btn-cerrar
Bänkskiva i köket

Bänkskiva i köket

Av

Imagen aleatoria sección 7

Bänkskivan har potential att dramatiskt förändra hela kökets estetik eller smälta samman som en diskret del av inredningen. Oavsett vilken väg du väljer, är det klokt att tänka långsiktigt och noga överväga vilket intryck du vill att ditt kök ska ge. Då bänkskivan ofta utgör en betydande ekonomisk investering för ditt kök kan det vara väl värt att lägga extra tanke och omsorg i beslutsprocessen.

Massivt trä 
En bänkskiva i massivt trä ger en avrundad hemtrevlig känsla på det mer moderna köket och en harmonisk känsla till det lantligare alternativet. Valen är många och här går det att komma undan relativt billigt om man vill.  
Fördelar: Hållbart och tidlöst. Lång livslängd om bänkskivan sköts ordentligt. Lätt att hålla ren och fräsch. Går även enkelt att slipa för att få fram en ny och vacker yta.  
Nackdelar: Kräver ordentligt med impregnering för att inte få bestående vatten- och fuktfläckar. 

Imagen aleatoria sección 7

Kalksten
Vackert, genuint, och tidlöst.
Fördelar: Tål värme och åldras vackert.
Nackdelar: Om vi bortser från den höga prislappen på kalksten så är stenen känslig mot syror såsom vinäger, vin, citron osv. Men det är oftast bara de första fläckarna som känns. Med tiden börjar man se charmen med en väl använd köksbänk.

Marmor
Stilrent och vackert – och blir bara vackrare med åren.
Fördelar: Tål värme. Ger ett snyggt exklusivt intryck. Vackert oberoende av kökets övriga design och färger.
Nackdelar: Dyrt, och precis som för kalksten, känsligt mot syror såsom vinäger, vin, citron osv. Stenens uppsugningsförmåga av spillda vätskor minskar dock om man är noga med att impregnera bänkskivan.

Imagen aleatoria sección 7

Rostfritt stål
För restaurangkänslan i köket på hemmaplan.
Fördelar: Tålig och billig i standardmodell. Ett snyggt tillägg till det moderna köket med tydlig bistrokänsla.
Nackdelar: Kan lätt bli repig och i värsta fall bucklig vid kontakt av kokheta grytor och kastruller. Bänken kräver en noggrann renhållning för att se snygg ut. Dyrare om man väljer att beställa en specialdesignad bänkskiva efter eget tycke och smak.

Betong
Precis som med rostfritt stål så har vi de senare åren mer och mer välkomnat betong in i köket och för en del hem även på golvet. Betong ger en exklusiv och karg men samtidigt mjuk känsla där resten av köket får spela huvudrollen för helhetskänslan av inredningen.
Fördelar: Tål värme och väta men behöver impregneras för att inte få bestående fläckar. Mindre fläckar syns dock inte på grund av den redan, många gånger, färgmässigt ojämna ytan.
Nackdelar: Betongytan kan bli repig och även denna yta är känslig mot vinäger, vin, citron och likande. Impregnering förhindrar dock uppsuget av vätskor.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]