btn-cerrar

Rätt försäkrad vid ditt husbygge

Av

Imagen aleatoria sección 7

Rätt försäkrad när du bygger nytt – vilka försäkringar krävs och hur ska man tänka vid val av försäkringsbolag? Försäkringsexperten Erik Arvidsson på Folksam guidar dig på vägen och bjuder även på sina tre bästa tips till dig som ska bygga nytt.

Vilken typ av försäkring rekommenderar ni när man bygger ett nytt hus?
– Förr så fanns det särskilda ”Bygga hus-försäkringar”. Vi har inte denna produkt längre. Man tecknar helt enkelt en vanlig villaförsäkring då man gjort upp köpet och ska börja bygga sitt hus. Där finns ett bra skydd.

Imagen aleatoria sección 7

Den som vill teckna en villaförsäkring i dessa fall behöver kontakta oss per telefon och berätta att det är ett hus som ska byggas som ska försäkras och hur huset kommer att se ut när det är klart. Det är viktigt att man tecknar en villaförsäkring redan när markarbetet ska börja för bästa möjliga försäkringsskydd.

Är det ett krav att teckna en försäkring vid denna typ av projekt?
– Ofta kräver banken att du har en försäkring som kan gå in och ersätta skador eftersom de har beviljat lån. Har du inte försäkring så riskerar du att stå med stora lån men utan byggnad om den till exempel skull brinna upp under byggnationen.

Imagen aleatoria sección 7

Finns det särskilda försäkringar att teckna under själva bygget och när går det över till en så kallad vanlig hemförsäkring?
– Så länge du inte bor i huset så räcker det med en villaförsäkring, men så snart du flyttar in behöver du komplettera med en hemförsäkring så att även du, din familj och dina saker är försäkrade. Kolla också med din husleverantör om de har några försäkringar som gäller under själva uppförandet av ert hus.

Hur vet man om man är fullt försäkrad?
– Kontakta ditt försäkringsbolag och gå igenom situationen så får du rätt rekommendation.

Imagen aleatoria sección 7

Finns det något som inte går att försäkra och hur ska man tänka vid val av försäkringbolag?
– Genom att noga gå igenom det behov man har med sin försäkringsrådgivare kan man få en bra och tydlig bild av vad som är försäkrat och inte. När det gäller val av försäkringsbolag kan det vara idé att ringa runt och förhöra sig.

Tänk på att det ofta lönar sig att ha alla försäkringar på ett och samma ställe eftersom det kan finnas möjlighet till rabatt. Dessutom bör man ha hem- och villaförsäkring i ett och samma bolag eftersom man då bara har en självrisk och vid skada bara behöver ha kontakt med ett försäkringsbolag.

Imagen aleatoria sección 7

Erik Arvidssons 3 främsta tips till dig som bygger nytt hus?

  1. Att bygga eller köpa ett hus är troligen den största affär som du kommer göra i ditt liv. Boendet är kopplat till känslor så det första tipset är att du känner att du hittat en plats där du trivs och vill bo en lång tid framöver.
  2. Det andra tipset är att göra en ordentlig ekonomisk kalkyl. Vi har under lång tid levt med mycket låga räntor. Ta höjd för en rejäl räntehöjning och var pessimistisk då du gör kalkylen. Då kan du bli glatt överraskad senare.
  3. Mitt sista tips är att se till att vara bra försäkrad. Satsa på försäkringbolagens stora försäkringslösningar för hem och villa. Där finns allt du kommer behöva för både ditt hem och ditt hus.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]