btn-cerrar
Lyckas med örtträdgården

Lyckas med örtträdgården

Av

Imagen aleatoria sección 7

Det är något romantiskt över tanken att använda sina egenodlade örter i sitt kök, och se dem florera i trädgården. En örtträdgård kräver inte så mycket för att anläggas, och kan därför vara en perfekt start för att skapa grönska i din trädgård. Här lär du dig lite kort om skötsel, skörd och förvaring för att din örtträdgård ska fordras och må bra.

 

Imagen aleatoria sección 7

Smaken i egenodlade örter är så mycket mer än de små buntarna man köper i butiken men är man nybörjare i odlingssvängen är det inte alltid så lätt att veta vilken ört som kräver mest sol, speciell typ av jord, mängd vatten och härdighet. Med några enkla tips och idéer kommer man långt och det viktigaste rådet är nog ändå att övning ger färdighet. Så lyckas du inte med rosmarinen detta år så går det säkert bättre nästa säsong.

 

Imagen aleatoria sección 7

Ett tips så här för att verkligen komma igång och se resultat snabbt är att köpa plantor från en bra återförsäljare och sen ha som mål att hålla dem vid liv, låta dem växa och bre ut sig i grönsakslandet, pallkragen, eller andra odlingskärl som du föredra.

Skötsel
Över lag så trivs kryddorna i ett varmt soligt läge med väldränerad jord. De har inga krav på specifik jordblandning utan vanlig planteringsjord går bra att använda i både krukor och rabatten. Köp som sagt ett gäng färdiga plantor av så god kvalitet som möjligt och ta hem och plantera. Vattna sparsamt och använd dem. Örter mår bra när man plockar av dem. Det stimulerar ny tillväxt.

Imagen aleatoria sección 7

Skörda
Hur man skördar sina kryddväxter är individuellt mellan sorterna och några av de vanligaste kryddorna skördas så här:

Basilika får inte klippas ner om man vill att den skall växa upp igen. Skörda genom att nypa av stjälkarna precis ovan ett bladpar. Låt alltid minst två bladpar sitta kvar på varje stjälk.

Imagen aleatoria sección 7

Dill kan klippas ned helt när den är liten, då kommer den snabbt tillbaka om den får vatten och näring. När det är kronor och dillen är hög är det bättre att plocka dillkvistar längs stammen.

Gräslök kan klippas av 3–5 cm från marken när den har gått i blom. Om den får vatten regelbundet, så växer den upp igen med spädare blad.

Dragon skördas genom att man plockar eller repar av bladen från stammen. Om det är unga stammar kan man använda allt. Dragonen tål att klippas ner helt.

Mynta är starkväxande och när de är etablerade kan de klippas ner helt och kommer då snabbt tillbaka om de har tillgång till vatten och näring.

Oregano skördas genom att repa eller plocka bladen. Är det unga skott kan hela skottet användas. Kan klippas tillbaka om man vill ha nya skott med unga blad.

Persilja kan klippas ner till 5 cm höjd vid skörd, ge vatten och näring så växer den snabbt upp igen.

Rosmarin används genom att plocka bladen eller att man bryter av en kvist och använder den hel. Om man vill att plantan skall växa till sig plockar man några blad här och där för att plantan skall ha kraft att fortsätta växa sig stor.

Salvia används genom att hela blad plockas från plantan. Den kan föryngras genom att man plockar bort gamla kvistar, eller att hela plantan klipps ner.

Timjan skördas genom att man bryter av kvistar och sen repar av bladen. När plantan blommar på sommaren kan den klippas ner för att få nya skott.

Torka och förvara
Kryddornas smak och arom är som allra bäst färska men om man skördar en större mängd eller vill ta tillvara på kryddan innan den kyligare säsongen kickar igång så är ett bra alternativ att torka det som blir över.

 Det går att skörda kryddor när som helst under säsong men de är som mest aromatiska innan blomning en tidig morgon innan solen gått upp. Gör små buketter som du binder med snöre och hänger upp och ner på en luftig, mörk och varm plats. Aldrig i fönstret då solen påverkar både smak och dofter. 

Efter ungefär två veckor skall det gå att repa av bladen. Gör ett test genom att ta ett par blad och se om de går att smula mellan fingrarna.

Förvara de torra kryddorna i tätslutande glasburkar torrt, svalt och mörkt. Då håller de sig som allra längst! Kryddor som allt som oftast äts färska, såsom persilja, mynta, citronmeliss och dill, går även utmärkt att frysa in. Packa bladen tätt i små portionsförpackningar och frys in.

Fem örter för nybörjaren
Timjan – en perenn kryddväxt som blir 10–20 cm hög. En torktålig och vacker marktäckare på torr jord. Finns i många olika variationer. Trädgårdstimjan är speciellt god till vilt, pasta, potatis, soppor och som örtte.

Citronmeliss – en perenn utan större krav på sin växtplats. Citronmeliss med sin tydliga citronsmak passar utmärkt till fisk, sallad, ägg, som lugnande te och dekoration till bakverk.

Rosmarin – en torktålig flerårig kryddväxt som älskar solen. Tål inte vinterkyla så kan med fördel planteras i kruka för att flyttas in och ut efter säsong. Rosmarin är gott till lamm, kyckling, inläggningar med fetaost eller som smaksättning av vinäger.

Salvia – med ett vackert bladverk som är dekorativt i alla rabatter tillsammans med exempelvis lavendel. Trivs lika bra i rabatten som i kruka och blir cirka 40–50 cm hög. Gott till rätter med kött, fågel och tomat, pasta, bönor och fetaost.

Dragon – en perenn kryddväxt som blir 60–80 cm hög. Finns som både fransk och rysk där den franska har en godare smak men inte lika härdig som den ryska varianten. Lakritstonen i dragon passar utmärkt till fisk, ägg, kyckling och lamm. Dragon är även en klassisk krydda i både hollandaise- och bearnaisesås.

Vår instagram