btn-cerrar
Din guide till rätt bänkskiva i köket

Din guide till rätt bänkskiva i köket

Av

Imagen aleatoria sección 7

Bänkskivan kan vara den största investeringen i ditt nya kök så tänk långsiktigt och fundera noga på hur ni använder köket, och vilken stil som känns tidlös för er innan ni gör det slutgiltiga valet.

Det första man ska ha i åtanke när man köper en bänkskiva är nog hur mycket man använder sitt kök, hur långt fram i tiden man vill att den skall hålla och kännas ren och fräsch, samt vad man är villig att lägga rent pengamässigt. 3

Imagen aleatoria sección 7

En bänkskiva kan både höja och sänka helhetsintrycket av ett kök så lägg tid på att fundera ut vilket intryck ni vill att köket skall ge, och vad som passar in för helhetskänslan av husets inredning. Det är med andra ord inget litet snabbt köp vi pratar om här. Börja med att fundera på material och gå sedan över till färgton. 

Här är en kortare beskrivning över några av de vanligare bänkskivorna. Allt från det billigaste till det lite dyrare alternativet:  

Imagen aleatoria sección 7

MASSIVT TRÄ
Efter att i några år fått ge vika för Carrera marmor så är bänkskiva i massivt trä populärt igen, i takt med vår längtan efter naturnära, hållbara material i våra hem.

Fördelar: Hållbart och tidlöst. Lång livslängd om bänkskivan sköts ordentligt. Lätt att hålla ren och fräsch. Går även enkelt att slipa för att få fram en ny och vacker yta.

Imagen aleatoria sección 7

Nackdelar: Kräver ordentligt med impregnering för att inte få bestående vatten- och fuktfläckar.

 

Imagen aleatoria sección 7

ROSTFRITT STÅL
Med vårt ökade intresse för matlagning hemma och längtan efter att ta med restaurangkänslan hela vägen hem har rostfritt stål fått ett uppsving i populärgrad senare år.

Fördelar: Tålig och billig i standardmodell. Ett snyggt tillägg till det moderna köket med tydlig bistrokänsla.

Nackdelar: Kan lätt bli repig och i värsta fall bucklig vid kontakt av kokheta grytor och kastruller. Bänken kräver en noggrann renhållning för att se snygg ut. Dyrare om man väljer att beställa en specialdesignad bänkskiva efter eget tycke och smak.

 

LAMINAT
En bänkskiva i laminat är det billigaste alternativet av bänkskivor och bra för den med lägre budget eller för den som tänker lite mer kortsiktigt.

Fördelar: Billigt och kan ge illusionen av ett dyrare material. Hyfsat tålig.

Nackdelar: Åldras tyvärr inte med skönhet utan med åren ser en laminatskiva oftast inte helt hundra ut. Fuktkänslig i skarvarna.

 

KALKSTEN
Vackert, genuint, och tidlöst. Denna sten ger en ombonad känsla till alla typer av kök och finns i mängder av olika utföranden.

Fördelar: Tål värme och åldras vackert.

Nackdelar: Dyrt och känslig mot syror såsom vinäger, vin och citron. Så inget för dig som inte tål små ”ålderfläckar”

 

MARMOR
Stilrent, tidlöst och vackert och finns idag i en uppsjö av olika färgtoner.

Fördelar: Tål värme. Ger ett snyggt exklusivt intryck. Vackert oberoende av kökets övriga design och färger.

Nackdelar: Dyrt, känsligt mot syror, och (carrera marmorn är) tämligen uttjatad. Stenens uppsugningsförmåga minskar dock om man är noga med att impregnera bänkskivan.

 

GRANIT
En bänkskiva i granit ger en prydlig karaktär till köket och är utan en massa fuffens sådär lagom lågmäld.

Fördelar: Hårt och tåligt material som står pall för det mesta. Håller över tid.

Nackdelar: Definitivt ett av de dyrare valen men räkna med att en bänkskiva i granit håller en livstid. Men om valet fallet på en mattslipad bänkskiva i granit kan den bli repig med tiden.

 

BETONG
Precis som med rostfritt stål så har vi de senare åren mer och mer välkomnat betong in i köket och för en del hem även på golvet. Betong ger en exklusiv och karg men samtidigt mjuk känsla där resten av köket får spela huvudrollen för helhetskänslan av inredningen.

Fördelar: Tål värme och väta men behöver impregneras för att inte få bestående fläckar. Mindre fläckar syns dock inte på grund av den redan, många gånger, färgmässigt ojämna ytan. Gjuter man sin egen bänkskiva kan man komma undan någorlunda billigt.

Nackdelar: Betongytan kan bli repig och även denna yta är känslig mot vinäger, vin och citron. Impregnering förhindrar uppsuget av vätskor. En specialbeställd bänkskiva kan komma att kosta en del så jämför några tillverkare innan beställningen görs.

 

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]