btn-cerrar
Golvets betydelse i hemmet

Golvets betydelse i hemmet

Av

Imagen aleatoria sección 7

Golven har stor betydelse för känslan av hur vi upplever vår innemiljö. Désirée Carlsson från Tarkett guidar oss genom frågorna som uppstår när man ska köpa nya golv och hur vi ska tänka för att landa i ett långsiktigt bra val.

Vad är det första man ska fundera över vid val av nytt golv?
– Den första frågan man ska ställa sig är vilket behov ska golvet uppfylla, det vill säga vart ska golvet ligga och vilket slitage kommer det utsättas för.
Har du tex stora hundar som drar in snö och slask på vintern är ett vinylgolv att föredra framför ett lite mer känsligt trägolv. Du ska också fråga dig hur mycket tid du vill lägga på skötsel och underhåll. 

Imagen aleatoria sección 7

Om du vill lägga minimalt med tid på dina golv ska du kanske inte välja ett hårdvaxoljat trägolv som kräver periodiskt underhåll, utan då är det bättre att välja ett lackat golv om det är trä du vill ha. Övriga golv kräver väldigt lite underhåll.


Ska du välja ett golv till badrum och tvättstuga och önskar ett så lättstädat golv som möjligt så är plastmatta att föredra framför klinker, som ofta får smutsiga fogar efter en tid.

Imagen aleatoria sección 7


Sedan ska du självklart fråga dig själv vilken budget du har för ditt nya golv. Golv finns i alla prisklasser och det är viktigt att du har tänkt igenom innan hur mycket pengar du vill spendera och därefter titta på de golv som ryms inom din budget. Det är väldigt synd om du blir förälskad i ett golv som sedan visar sig vara långt över din budgetgräns.

Mörkt eller ljust golv – hur ska man tänka här?
– Här är det den egna smaken som avgör till största del. Men visst är det så att ett ljust golv gör att rummet upplevs rymligare och luftigare, så har du ett litet rum eller liten lägenhet och vill uppnå en luftigare känsla så är det ett ljust golv som passar bäst. Det har varit trendigt med mörka golv en tid, men nu ser vi en skiftning över till ljusa, lugna mönster.

Imagen aleatoria sección 7

 

Hur påverkar riktningen i golvet känslan i rummet?
– Det vanligaste är att lägga golv i rummets längdriktning om vi pratar golv med trämönster. Är rummet kvadratiskt har det mindre betydelse, men många gånger är det också var du har fönster som påverkar riktningen på golvet. Det är att föredra att lägga golvet längs med fönstret och inte mot ljuset. Detta för att skarvar och ojämnheter framträder mycket mer i släpljus som du får från fönster (borde nog illustreras med en bild)

Imagen aleatoria sección 7

 

Vad är skillnaden mellan parkett- och trägolv? Är det enda bättre än det andra?
– Parkett är ett samlingsnamn för trägolv som består av en flerskiktskonstruktion. Det vill säga att du har flera lager trä i produkten och endast ett tunt lager slitskikt på toppen. När man pratar om 14 mm ekparkett så består inte golvet av 14 mm ek, utan det är endast ett par mm ek (slitskikt) längst upp, men det går att slipa om parkettgolv flera gånger även om man tycker att slitskiktet är tunt.

 Det finns en bestämd branschstandard för vad som får kallas parkett. Sedan finns det massiva trägolv, och det innebär att man lägger en hel bräda av tex ek, furu eller något annat träslag men då kallas det inte parkett. Massiva trägolv är inte så vanligt längre eftersom det ”slösar” på ädelträ. Det är ju bara ovansidan man ser trots allt.

Ett golv ska gärna hålla några år, om inte en livstid. Är trägolv det säkra valet här, eller hur ser det ut för andra typer av golv?
Ett trägolv som går att slipa om är naturligtvis ett bra val men beroende på användningsområde så kan det finnas andra alternativ. Att slipa om ett trägolv idag med den moderna teknik som finns är betydligt smidigare än det var förr. Om du anlitar en yrkesman så gör dom det på någon dag, och det dammar inte heller på samma sätt som förr, och ur ett miljöperspektiv så spar vi på naturresurser genom att renovera och inte köpa nytt.

Dagens moderna vinylklick står emot det mesta men går så klart inte att renovera om något skulle hända. I Sverige har vi ju seden om att vi tar av oss skor när vi kommer innanför ytterdörren, detta gör att vi sliter minimalt på våra golv inomhus jämfört med länder där man har på sig sina ytterskor även inne.

 

Hur tar man bäst hand om sitt nya golv?
– Oavsett vilket golv du väljer så är det viktigt att du läser leverantörens skötselanvisningar. Tyvärr är vi ute på väldigt många kundbesök där kunden är missnöjd med golvet för att det inte går att göra rent. Nästan 100% av de fallen beror på att kunden har städat sitt golv fel. Att ta sig den tiden som kanske är max 10 minuter genom att läsa skötselråden kan bespara dig en massa problem framöver.

 

Några nyheter från Tarkett detta år?
– Vi har lanserat en helt ny träkollektion som heter Grace. Hela kollektion är Svanen märkt och finns i 12 olika färger och mönster. Grace har en helt ny ultramatt lack som gör att golvet känns obehandlat och naturligt samtidigt som det är lättstädat. Trenden på golv har under en längre tid varit att man vill ha så matt golvyta som möjligt så vi är väldigt glada att vi har fått fram denna nya yta som inte kräver något periodiskt underhåll så som ett hårdvax oljat trägolv behöver.

 

Övriga tips och råd?
– Ett väldigt vanligt fel många gör att vid läggning av golv i kök så lägger man golv under sin köksinredning och köksö. Oavsett om du lägger trä, laminat eller vinylklick så måste golvet ha möjlighet att röra sig. I Sverige har vi fyra årstider med stor variation i luftfuktighet vilket gör att golv både krymper och sväller. 

Om du ställer köksinredning på golvet och sedan kanske också har en tung stenskiva ovanpå, då har du låst fast golvet och det kan inte röra sig så som det behöver. Resultatet kan bli att golvet går isär. Sedan finns det en annan aspekt i att inte lägga golv under köksinredning – varför ska man betala för ett golv som ändå inte syns? Montera köket först och lägg golvet fram till stödbenen, sätt därefter dit sparksockeln.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]