Energisnål uppvärmning med värmepump

Energisnål uppvärmning med värmepump

Värmepumparna EcoHeat, EcoAir, EcoZenith samt solpaneler från CTC.

För den som bor i hus finns det många olika alternativ för energisnål uppvärmning. Ett av de vanligaste är olika typer av värmepumpar som hämtar värme från marken, berggrunden, vattnet i en sjö eller från luften.

 av NORA lindkvist

Den största vinsten med en värmepump är att den sänker husets elanvändning till värme och varmvatten. Samtidigt kan en värmepump vara en relativt kostsamt investering, även om man ofta får tillbaka detta i och med att de rörliga värmekostnaderna sänks.
– Det är självklart också bra för miljön. Du stoppar i praktiken in en watt och får fyra watt tillbaka, så det är ett väldigt energisnålt alternativ, säger Johan Liljeblad, marknads- och försäljningsdirektör på CTC Enertech Group. En värmepump hämtar värme ur berg, ytjord, grundvattnet, sjön, ventilationsluften och luften, även när energikällans temperatur är låg. Sedan distribueras värmen inne i huset med hjälp av ett vattenburet värmesystem, genom ventilationssystemet eller genom varmluft. Hur väljer man då värmepump till sitt hus? Ja, detta beror på flera olika saker, dels på hur mycket el du förbrukar varje år. Har ditt hus låg energianvändning kan uteluft vara en potentiell värmekälla. Har huset hög energianvändning ska du istället välja en värmepump som hämtar värme ur mark, berg, grundvatten eller sjö. Men detta beror också på hur stort hus du har och i vilken del av landet du bor i. I norr är det framförallt bergvärme som gäller eftersom att en bergvärmepump är stabil och kan hålla huset varmt även under de kallaste dagarna. Men ju längre ner i landet du kommer blir valet desto svårare.
– I de mellersta delarna och längre söderut i Sverige ger det ungefär lika stor effekt med en luftvatten-värmepump som med bergvärme, framförallt under en mild vinter som denna. Dessutom är det en lägre investeringskostnad samt är enklare att installera, säger Johan Liljeblad.

Frånluftsvärmepumpen F750 från NIBE  hämtar värmen från ventilationssytemets frånvärme.
Frånluftsvärmepumpen F750 från NIBE hämtar värmen från ventilationssytemets frånvärme.

Luftvatten-värmepumpar styrs av utomhustemperaturen och ger därför bättre effekt under höst, vår och sommar. Under de senaste åren har det skett stor utveckling inom luftvatten-värmepumpar och idag räknas de som ett av mest effektiva uppvärmningsalternativen på marknaden. Enligt Energimyndighetens rapport “Uppvärmning i Sverige” från 2011 är luftvatten det billigaste och mest effektiva valet av värmepump idag när det kommer till en normalstor villa i Mellansverige. Om du står och väljer mellan olika värmepumpar kan det också vara en idé att tänka över vilken slags tomt du har och hur pass rädd du är om tomten. Med mark/jordvärme måste ofta hela tomten grävas upp i samband med installationen. Detta slipper du vid installationen av bergvärme, luftvatten och sjövärme.
– Det är fortfarande billigare att gräva än att borra för bergvärme, men det är ju inte jättekul att bli av med trädgårdslandet, träd och buskar. Men det beror helt på hur mycket man värdesätter sin tomt och  trädgård, säger Johan Liljeblad. Att installera en värmepump tar ungefär en till två dagar för två installatörer. Undantaget är bergvärme där borrningen kan ta upp till en vecka, samt vid mark/jordvärme där tomten måste grävas ut. Johan Liljeblad menar att det är viktigt att redan vid installationen tänka långsiktigt, vilket är något som många gör fel, framförallt när de installerar bergvärme.
– Det är viktigt att man inte borrar ett för grunt hål. Du har en viss effekt per meter och vill du ta ut mer effekt om några år är det inte någon bra idé att “borra extra” då. Borra hellre djupare från början, gärna 10-20 meter mer än du tänkt dig.

Liknade Artiklar

kommentarer