btn-cerrar
Golvet lägger grunden för känslan i rummet

Golvet lägger grunden för känslan i rummet

Av

Imagen aleatoria sección 7

Golvet påverkar intrycket av ett rum mer än vad man kanske tror. Ett golv kan skapa känslan av rymd och ljus, samtidigt som det kan tona ner en större yta till att bli lugn och harmonisk. Vikten av att välja rätt, vid valet av nytt golv, är stor så vi vände oss till experterna på Kährs för tips och råd.

Vad är det första man ska fundera över vid val av nytt golv?
– Under de senaste åren har golv blivit ett växande fokus inom inredning. Golv kan vara färgglada eller monokroma, taktila eller subtila, minimalistiska eller rustika. De kan vara nyckelfunktionen i ett rum eller skapa en perfekt grund för möbler och inredning. Oavsett vilken stil eller atmosfär du vill skapa i ett utrymme, kommer rätt golv att hjälpa dig att uppnå det utseendet.

Imagen aleatoria sección 7

Golvet är, tillsammans med tak och väggar, grunden för rummets känsla. Väggar och tak går alltid att måla om medan golvet är mer permanent. Ett golv är så mycket mer än något att bara gå på. När du lägger upp planen för hur du vill designa ditt boende bör du kanske till och med tänka på golven först av allt.

 

Imagen aleatoria sección 7

Rent, lugnt och elegant – eller rustikt med mycket patina, kvistar och sprickor? Kährs utbud omfattar golv med en mängd olika utseenden, vart och ett med sin speciella karaktär. Utseendet avgörs av vilken del av stocken som används i framställningen av de individuella brädorna. Vi använder också många typer av ytbehandlingar för att skapa olika utseenden. 

Ett exempel är den nya kollektionen Beyond Retro. I denna kollektion har vi jobbat för att skapa ett naturligt uttryck genom att välja en lite rustikare sortering samtidigt som vi tagit fram 6 helt nya unika färger. Vi har valt att ytbehandla dessa golv med Ultramatt lack – en slitstark lack som med sin matta yta skapar känslan av nysågat trä. Inspirationen till denna kollektion kommer mycket från hantverket och ursprunget ur vår fabrik i Småland. 

Imagen aleatoria sección 7

Vi har tittat tillbaka i de gamla materialarkiven för att ge den en retrokänsla samtidigt som kollektionen har flyttats in i samtiden med en helt ny modern palett.

 

Imagen aleatoria sección 7

Det går att jobba med olika golv i olika rum, det är som sagt du som ska trivas med dina val. Tipset är dock att hålla det så enhetligt som möjligt. Om du väljer matchande lister och socklar förhöjs intrycket av enhetlighet ytterligare.

Mörkt eller ljust golv – hur ska man tänka här?
– Den karaktär du vill ha i rummet går att sätta med hjälp av ett golv. Ett mörkare golv skapar en varm känsla men sväljer även mycket ljus. Ett ljusare trägolv gör att rummet känns större då det reflekterar ljuset. Tänk på helheten i ett rum och utgå från vilken känsla du vill förmedla.

Utöver färg och nyans, handlar mycket om golvets karaktär. Här kan du exempelvis välja ett rent och elegant golv eller ett mer rustikt patinerat golv. Hos oss på Kährs finns en stor mängd olika utseenden med olika karaktär.

Hur påverkar riktningen i golvet känslan i rummet?
– En generell regel när du lägger golv i ett rum, är att lägga det i längdriktningen mot ljuset. Ljuset kan dock komma från flera håll i ett rum med flera fönster, vilket gör att du istället kan utgå från rummets form. 

Ett tips är att ”provlägga” parkettgolvet ovanpå det gamla golvet för att känna efter vilken känsla det ger. Ofta går det då ganska snabbt att se vilken väg man bör välja och likaså ser du på ett tydligare sätt vad det är i rummet du vill framhäva.

Vad är skillnaden mellan parkett- och trägolv?
– På Kährs har vi länge arbetat med miljöfrågor och en av våra revolutionerande innovationer är lamellparketten som vi introducerade 1941. Genom att inkorporera återvunnet och snabbväxande trä i stommen minskas miljöinverkan eftersom en betydligt mindre del ädelträ används per bräda. Idag är lamellparketten standard för de flesta trägolv som produceras världen över.

På grund av sin konstruktion bibehåller parketten sitt utseende och sin prestanda oavsett skiftningar i temperatur och luftfuktighet och är 75% mer formstabil än ett massivt trägolv.

Parkettens alla tre lager består av äkta trä – ett hållbart och förnybart råmaterial. Kährs parkett produceras endast med trä från hållbara skogsbruk, och är även Svanen-certifierade. Ett parkettgolv kräver dessutom mindre trämaterial i tillverkningen än ett massivt trägolv.

Även golv tillverkade med en träkonstruktion, och med ett tunnare toppskikt av ek, som Kährs Life, klassas som ett trägolv. Kährs Life är ett hållbart alternativ som är speciellt lämpat för renovering då det är en tunnare bräda som är enkel att sköta och tål det mesta och dessutom enkel att installera.

Ett golv ska gärna hålla några år, om inte en livstid. Hur utmärker sig ett trägolv av bra kvalitet?
– Oavsett vilken färg, design eller rustikalitet man väljer på sitt trägolv kan man vara säker på att man väljer ett hållbart golv.

Trä erbjuder flera fördelar. Trä är det överlägset starkaste materialet i proportion till dess vikt, det är en förnybar resurs och ett lättarbetat material. Utöver dessa egenskaper så har trä en förmåga att reglera inomhusklimatet.

Vi tillverkar även Ftalatfria vinylgolv av material med hög kvalitet för att de ska hålla så länge som möjligt. Golven är väldigt slitstarka och enkla att hålla rena utan starka kemikalier, vilket gör att de har en lång livslängd och låg miljöpåverkan över tid. Precis som med våra trägolv ser vi till att det förekommer så lite materialspill i produktionen som möjligt för att spara på resurserna.

Hur tar man bäst hand om sitt nya golv?
– När ditt nya golv är installerat och klart vill du förstås bevara utseendet och känslan på ditt golv. Då har vi underhållsprodukter som lätt hjälper dig med just detta oavsett om ditt trägolv är lackat eller oljat. 85% av all smuts kommer utifrån. 

Att förhindra den från att komma in, till exempel med en bra dörrmatta, ökar livslängden på ditt vinylgolv. Dammsug ofta så att grus och annat som kan orsaka onödigt slitage inte ligger kvar.

Råkar man tappa tunga, kantiga saker eller tunga möbler vid en flytt t ex. har Kährs reparations kit så att man kan åtgärda eventuella skador på sitt trägolv. Det finns såklart tillgängligt för både lackade och oljade trägolv.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]