btn-cerrar

Recept: Risotto på svamp och spenat

Av

Imagen aleatoria sección 7

Ingredienser:
4 port.

 

  • 20 g torkad Karljohansvamp, alternativt 200 g färsk
  • 1,2 l kycklingbuljong (fond + vatten)
  • 2–3 st schalottenlökar
  • Extra jungfruolivolja Classico
  • 350 g Zeta Carnaroliris Casa Di Luca eller Arborioris Casa Di Luca
  • 2 dl Zeta Matlagningsvin Vitt eller torrt vitt vin
  • 250 g skivade skogschampinjoner
  • 100 g bladspenat
  • 2 dl riven Zeta Grana Padano 16 mån
  • ½ burk Zeta Crème av svamp med tryffel
  • 2 tsk Zeta Olivolja Vit Tryffel
  • salt och svartpeppar
  • hackad persilja
Imagen aleatoria sección 7

 

Gör så här:

  • Lägg den torkade svampen i blöt i 30 minuter (om du inte har tillgång till färsk Karljohansvamp), så den blir mjuk. Låt rinna av, pressa ur och hacka grovt.
  • Sätt buljongen på spisen.
  • Hacka löken och fräs den i olivolja i en panna med höga kanter, tillsätt riset och fräs i ytterligare 2 minuter, tillsätt lite mer olivolja.
  • Häll i vinet och låt det koka in.
  • Börja mata med den varma buljongen, först cirka 3 dl och sen 1 dl i taget. Kokningen tar 17–18 minuter, rör med en träslev i princip hela tiden.
  • Stek svampen under tiden i olivolja i het stekpanna.
  • Lägg den i risotton när den börjar bli klar. Smaka på riset, det ska vara kokt men ha kvar lite tuggmotstånd, risotton ska vara krämig men inte för fast.
  • När risotton är i det närmaste klar, lägg i spenaten, blanda väl.
  • Tillsätt lite buljong och koka upp, ta bort från värmen och vänd ner osten.
  • Smaksätt med salt, peppar, svampkräm och tryffelolja. Toppa med hackad persilja och lite extra olivolja.
Imagen aleatoria sección 7

 

Ett gott tips!
Fick du risotto över?
Prova att göra Arancini – Friterad risottoboll.
Receptet finns på: zeta.nu

Vår instagram