btn-cerrar
Det är inte en stuga

Det är inte en stuga

Av

Imagen aleatoria sección 7

Pittoresk, kroatisk semesterby eller kusten hemma i Sverige?
Malin och Finn hade länge svårt att bestämma sig för var de skulle skapa sitt semesterboende. Så kom pandemin och gjorde valet enkelt.
På köpet fick de inte bara ett fritidshus, de fick ett andra hem.

– Vi hade i princip bestämt oss för att köpa en lägenhet i Novigrad i Kroatien när corona kom. Jag hade till och med varit nere och lämnat ett bud, dagen efter jag kom hem bröt pandemin ut, berättar Malin. 

Imagen aleatoria sección 7

Istället riktades blickarna mot Yngsjö i Skåne med sina långsträckta stränder och vackra tallskog. Med två tonårsflickor och hund såg de fördelarna med att vara nära både skola och jobb.

– Vi var helt överens om att vi inte ville renovera, vi har varken intresse, tid eller kunskap. Och efter lite letande insåg vi att vi inte heller skulle hitta det hus vi sökte, så då började vi leta efter en tomt istället, berättar Malin.

Imagen aleatoria sección 7

Till slut hittade paret en naturtomt på nästan 3000 kvadratmeter omringad av tallskog med bara ett par hundra meter till havet. På tomten stod tre små risiga hus från 50-talet.

– Det finns inte en arkitekt i värden som hade kunnat förvandla det till ett drömboende. Så vi bestämde oss för att riva och bygga nytt. Det var då jag kom i kontakt med Sommarnöjen och blev blixtförälskad i husstilen. De erbjöd även allt jag ville ha vad gäller enkelheten i själva byggprocessen, säger Malin.

Imagen aleatoria sección 7

Sommarnöjen klev in som totalentreprenör och tog ett helhetsansvar för lokala hantverkare och offerter. Husvalet blev Tidlös Sommar 80 med loft. För att utnyttja tomten så mycket som möjligt valde paret planlösningen Äng med stora fönsterpartier och altaner åt två håll.

– Vi ville ha känslan av att sitta mitt i naturen utan några väggar emellan. För oss har det handlat om att skapa en plats på jorden där vi kan komma bort från vårt stressiga liv och bara vara tillsammans med närhet till havet och skogen. En plats där kaminen alltid står varm när familj och vänner kommer. En plats där vi bara är.

Imagen aleatoria sección 7

Några lärdomar Malin gärna delar med sig av är att vara inställd på att allt tar längre tid än man tror vad gäller godkännanden, rivningar och byggnadslov. Även om man väljer totalentreprenad behöver man vara delaktig för att undvika missförstånd.

– Som i alla projekt stöter man på utmaningar och så var det såklart även för oss. Nu när vi har vårt fantastiska hus är det dock inget som kastar en skugga över vår upplevelse. Kvaliteten och det estetiska på huset har faktiskt överträffat alla våra drömmar. Vi kunde inte vara mer nöjda!

Sedan tillträdet den femte januari 2022 har paret spenderat varje helg i huset. Traditionen har blivit att åka ut på torsdagseftermiddagen för att sedan jobba på distans under fredagen. Framåt fredagskvällen kommer tonårsdöttrarna ut, ofta tillsammans med kompisar.

– Det här livet hade vi inte fått om vi köpt hus i Kroatien. Det är inte ens en stuga längre. Det är ett hem. Ett andra hem.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]