btn-cerrar
Få kontroll på din ekonomi

Få kontroll på din ekonomi

Av

Husbygget börjar och slutar med pengar. Hur mycket kan man låna och vilka kostnader klarar man av för att leva det villaliv man längtar efter. Pontus von Sydow på Lån & Sparbank förklarar här skillnaden mellan olika typer av lån, vad som krävs för att få ett lån och hur man får bra koll på sin ekonomi.
Imagen aleatoria sección 7

– När det kommer till lån så kan man generellt dela in det i två olika kategorier: lån med säkerhet och lån utan säkerhet. Inom dessa kategorier finns det sedan olika typer av lån beroende på vad syftet med lånet är (det vill säga vad du ska använda pengarna till). Bland de vanligaste lånetyperna finner vi bolån, blancolån och avbetalningskrediter.

Lån utan säkerhet:
Blancolån, privatlån och samlingslån är vanliga begrepp för ett lån utan säkerhet, det vill säga ett lån där du inte behöver ha någon säkerhet för ditt lån. Lånet löper vanligtvis på 2 till 15 år och räntan är rörlig. Normalt kan du extraamortera eller återbetala hela eller delar av lånet när du själv önskar. Vanliga syften med ett blancolån är köp av fordon, renovering, samla/lösa andra lån och utbildning.
Lån med säkerhet:
Bolån är till skillnad från ett privatlån ett lån med säkerhet, vilket innebär att det krävs till exempel en fastighet, ett hus eller en lägenhet som säkerhet för lånet. Lånet löper vanligtvis på många år och räntan kan vara både bunden och rörlig. Det vanligaste syftet med ett bolån är köp av bostad, men om det finns utrymme att belåna säkerheten kan ett bolån även användas för till exempel renovering, tillbyggnad eller köp av bil.

Imagen aleatoria sección 7

Ett lån med säkerhet har ofta en lägre ränta än ett lån utan säkerhet, men det innebär inte alltid att det är den bästa låneformen för dig. Utan det gäller att se över vilka möjligheter och behov man har och även vad lånet ska användas till.

Vad är det som påverkar möjligheten till lån? Hur ser kravbilden ut? 
– Det finns många olika parametrar som påverkar möjligheten till lån och hur mycket man får låna. Hur kravbilden ser ut beror bland annat på syftet med lånet, eventuell säkerhet för lånet och hur din privatekonomi ser ut. Kraven för om du får låna och hur mycket kan också skilja sig åt mellan banker och kreditinstitut.

Imagen aleatoria sección 7

LÅN UTAN SÄKERHET
På Lån & Spar Bank erbjuder de blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, för olika typer av syften och då exempelvis som Privatlån, Medlemslån eller Billån. Grundkraven för att låna är att du fyllt 18 år och är folkbokförd i Sverige, är pensionär eller har en tillsvidareanställning med en minsta inkomst om 250 000 kr per år. Du får inte heller ha några betalningsanmärkningar eller ett skuldsaldo hos Kronofogden. Det krävs även att du har Mobilt BankID eller BankID på fil.

Ser kraven kring blancolån annorlunda ut?
Blancolån är en vanlig låneform i Sverige och används till många olika syften. Låneformen kan upplevas mer flexibel än ett lån med säkerhet, då det inte krävs någon säkerhet, värdering av säkerheten eller några pantbrev. 

Imagen aleatoria sección 7

Vanliga låneintervall för blancolån är 50 000 – 600 000kr och återbetalningstiderna brukar ligga på 2 till 15 år. Räntan är rörlig och individuell, vilket innebär att den sätts utifrån en bedömning av din privatekonomiska situation och den kan förändras under lånets löptid.

KOLL PÅ DIN PRIVATEKONOMI
Men innan man ansöker om lån så behöver man givetvis ha koll på sin privatekonomi. Framförallt i tider när vi går mot en lågkonjuktur. Men privatekonomin handlar ju inte bara om vad man har här och nu utan hur man planerar för framtiden. Vilka tips vill ni ge till privatpersoner idag som ser över sin ekonomi och även tänka framåt?

Imagen aleatoria sección 7

– Oavsett om man går i tankar på att ansöka om lån eller inte, så är det bra att ha en budget för sin privatekonomi. En uppställning över dina inkomster och utgifter varje månad ger en god överblick över ditt privatekonomiska läge och hjälper dig i planeringen för framtiden. Har du ingen budget idag, så kommer du lätt i gång med hjälp av tipsen i vår ekonomiskola.

Vi rekommenderar också alla att se till att ha en buffert för ekonomiskt sämre tider och oväntade händelser. Ett riktmärke är att ha en buffert om 2–3 månadslöner på ett sparkonto, något som ger dig en trygghet om kyl eller frys går sönder eller du får en oväntat stor elräkning. 

Har du inget buffertsparande idag, så rekommenderar vi dig att komma i gång och tänk på att även många bäckar små blir något i längden.

KREDITVÄRDIGHET
Sist men inte minst är det en god idé att se över din kreditvärdighet. Med några enkla knep kan du höja din kreditvärdighet och det kan ge dig bättre förutsättningar när du väl har bestämt dig för att ansöka om ett lån.

Gör en kreditupplysning på dig själv, till exempel via Min Upplysning, för att få en bild av din riskprofil och ditt så kallade kreditbetyg. Här ser du också dina befintliga lån och krediter.

Använd ett enda kreditkort och säg upp övriga outnyttjade krediter och kort. Att du slutbetalat på en skuld innebär inte alltid att krediten är avslutad.
Betala alltid dina fakturor i tid.
Har du lån på flera olika ställen? Se över möjligheten att samla dem till ett enda Privatlån.

Vår instagram