btn-cerrar

Snickarlyckan på Lugnet

Av

Imagen aleatoria sección 7

På landet strax utanför Köping hittade Emma och Daniel äntligen Lugnet. Vid det röda torpet med det rogivande namnet byggde de sitt eget bullerbyhus och uppfyllde den gemensamma drömmen om ett boende på landet.

Trots den igenvuxna tomten var det kärlek vid första ögonkastet. Emma och Daniel hade länge letat efter ett äldre hus på landet. De bodde i Dalarna, men längtade hem till trakterna kring Köping och letade med ljus och lykta efter ett passande objekt.

Imagen aleatoria sección 7

Efter en tids letade hörde Emma talas om en tomt till salu, ett stenkast från hennes eget barndomshem. Platsen kallades Lugnet. När Emma och Daniel först satte sin fot på tomten förstod de varför.

Husmodellen Tallbacken gav den rätta känslan
När Emma och Daniel väl bestämt sig, började de läsa på om olika hustillverkare och beställa huskataloger. Trots att de skulle bygga nytt, drömde de båda två om ett hus i äldre stil med snickarglädje och faluröd fasad.

Imagen aleatoria sección 7

– Vi fastnade ganska snabbt för Eksjöhus husmodeller Tallbacken och Mellangården. Vi gillade planlösningen på Mellangården, men också den mindre storleken och utseendet på Tallbacken. Lösningen blev ett Tallbacken med modifierad planlösning för att passa våra önskemål, berättar Emma.

Full frihet för husdrömmarna med Flex+
Tallbacken ingår i Eksjöhus husserie Flex+, en serie med möjligheter att justera planlösning och tillval för att passa även de största av husdrömmar. Tillsammans med Eksjöhus säljare, Björn, skruvade Emma och Daniel på planlösningen tills de blev nöjda.

Imagen aleatoria sección 7

– Vi ville ha ett större kök, vilket var det första vi ritade om. Vi lade även till en praktisk groventré på sidan av huset. Men det som gör störst skillnad utseendemässigt är nog farstukvisten. Det som från början var en balkong är nu en stor och inbjudande entré med valmat tak och rejält med snickarglädje!

Pärlspont och loppisfynd ger hemtrivsel
Emma och Daniel var mån om att få till den hemtrevliga sekelskiftes-stilen i sitt nybyggda hus, något som krävde extra eftertanke vid inredning och tillval.

Imagen aleatoria sección 7

– Varken jag eller Daniel är snickarkunniga. Därför kände vi oss heller inte helt bekväma med att rusta upp och renovera ett gammalt hus själva. Däremot älskar vi sekelskifte, pärlspont, snickarglädje och allt som hör därtill. Därför blev det här en perfekt kompromiss där vi får modern bekvämlighet och låg energiförbrukning, men i en stil som mer påminner om ett hus i Bullerbyn än ett modernt nybygge.

För att få den riktiga bullerby-känslan valde paret inredning och detaljer med omsorg. I köket specialritade Eksjöhus arkitekt ett skafferi i pärlspont som för tankar till äldre tiders kallskafferi. Pärlsponten är också genomgående i hela köket, där rustika knoppbrädor och en färgskala i jordnära och lugna färger skapar en trivsel som gjort köket till husets riktiga hjärta.

Snickarglädjen hälsar välkommen
Färgskalan, detaljerna och loppisfynden skapar en omedelbar trivsel för alla som kliver innanför den gröna pardörren. Men redan när man närmar sig huset från utsidan växer hemkänslan. Den faluröda fasaden, det vackra staketet och de specialbeställda konsolerna med snickarglädje ger känslan av att huset stått här betydligt längre än de två år som gått sedan bygget stod färdigt.

– Snickarglädjen beställde vi på nätet och staketet ordnade vi själva. Att huset skulle vara falurött kändes som en självklarhet då det redan står ett lite rött torp på tomten. Vi får ofta hör att det ser ut som om huset alltid stått här, vilket är precis vad vi eftersträvar. Nu har vi börjat fundera på ett hönshus, även det i falurött, så klart, skrattar Emma.

Så gick byggprocessen till Därför valde Emma och Daniel Eksjöhus
– Vi hade hört talas om att standarden på husen som Eksjöhus tillverkade var hög. Att det var rejäla hus, om man säger så. När vi jämförde med andra insåg vi att riktiga trälister och gedigna tillval också ingick som standard, vilket gör hela skillnaden för oss som eftersträvar en genuin känsla. Små saker kan tyckas, men för oss gjorde det en stor skillnad för helhetsintrycket.

 

Om byggprocessen och kontakten med säljaren Björn
– Vi fick direkt en väldigt bra kontakt med vår säljare Björn. Han fanns där under hela husresan och tipsade om entreprenörer, som vi har varit otroligt nöjda med. Om det är något tips vi har så är det att hitta en hustillverkare du klickar med, eftersom ni kommer att ha mycket kontakt de kommande åren.

Om det mest utmanande på husresan
– Vi har egentligen inte haft det särskilt utmanande, vilket vi är tacksamma över. Nästan allt gick som planerat. Vi fick lägga lite mer tid och budget på tomten än vi räknade med på grund av fuktiga markförhållanden, men även det löste sig smidigt till slut.

– husfakta
– Här bor: Emma, Daniel och sonen Oscar samt hunden Mollie
– Modell: Tallbacken
– Serie: Flex+
– Boarea: 170 m2
– Plan: 2
– Antal rum: 6 rum och kök

Vår instagram