btn-cerrar
Storslaget på stranden

Storslaget på stranden

Av

Imagen aleatoria sección 7

Ett hem som hämtat ur den amerikanska södern tonar upp sig på stranden. De stora gräsytorna och de lummiga träden ger en storslagen inramning till det stiliga huset. Havet brusar stilla i bakgrunden när vi går mot den pampiga entrén. Huset har en detaljrikedom man sällan ser i dagens arkitektur.

Väl inne i hallen möts man av en imponerande takhöjd och en sober färgskala. Den storslagna trappan leder upp till andra våningen där familjens sovrum, två stora badrum och plats för avkoppling finns. Den väl tilltagna balkongen bjuder på fantastisk utsikt över havet.

Imagen aleatoria sección 7

På nedre plan finns husets umgängesdelar med stort kök och matsal, vardagsrum och en behaglig glasveranda som vetter ut mot havet. Precis utanför köket finns även en vacker pergola omgiven av ståtliga pelare. 

Ett avgörande fabriksbesök
Stefan Hjälmeby var Willa Nordics projektledare under arbetet med huset.
– Kunden hade en fin tomt och en egen arkitekt som skulle rita huset. De kom i kontakt med Willa Nordic och vi bjöd upp dem till vårt huvudkontor och vår produktionsanläggning i Stockaryd, berättar Stefan. 

Imagen aleatoria sección 7

De fick bekanta sig med vårt flexibla byggsystem och se möjligheterna i tillverkningen. Besöket i fabriken blev avgörande för dem i valet av husleverantör.

En enorm kran
Tomten ligger precis vid havet med obruten utsikt och egen sandstrand. Utmaningen var att den närmaste vägen ligger 16 meter över tomten och med en annan fastighet mellan vägen och tomten. 

Imagen aleatoria sección 7

Lösningen blev att frakta grävmaskin och kran med en pråm sjövägen till tomten. Väggelement och andra husdelar lyftes över den befintliga byggnaden och ner på tomten med en enorm kran. Väl på tomten användes den dittransporterade kranen för att få allt på plats.

– Det här visar hur viktigt det är med en noggrann konstruktion och projektering och att huset är färdigkonstruerat och klart när man börjar att bygga. Materiallogistiken är helt avgörande för att få rätt material i rätt tid, påpekar Stefan.

Imagen aleatoria sección 7

Hiss och kulvert
Den stora nivåskillnaden mellan gatan och tomten löstes genom att man byggde en hiss som transporterar besökare och ägarna 16 meter ner från gatan till tomten. Väl nere når man tomten genom en 25 meter lång kulvert. 

Det finns även en serpentinliknande trappa nedför slänten genom de 2500 rododendronbuskarna som planterats i olika färgkombinationer från gatunivån ner till tomten.

– Det här är ett bra exempel på en projektbyggnation med en särskild process för en professionell beställare. I detta fall en byggfirma som önskar hjälp att skapa ett fint hus åt sin slutkund. 

Byggfirman såg stora fördelar med att köpa ett projekterat hus från Willa Nordic, som man sedan kompletterade och färdigställde åt slutkunden, säger Stefan.

Ett prefabricerat hus från Willa Nordic har en betydligt snabbare och tryggare byggprocess än ett lösvirkeshus, utan att tumma på flexibiliteten och det unika uttrycket.

Resultatet blev ett fullständigt unikt hem med ett fantastiskt läge på stranden helt anpassat efter kundens önskemål och arkitektens intentioner. Huset har röstats fram till Årets hus från Willa Nordic bland tiotusentals följare på Facebook och Instagram. Vi gratulerar till utmärkelsen!

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]