btn-cerrar
Så väljer ni rätt hustyp

Så väljer ni rätt hustyp

Av

Imagen aleatoria sección 7

Enplanshus
Enplanshus är en av de mest populära hustyperna. Det är en fördelaktig modell för barnfamiljer, äldre och även handikappvänligt. Avsaknaden av trappor gör det tryggt, smidigt och allt är tillgängligt på samma plan – ett bekvämt hus att trivas i. En stor fördel är dessutom att det enkelt går att få till ett ryggåstak i vardagsrummet. 

Ni kan därmed skapa ett extra luftigt vardagsrum eftersom ni slipper ta hänsyn till en övervåning. Ni kan också skapa ljusslitsar eller lägga in takfönster i princip var ni vill och möjligheten är stor om ni vill skapa nivåskillnader invändigt.

Imagen aleatoria sección 7

I övrigt präglas enplanshus ofta av öppen planlösning där flyglar ofta används till sovrum, vilket gör att stora och härliga sociala ytor kan placeras i husets mitt. Viktigt att ha i åtanke är att enplanshus kräver en större tomt samt att de generellt sett ligger på en högre energiförbrukning i uppvärmning

1,5-planshus
De funktionella 1,5-planshusen blir mer och mer efterfrågade i och med deras smarta utformning. Modellen tar även upp förhållandevis lite yta på tomten. Denna hustyp är därför idealisk för mindre tomter i exempelvis storstadsregioner. Husmodellen utgår från samma konstruktion som ett enplanshus, och utan att höja fasaden adderas en extra våning. Ofta utformas det övre planet för att bli mer avskilt och utan insyn.

Imagen aleatoria sección 7

Snedtaket i 1,5-planshus skapar förutsättningar för takfönster, vilket ger extra ljusinsläpp. Utsikten från övervåningen bidrar även till en härlig frihetskänsla – även i ett tätt bebyggt område där omkringliggande hus ligger precis intill. Eftersom huset upptar mindre tomtyta finns det ofta plats över för en trädgård. En annan fördel är att eftersom värmen stiger uppåt i huset så spar ni på uppvärmningen. 

Många husleverantörer erbjuder dessutom 1,5-planshus med oinredd övervåning – något som ger er flexibilitet att kunna påverka utseendet utefter era behov samt färdigställa huset när såväl tid som ekonomi tillåter. Den största nackdelen är att ni behöver en trappa, vilket innebär en ökad säkerhetsrisk samt att en övervåning kan bidra med störande ljud.

Imagen aleatoria sección 7

Tvåplanshus
ett tvåplanshus har många fördelar och många drömmer om ett pampigt och estetiskt tilltalande utseende. Men det är inte enbart ståtligt och praktfullt – det nyttjar dessutom tomten maximalt och ger en stor boyta. Eftersom huset upptar en mindre del av tomten frigörs även yta till bland annat en stor härlig trädgård, poolbygge och aktiva utomhusaktiviteter. Även på en större tomt gör sig huset bra som huvudbyggnad och ger extra utrymme för att bygga till sidobyggnader. Det går också dela upp huset på ett smidigt sätt genom att exempelvis göra ett plan till barnen och ett plan där hela familjen samlas.

Ofta är just entréplanet idealiskt utformat för olika vardagsaktiviteter som middagar och umgänge medan övervåningen blir en mer privat yta som också blir fri från insyn. Eftersom bägge plan har väggar i fullhöjd kan ni placera fönster överallt – utan att ta hänsyn till snedtak eller andra begränsningar.

Imagen aleatoria sección 7

Rent energisparmässigt är modellen fördelaktig eftersom värmen stiger rakt upp i huset. En nackdel med ett tvåplanshus är att det krävs en trappa, vilket alltid medför en säkerhetsrisk – allra främst om ni har små barn i familjen. Ett hus med övervåning bidrar generellt också till mer störande ljud.

Sluttningshus
Sluttningshus, även kallade sutteränghus, är anpassande för tomter där marken inte är platt. En sluttande tomt ger ofta huset extra mycket karaktär och något som många uppskattar är unika balkong- och terrasslägen. Eftersom huset behöver anpassas till omgivningen på ett annat sätt innebär det en härlig symbios med naturen.

En stor fördel för denna typ är också att de sällan kräver extra byggyta för garage och förråd. Den största nackdelen med ett sluttningshus är däremot att kostnaden ofta blir högre eftersom det krävs en del markarbete. Det finns färdiga kataloghus för sluttande tomter, men för bästa resultat bör ni ta hjälp av en arkitekt som kan med större precision kan anpassa huset efter förutsättningarna.

Vinkelhus
Ett vinkelhus är en populär modell och finns för flera hustyper. Här ligger huskropparna mot varandra i vinkel och bidrar bland annat till tydligt separata delar om man vill ha till exempel en vuxen- och en barndel. Denna typ skapar tydliga rum och ger en effektivt nyttjad boendeyta. Många uppskattar hur uteplatsen kan vindskyddas i väl valt läge och det ger en inramande karaktär. En vinkelmodell ger en luftig känsla även på färre kvadratmetrar.

Parhus
Parhus är inte lika vanligt som övriga, men ibland är det precis vad man är ute efter. Modellen kallas även för dubbelhus och innebär helt enkelt att huset är avsett för två hushåll. Huset är ofta symmetriskt och spegelvänt byggt.

Ett parhus används bland annat som generationsboende, men det finns även de som vill bo nära sina vänner. Tänk vad härligt att ha bästa vännen som granne och att kunna dela äventyret att bygga ett gemensamt hus? Det blir dessutom billigare än att bygga två separata. Parhus erbjuds för olika hustyper.

Så väljer ni rätt hustyp

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]