. Förut fanns det två stora problem med att ha det öppet mellan kök och vardagsrum: ljudet från TV:n och ljudet från den bullriga köksfläkten. Men idag har de flesta ingen TV i vardagsrummet. Istället har alla varsin dator som de tittar på i sovrummet. Inom köksfläktar har det skett en teknisk revolution som lett till att vi har fått fläktar som knappt låter någonting. På så sätt har det blivit enklare för oss att umgås i den öppna planlösningen då det inte längre finns lika mycket som stör.

Ser du några förändringar i hur man möblerar i den öppna planlösningen?

– En sak jag har märkt är att fler och fler ville ha en större matplats. Här ser vi plötsligt stora bord med plats för många. Jag tror att vi för det första släpper in fler människor i våra kök idag, men också att vi använder matplatsen allt oftare. För några generationer sedan var det otänkbart att bjuda in någon i köket – istället hade man ett fint matbord i salongen som användes vid finare tillfällen. Idag ser det helt annorlunda ut, och köket är den plats där vi oftast umgås. De stora matplatserna använder vi också till annat, exempelvis läxläsning eller arbete. Dessutom har intresset för matlagning ökat vilket betyder att vi också lagar mer mat och på så sätt spenderar mer tid i köket.

Vad tror du händer i framtiden? Kommer vi tröttna på den öppna planlösningen och vilja ha mer avskildhet?

– Nej, jag tror att den är här för att stanna. Det räcker med att var och en i familjen har ett eget rum att stänga in sig i när det finns behov för det. Annars tror jag att de flesta tycker att det är väldigt trevligt att vara tillsammans i resten av huset.

Aleksandra Ohlson är chefsarkitekt på Myresjöhus.
Aleksandra Ohlson är chefsarkitekt på Myresjöhus.

Aleksandra Ohlson, Arkitekt SAR/MSA, Myresjöhus

Hur ser trenden ut just nu – kommer den öppna planlösningen fortsätta att dominera?

– Ja, den kommer nog att hänga kvar. Men samtidigt ser jag också en tendens till att man kanske placerar köket i en vinkel, vilket gör att det ändå blir lite mer avskilt. Sedan finns det fortfarande de som faktiskt vill ha ett helt avskilt kök också. Men den öppna planlösningen överlever också på grund av andra faktorer än att vi tycker att det är snyggt – många unga människor har inte råd att köpa stora hus utan rör sig istället med begränsade ytor. Här integrerar man ofta kök och vardagsrum för att man helt enkelt inte har plats att dela upp rummen.   

Ser du några förändringar inom den öppna planlösningen?

– Ja, vi har nog börjat att ta ner volymerna lite. Förut valde många till exempel att ha en takhöjd på 4-6 meter, vilket nu är på väg bort. Många har upptäckt nackdelarna med detta, då det ofta medför att det låter väldigt mycket i huset. Många unga människor har även väldigt ”hårda” och stilrena möbler, och kanske inga gardiner, vilket också gör att ljudnivån blir högre. Så ja, vi ser en del förändringar här.

Vad tror du händer i framtiden? Kommer vi tröttna på den öppna planlösningen och istället vilja ha mer avskildhet?

– Det är tveksamt. Man kommer nog vilja förena rummen, precis som idag. Detta beror också att vi umgås mer än förut. Förr i tiden var det
oftast kvinnan som stod i köket, men idag lagar alla mat tillsammans. Nu är köket istället ett rum som vi vill visa upp. En lösning som dock har kommit tillbaka är skafferiet. Idag vill alla ha ett skafferi! Men visst, alla människor behöver avskildhet, men jag tror mer att vi kommer förlägga detta till andra rum. Till exempel kommer vi nog få se mer av ”tysta rum” och ”relaxrum”.

Idag ser vi en trend där fler vill ha hus i traditionell- och New England-stil. Kommer detta ha någon påverkan på planlösningen i stort?

– New England-husen är väldigt symmetriska, till exempel med lika många fönster på ena sidan som på den andra. Självklart styr det planlösningen en hel del, då man måste få in rummen på ett visst sätt. Men många vill också ha en kombination av det traditionella och det moderna, till exempel med öppen planlösning inomhus, även om man huset ser traditionellt ut exteriört. Men som med alla trender så kommer det alltid en mottrend. Det går nästan att förutse vad som komma skall, det är mer en fråga om när det sker. De moderna husen kommer helt klart komma tillbaka igen. Jag tror också att vi kommer få se mer färg, till skillnad från den vita trenden vi har idag.

Vilken typ av hus vill du helst rita just nu?

– För egen del så tycker jag att det är alldeles för mycket spröjs på fönstren just nu. Det finns moderna stora fönster som man kan utnyttja istället. Varje tid har sin speciella stil och jag tycker man ska bygga utifrån den tiden man lever i. Personligen känner jag mycket för trä, med träkänsla både exteriört- och interiört.

Johan Danielsson är chefsarkitekt på Götenehus.
Johan Danielsson är chefsarkitekt på Götenehus.

Johan Danielsson, Arkitekt SAR/MSA, Götenehus

Hur ser trenden ut just nu – kommer den öppna planlösningen fortsätta att dominera?

– När det gäller öppna planlösningar, så har vi under några år trott att den kommer minska kraftigt. Vi ser idag att den har minskat något – man vill ha mer avskildhet mellan rummen. Men jag hade nog trott att den skulle minska mer än vad som har visats. Det är ändå så att den öppna planlösningen har många fina kvaliteter som man förlorar om planen blir för stängd, så jag ser nog att den fortfarande kommer vara stark. Nackdelen med öppna planer är att ljud sprids väldigt lätt, vilket vi märker är ett problem. Många vill ha tysta rum, och detta blir ett stort problem om familjen består av många familjemedlemmar. Vi kan se att öppenheten i vertikalled har minskat väldigt mycket, alltså där man öppnar upp taket till våningen ovan. Denna lösning var mycket populär för 5 – 10 år sedan, då man ville få höjd och volym i rummet. Men detta spred mycket ljud från exempelvis allrummet ner till vardagsrummet och det blev en kappkörning av TV-ljudet och de som samspråkade på nedre plan.   

Vilka fördelar finns det med en öppen/en mer stängd planlösning?

– Fördelen med en öppen planlösning är fortfarande att huset får ett riktigt stort rum, där det finns volym, luft och ljus. I detta rum ligger flera funktioner som samspelar, varför det upplevs som stort. Hade vi delat av rummet med väggar, så hade rummen upplevts som mycket mindre. Genom att kombinera exempelvis kök, matsal och vardagsrum till samma volym, så upplever betraktaren hela volymen visuellt. Lägger man sedan till stora glaspartier i fasaden, så ökar volymupplevelsen ytterligare eftersom man även tar del av utomhusmiljön istället för att se en vägg som begränsar siktaxeln. En stängd planlösning säkerställer att inte ljud sprids mellan rummen, och man får mer väggar att möblera mot, vilket oftast är en mycket fin fördel. Eftersom rummen är mer separerade minskar också insynen mellan dem, vilket också frigör mer om man vill ha skilda möbleringsstilar.   

Finns det några nya trender i hur man planerar hus?

– En ny trend, som också blir ännu starkare är hur vi planerar husen med effektbelysningar. Detta i och med att LED-belysningen har kommit in i våra hem. Här ökar lekfullheten med armaturer som inte tar så stor plats och kan gömmas på olika platser. Här tror jag vi kommer se mycket mer av en scensättning i framtiden, både exteriört och interiört. Funktionsytor som tvätt ökar i yta. Köket är fortfarande väldigt viktigt för oss, och är en slags designad samlingsplats centralt i huset. Köket är fortfarande en möbel och integrationen mellan andra funktioner flyter ihop även om avskildheten ökar något mellan rummen. Badrummen minskar i yta. Vi ser i nuläget mindre av ”spa-rum” med bubbelbadkar. Nej, nu skall badrummen vara effektiva och inte så stora. Vi ser också en svag trend där fönsterpartierna blir något mindre, även om enskilda fönster blir större – framförallt på de moderna husen. Uterummen är fortsatt väldigt populära.   

Påverkar samhällets utveckling också hur vi vill ha det hemma? Behöver vi exempelvis mer avskildhet när vardagen blir allt stressigare?

– Jag tror absolut att samhällets utveckling påverkar oss, och därmed hur vi vill skapa vår privata miljö. När samhället blir tuffare och mer hotfullt, söker vi mer trygghet i vår bostad. Vi skall vara säkra och skyddade här, vilket kanske innebär mindre fönster som inte exponerar för mycket av vad som händer inne i huset. Det kan också uttryckas i att vi vill sova på övre våningen, vilket stärker önskemålen om ett tvåplanshus istället för ett enplanshus. I ett stressigt samhälle är det viktigt att hemmet är en plats för vila och återhämtning, vilket uttrycker sig i en inredning som lugnar ner vårt tempo. Detta till exempel genom naturfärger och möbler som är mer omslutande och som ger mer trygghet och välbehag. Idag ser vi en trend med varmare färger, där även metall som används skall vara i koppar eller mässing. Detta är ett nytt uttryck för att mjukhetens tid är kommen – värmen och äktheten i material är välkommen. Vi inreder mer med panel på väggar eller fondväggar som skapar ett rustikt uttryck, vilket skapar mer liv och värme än en vit vägg. Mönster har ökat och vi kommer antagligen få se mer struktur på ytor i framtiden.

Hur tror du att framtiden ser ut?

– Jag tror att vår dröm om en bostad, eller ett eget hus kommer bestå. Vi önskar skapa ett avtryck i samhället där vi bor, så det kommer vara viktigt för oss i framtiden. Men jag tror att bostadsytan kommer bli något mindre. Vi kommer behålla kvalitet av volym, ljus och luft, men rummens ytor kommer vara mindre. Detta baseras på att kostnaden måste bli lägre, och att stora ytor kräver tid att sköta – och tid har vi ont om. Tomtytorna eller trädgårdarna kommer vara små, för att de kräver också mycket tid. Glaset i fönstren kommer utvecklas starkt med tekniken, vilket medför att dessa ytor kommer bli större samt att de kan skifta funktion. Glaset kommer vara mångfunktionellt, där många nya funktioner kommer, exempelvis belysning, tv-skärm med mera. Underhållsfria material i fasad kommer vara attraktiva. Mer teknik kommer också in i husen, vilket till exempel kommer ge möjlighet till självförsörjande hus gällande uppvärmning och belysning. Vi kommer kunna ”styra” husen med hjälp av appar i telefonen, och vi kan kommunicera med huset på olika sätt. Helt klart kommer en ny teknikvåg att påverka framtidens hus, för det är alltid så att bra arkitektur är en spegelbild av tiden vi lever i, i samspel med form, funktion och teknik.

Liknade Artiklar

kommentarer