btn-cerrar
Orangeriet går mer mot ett socialt rum…

Orangeriet går mer mot ett socialt rum…

Av

Imagen aleatoria sección 7

Anna Bertland, VD Classicum Växthus, fortsätter på temat växthus, orangeri och uterum och ger oss ytterligare tips och råd till dig som vill uppfylla drömmen om en alldeles egen liten oas hemma i din trädgård.

Vid valet av växthus finns det några olika saker som är viktiga att tänka på och det börjar med att fundera över hur du vill använda den nya ytan.
– Vill du ha det främst till umgänge där du träffar dina nära och kära? Har du kanske ungdomar hemma som vill ha det glasade rummet till lite ”tonårshäng” där de kan vara ostörda men ändå i hemmamiljö? Du kanske älskar att odla och vill utnyttja varenda kvadratcentimeter till det ändamålet? De flesta vill ha en kombination av detta – inte bara odla grönsaker utan även för att odla själen.

Imagen aleatoria sección 7

Växthus, orangeri och uterum – vad skiljer dem åt? 
– Traditionellt sätt så använder man begreppet växthus, eller drivhus, om man avser att främst odla. Men de flesta har idag även något litet bord och stol där man kan avnjuta en kaffe när man har tjuvat tomaterna. Orangeriet går mer mot ett socialt rum där man snarare njuter av växterna än att man driver fram dem. Orangeriet var traditionellt ett mer isolerat rum för att kunna vinterförvara citrusträden. På vintern går det alldeles utmärkt att förvara sina medelhavsträd här och på sommaren flyttar man ut de på terrassen eller i trädgården och man kan då istället duka upp för socialt umgänge. Om man förvarar citrusträd i ett oisolerat växthus kan man tilläggsisolera under vintermånaderna. Har man ett stort olivträd eller fikonträd så kan man låta det stå kvar vid matbordet för att få en behaglig skugga. Ett uterum kan vara isolerat eller oisolerat och sitter oftast ihop med boningshuset, som ett andra vardagsrum.

Vad ska man titta efter rent kvalitetsmässigt för bästa möjliga livslängd?
– Ett underhållsfritt växthus i aluminium ger en väldigt lång livslängd. Men med tanke på våra väderförhållanden i Norden så bör man undersöka så konstruktionen är ämnad för de vind- och snöförhållanden du bor i. Kika efter växthus med stormgaranti för att inte behöva köpa ett nytt växthus efter en kraftig storm. Försäkringsbolagen täcker nämligen inte stormskador utan det måste växthusleverantören stå för. Sedan finns det åtgärder som man själv skall göra för att förlänga livslängden – till exempel smörja lucköppnare och rensa hängrännor.

Imagen aleatoria sección 7

Inred för långa sköna stunder
– Inred det glasade rummet efter hur du vill använda det. Ett matbord med sköna stolar eller fåtöljer är att föredra eftersom man ofta blir sittande länge i vad som garanterat kommer bli favoritrummet. Har man plats för ett lite större växthus är ett par läsfåtöljer eller en dagbädd något som ligger högt på de flestas önskelista. Ett fint skåp där man kan förvara kuddar, plädar och verktyg du behöver för att pyssla om dina växter och träd. Småbord som är lätta att flytta och där du kan ha lite mindre växter ger en hemtrevlig känsla.

Ett stort fat där du kan lägga dagens skörd av tomater eller vindruvor. Har du vatten indraget i ditt växthus eller orangeri så underlättar det. El är också att rekommendera. Det finns många trevliga material att ha på golvet. Allt från en gjuten betongplatta som man kan polera sidenmatt till ett rustikt tegelgolv som alstrar värme under dagen som sedan sipprar ut under kvällen och bidrar till ett jämnare klimat i det glasade rummet. Vill du förbättra akustiken så är det perfekt att lägga ut en fin jutematta. Skuggväv i taket som silar solens strålar är mycket värt om man har sitt glasade rum i söderläge.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]