btn-cerrar
Ekonomi och renoveringar

Ekonomi och renoveringar

Av

Imagen aleatoria sección 7

Att det kostar pengar att bygga nytt och renovera är ingen nyhet. När är det smart att låna pengar och vilka krav ställs på dig som låntagare? Katarina Magnusson, Partnerkoordinator Lån & Spar Bank, besvarar frågorna du behöver ha koll på nästa gång du funderar på att ta ett lån.

Att bygga nytt eller renovera kök och bad kostar en hel del pengar. Finns det specifika krav och regler för lån till just de här två rummen? 
– Nej. Inte mer än att kunden uppfyller grundkraven för att låna, vilka är att du ska ha fyllt 18 år och är folkbokförd i Sverige, är pensionär eller har en tillsvidareanställning med en minsta inkomst om 250 000 kr per år. Du får inte ha några betalningsanmärkningar eller ett skuldkonto hos Kronofogden samt att du behöver bli godkänd i en kreditprövning. Det krävs även att du har Mobilt Bank ID eller Bank ID på fil.

Imagen aleatoria sección 7

Finns det en individuell gräns på hur mycket man får låna?
– Ansöker du själv kan du låna upp till 500 000 kr. Om du har en medsökande när du ansöker om lånet är det maximala lånebeloppet 600 000 kr.

Lån är något man i högre grad kanske vill undvika men finns det fördelar med att ta ut lån, för exempelvis då kök och bad?
– Generellt pratar man inte om fördelar med att ta ett lån, då det är förknippat med en kostnad för tiden man lånar pengarna. Däremot finns det bättre och sämre syften att låna pengar till, där renovering av kök och badrum bedöms vara ett bättre syfte än till exempel konsumtion.
Förbättringar av bostaden inklusive kök och badrum kan ge ett ökat värde på bostaden och anses på så vis vara en relativt god investering.

Imagen aleatoria sección 7

Med Lån & Spar Banks Räntegaranti har man möjlighet att få en av marknadens längsta räntor på sitt lån. Vad innebär räntegaranti?
– Genom räntegarantin arbetar vi för att du som kund ska ha en så bra ränta på ditt lån som möjligt och det innebär att om du har ett lån hos oss och får ett bättre erbjudande från en annan svensk bank, så vi matchar vi det erbjudandet och ger dig ytterligare 10 räntepunkters rabatt. Dock lägst vår officiella frånränta. Läs gärna mer på vår hemsida lsb.se/rantegaranti.

Hos er kan man även öppna ett sparkonto, vilket är bra för att täcka upp för bland annat renoveringar och oförutsedda kostnader. Hur är er sparprofil mer förmånlig än andras? 
– På Lån & Spar Bank erbjuder vi Sparkonto, Sparkonto Plus och Sparkonto Medlem. Vilken produkt du erbjuds beror på ditt engagemang i banken och om du är medlem i någon av våra medlemsorganisationer (i nuläget M Sverige). Merparten av våra sparkontokunder nyttjar kontot för att buffertspara, då det är fria uttag från kontot, vilket ger dig som kund ett flexibelt och enkelt sparande.

Imagen aleatoria sección 7

Över lag, hur ska man tänka kring hus och ekonomi? 
– Frågan är väldigt bred och generell, men grundläggande rekommenderar vi alltid att du har en buffert på 2–3 månadslöner för oväntade händelser och utgifter, ett bra försäkringsskydd för din bostad och dina saker samt en budget för din privatekonomi. Med en budget får du en övergripande bild och kan på ett enklare sätt planera din ekonomi. På Lån & Spar Bank kan vi hjälpa dig med alla dessa privatekonomiska delar och vi bjuder även på vår kunskap och kompetens genom intressanta och läsvärda artiklar inom privatekonomi i vår Ekonomiskola lsb.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]