btn-cerrar
Med närheten till havet

Med närheten till havet

Av

Imagen aleatoria sección 7

Arvet av en sommarstuga, vackert belägen vid havet i Bua, blev startskottet på Bengt och Gunillas gemensamma husresa. Nu njuter paret av att leva mitt i naturen, ett stenkast från havet, med både sommargäster och permanentboende som grannar.

Paret bodde många år tillsammans i Trollhättan och när Gunilla ärvde sommarstugan i Bua efter sina föräldrar kändes det naturligt att börja renovera upp stugan för att bevara det som var. Men under renoveringens gång insåg paret att det var betydligt mer omfattande åtgärder som krävdes för att få upp stugan till den standard ett permanentboende krävde, kändes idén om att bygga nytt alltmer lockande.

Imagen aleatoria sección 7

– Vi bodde i Trollhättan men spenderade väldigt mycket tid nere vid havet. En renovering kändes naturligt men när vi insåg vidden av det projektet bestämde vi. oss ändå till slut för att bygga ett nytt hus.

HUSRESAN TOG SIN BÖRJAN  
Ett besök på Husknuten i Västra Frölunda var allt som krävdes för att Bengt och Gunilla skulle hitta rätt i det rika utbudet av hus som finns på marknaden idag. Valet föll på husmodell Första Lyckan från Borohus. Ett välplanerat enplanshus, lagom stort för att passa in i detaljplanen i det lilla området. 

Imagen aleatoria sección 7

– Huset kändes lagom stort för oss men vi förlängde det med cirka 10 kvm för att få in ett större kök och då ändrade vi samtidigt i rumsplaneringen för att få in ett arbetsrum och en walk in-closet, säger Gunilla.  
Då tomten låg precis vid havet ville de även ha en husmodell där de såg så mycket av havsutsikten som möjligt. Att Borohus även tillät för ändringar i planlösningen gjorde att de kände att både huset och leverantören levde upp till deras förväntningar. 

– Samarbetet med Borohus och säljaren Jens Bengtsson har varit väldigt positiv. Det är aldrig helt smärtfritt att bygga hus, menar Bengt, och så fort vi hamnade i någon form av motgång så var Jonas där och hjälpe oss. Den hjälpen har varit ovärderlig för oss. Jonas har varit ett enormt stöd. 

Imagen aleatoria sección 7

NYTT OCH FRÄSCHT
– Det bästa med att bygga nytt måste ändå vara att allt är så nytt och fräscht, säger Gunilla glatt. Huset är energisnålt och vi har precis beställt solceller. Det höjer värdet på huset och det är känns rätt i tiden att skaffa solceller. Sen älskar vi vår braskamin!


– Vi fick hjälp med att maxa varenda kvadratmeter av det som detaljplanen tillät så då byggde vi även till en Attefallstillbyggnad som fungerar som ett uterum och det är guld värt, säger Bengt och menar att tiden de spenderar där ”nästan ute” med havet som utsikt, under höst och vår när det är för kallt att sitta ute, eller blåsiga sommardagar, gör att de verkligen njuter av platsen och sitt nya hus desto mer.

Imagen aleatoria sección 7

Trädgården är till stor del en naturtomt med en generös gräsmatta som till större del klipps av två robotgräsklippare, men finliret får paret själv ordna med.

– Det är mycket jobb med allt gräs och det räckte inte med en gräsklippare på denna tomt. tycker om att resa och det är skönt att den biten sköts även när vi inte är på plats, säger Bengt.

– Men vi vill inte klaga, fyller Gunilla i. Vi trivs med tomten. Vi har bärbuskar. Runt omkring i området, vilket känns lyxigt och vi odlar både potatis, tomater, rabarber och mycket blommor. Att odla är något vi båda tycker mycket om. Jag vill alltid odla men det kräver ju att man är hemma också. Så det blir lite lagom varje år.

Bengt oh Gunilla är väldigt nöjda med sitt hus men efter att ha bott i huset ett tag finns det några saker de önskade de tänkt på.

– Vi saknar en gästtoalett och ett större skafferi, och hade gärna haft en separat tvättstuga. Men det finns ju bara så mycket du kan få in på 90 kvm boyta.

Såhär i efterhand så vill de därför tipsa andra som ska bygga hus att verkligen tänka igenom planlösningen ordentligt och vara noggrann med vad man verkligen vill ha in.

– Men man kan ju inte få allt. Vi trivs väldigt bra här i vårt hus vid havet, säger de samstämmigt

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]