btn-cerrar
Snickarglädje och sekelskifte i ny tappning

Snickarglädje och sekelskifte i ny tappning

Av

Imagen aleatoria sección 7

När två blir fler är det naturligt att boytan blir för liten och drömmen och behovet om något större allt tydligare. För familjen Fredrik och Sandra Boart blev den lilla lägenheten som huserat paret i många år för liten när två barn kommit till världen och även några husdjur fått flytta in.

– Vår förra lägenhet var en liten tvåa i Sköndal och ungefär lika stor som vårt nuvarande kök, säger Sandra med ett leende som minns känslan av hur skönt det var att flytta in i det nya huset trots att det inte var helt klart vid inflytt.

Imagen aleatoria sección 7

Familjen valde att göra en hel del själv på bygget och lät det ta sin lilla tid. Bekvämligheten med att ge barnen varsitt rum, att ha en egen tvättstuga och stort kök, vägde långt över att allt behövde vara helt klart innan de flyttade in i sitt nya hus – ett spegelvänt och omritat Kaptensgården från Eksjöhus.

Valet mellan renovering och nybygge
Fredrik och Sandra kollade en hel del renoveringsobjekt innan det till slut landade på nybyggt. Tanken på att renovera med en tvååring och nyfödd i familjen med eventuella takbyte, dränering, elbyte, fuktskador och allt annat som en totalrenovering kan innebära kändes inte helt hundra i den livssituation familjen befann sig i just då. Så efter en noggrann kalkyl landade valet till slut på att bygga helt nytt.

Imagen aleatoria sección 7

– De hus vi fastnade för under visningarna, där vi kunde välja detaljer som gav den äldre känslan vi var ute efter, visade sig bli likvärdig i kostnaderna. Att få påverka planritning till hur vi ville ha det och dessutom få det helt fräscht och nytt var mer lockande just då!

Sommarstugeområde blir villaförort
Tomten huset står på ligger i ett tidigare sommarstugeområde söder om Stockholm och ägdes då av Fredriks pappa. När de fick nys om att det fanns planer för att dra in vatten och avlopp i området var de snabba på att agera.

Imagen aleatoria sección 7

– Området i sig var vid den tidpunkten 2014 ett udda, avlägset skogsområde med grusvägar in till fåtalet småhus. Men vi läste på om området, både detaljplanen och övriga framtidsplaner och såg potentialen. 

Det är ett mysigt område, bra skolor/förskolor och nära till släkt och vänner, säger Sandra och nämner att det bästa med området ändå är avskildheten, men ändå 20 minuter till stan, närheten till naturreservat, att bo granne med både får och kor och känna den Bullerby-känsla som är så behaglig och attraktiv när man har små barn i familjen.

Imagen aleatoria sección 7

Jakten på drömhuset
Drömbilden för kommande hus var tydlig och fylld av snickarglädje, sekelskifte och att det inte skulle kännas som ett nybygge detaljmässigt. När rätt modell väl var vald låg det ett gediget arbete bakom.

– Vi vände och vred på varenda millimeter på planritningar, besökte mässor, hustillverkare som har utställningshus och besökte byggen av nybyggda/stomresta hus. Den processen tror jag tog ca 1,5–2 år, säger Sandra som även poängterar att trots allt arbete så föll valet alltid tillbaka på samma hus – Kaptensgården från Eksjöhus, med lite ändringar för att passa familjens behov och den tomt de redan hade.

ALLT blev bra!
Familjen är nöjda med precis allt i huset och den utbyggda delen vid kök och vardagsrum, och parets sovrumsdel, tillhör favoriterna. Men om de fått välja hade de gärna adderat ett våningsplan.

– Vi hade velat addera en källarvåning på huset men vår tomt består av gammal sjöbotten och mycket lera, vilket innebär fukt. Markfirman avrådde oss därför från idén och vi lyssnade på deras expertis. Men ibland tänker man på den där extra våningen, och särskilt under pandemin när man varit hemma mycket. Den våningen hade varit utmärkt för kontor, hemmagym, förråd, spa/bastu, ”häng rum” när barnen blir äldre och tar hem kompisar mycket!

Tomten och trädgården väger sakta fram och något som familjen medvetet låtit ta sin tid
– Det tar tid att plana ut, rulla gräs, anlägga perennrabatter, planera grusgångar, staket, häck, buskar, träd, murar, planteringar som följer säsong, växthus, odlingslådor, plats för barnen och vad dom tycker är kul! Vi har gjort det med omsorg och gör lite pö om pö. Vår tanke är väl att det blir en riktig ”mormor-trädgård”, inte för strikt och definitivt lättarbetad!

Vad har ni för planer för huset i framtiden?
Det är alltid projekt på gång, men det som ligger närmast och högt upp på listan är kamin till vardagsrummet, samt göra klart det sista badrummet med bastu! Utomhus blir det ett växthus som vi ser framemot!

Smidigt samarbete med Eksjöhus
Att bygga hus är långt ifrån en spikrak process och med oväntade händelser, planering och omfattande arbete så gäller det att ha en sparringpartner som finns där, så mycket som möjligt.

– Vi kollade massvis med husleverantörer, gick på husvisningar, mässor, pratade med flertalet säljare, tog in offerter, jämförde, men föll alltid tillbaka till Eksjöhus, berättar Sandra och vill lyfta Niclas från Eksjöhus Stockholm/Nackakontor som personen som tog dem helskinnade från start till mål.

Vet inte hur många mail och samtal det blivit till Niclas genom åren. Kontakt som alltid bemötts med glada anrop, entusiasm, tålamod, förståelse, stöttande och bollande med idéer! Det har varit lösningsorienterat från både Eksjöhus och hantverkare, vilket verkligen uppskattats! Det är en lång, kostsam och ibland ”krånglig” process när man bygger hus!

En process som tack vare säljaren, som paret fortfarande har kontakt med 5 år senare, och de utvalda hantverkarna, gjorde till en trygg och smidig husbyggarresa.

– Tack vare en bra dialog, veckomöten, löpande uppdateringar och bra samarbete helt enkelt så har vi så här i efterhand förstått hur smidig resan med Eksjöhus var från start till mål, säger Sandra tacksamt och reflekterar över vem som stod för den sämre delen i upplevelsen av att bygga hus.

Den jobbiga delen i processen stod kommunen för, det är ju en hel del byråkrati vid ansökan om exempelvis bygglov, som man inte alltid förstår eller håller med om när det tolkas fritt kring byggregler, minst sagt!

Men trots det, och kanske tack vare just det fina samarbetet med Eksjöhus, så kan både Sandra och Fredrik tänka sig att bygga nytt igen.

– Vi skulle utan tveka välja Eksjöhus igen som husleverantör, och komiskt nog även samma husmodell Kaptensgården, men göra om detaljer som man kommit på nu när man bott in sig i huset Och en våning/källare också som sagt!

Fredrik och Sandras främsta tips till dig som vill bygga nytt

  1. Gör en priolista på vad som är viktigt och vad ni kan tänka er välja bort ifall något drar över i pris! Kan ni spara något och göra själva till efter slutbesiktning? Vad håller ni fast vid, och vad kan ni leva utan? 
  2. Ha planeringsdagar, och ha veckomöten med snickare/el/vvs m.fl. så att ni ligger i fas med varandra om man behöver komplettera, lägga till eller ta bort, flytta i ritning, så att valen inte blir genomstressade.
  3. Gör moodboard för rummen med färg/tapet/golv, finns enkla appar på telefonen man kan använda, låt det ta tid och klura hur ni vill bo och gör denna del av husplaneringen tillsammans.
  4. Har ni svårt att föreställa er hur rum och hus känns och ser ut storleksmässigt så ska man absolut fråga säljare om man kan få titta in i ett likvärdigt hus man tänker sig bygga som kanske finns färdigt i närheten. Det hjälper en enormt mycket!

 

Vår instagram