btn-cerrar

Köket 2022 – trender och planering

Av

Imagen aleatoria sección 7

Köket fortsätter att vara hemmets hjärta och vid Marbodals trendspaning för 2022 syns ett tydligt fokus på hur tiden vi spenderar i köket bara ökar med allt från matlagning och umgås med familj och vänner till att arbeta och koppla av.

Naturmaterial är i fortsatt fokus för att skapa harmoni och känslan av lugn och trivsel, men vi tenderar nu även att ta in färger, former och material som ger en personlig prägel på vårt kök.

Imagen aleatoria sección 7

– Vi ser att människor spenderar mer tid i köket än tidigare och det får ta allt större plats i våra liv. I 2022 är det fokus på ett personligt och hållbart kök, med olika funktioner och stil. Variation på material i olika kombinationer och färger. Det får gärna vara natursten som bryter av till ett stilfullt klassiskt vitt kök med en lekfullhet i både färg och material, säger Jessica Fryklund, inredningsarkitekt på Marbodal

Hur planerar man bäst sitt nya kök?
– Det finns många faktorer som är viktigt tänka igenom innan en köksrenovering för sitt nya kök – vilka behov har jag, vilka funktioner ska köket erbjuda och vilken budget är jag beredd att lägga på mitt kök. Om man gör ett ordentligt förarbete så blir risken för oförutsedda kostnader mindre, det gör också att man lättare tar långsiktiga och hållbara beslut. Tänk igenom vad som är viktigt i ditt kök efter just dina behov.

Imagen aleatoria sección 7

Köket ska kunna funka för olika typer av aktiviteter framöver – inte bara matlagning – utan även fungera som en yta för umgänge med familj och vänner, hemmakontor och kreativ hörna. Vilket också blir mer hållbart över tid, en yta som inte bara fyller en funktion utan flera.

Hur väljer man kök med utgångspunkt på hållbarhet?
– Enligt en undersökning gjord av Nobia, uppger cirka 60% att de är mer villiga att köpa produkter begagnat än för 5 år sedan, och man prioriterar kvalitet före kvantitet. Att välja kök efter trender kan vara spännande och ge nytt liv till hela ditt hem men att välja ett kök utefter ett hållbart tänk är ett mer långsiktigt val som du kan forma efter dina egna personliga preferenser. Tips är att tänka i naturmaterial som har ett lugnande utseende och fungerar väl på lång sikt.

Imagen aleatoria sección 7

Fundera över vad som är hållbart för dig när det kommer till funktion, materialval, förvaring, färger och ytor. Att tänka hållbart är en långsiktig trend att ta fasta på. Förnya ditt kök med det som behövs, byt det utslitna mot hållbar design och se över material, färg och funktion i köket mer varsamt.

Vår instagram