btn-cerrar
Förebygg fukt- och mögelskador

Förebygg fukt- och mögelskador

Av

Imagen aleatoria sección 7

Behaglig värme, kostnadseffektivt och miljövänligt. Infrapaneler har sina klara fördelar men är trots det ändå fortfarande relativt ovanligt i svenska hem. Det vill Niklas Eriksson, VD på InfraCenter, ändra på och berättar här mer om fördelarna med deras infrapaneler som är tillverkade i Tyskland.

Infrapaneler från InfraCenter sparar mer pengar än de flesta värmepumpar
Med infrapaneler från InfraCenter kan du installera en termostat i varje rum – låt det vara exempelvis 15 grader i huset om ingen är hemma – för att dra ner på energianvändningen. Det går även att programmera så att du sänker temperaturen i flertalet rum då alla sover. 

Imagen aleatoria sección 7

– En sänkning med 5 grader ger en halverad uppvärmningskostnad. Infrapaneler från InfraCenter ger jämnare värmespridning, gör att man kan sänka 1 eller 2 grader, och ändå uppleva samma värme som innan.

Infravärme drar bara hälften så mycket ström
För att kunna få den temperatur du vill ha, så rekommenderas att allt styrs med en termostat. När infravärmen landat i rummets alla ytor stängs panelerna av.

Imagen aleatoria sección 7

– Det betyder att om infrapanelerna i relation till rummet är rätt dimensionerat kommer värmen vara igång mindre än halva tiden. Detta gör att våra infrapaneler från InfraCenter utmanar de flesta värmepumpar när det kommer till besparing. Precis som när solen går ner på kvällen så är det marken som värmer oss. Solen behöver inte lysa hela tiden. 

Var tredje våtrum är drabbat
Flest fuktskador finns i småhus, och enligt Anticimex är vart tredje våtrum drabbat på något sätt. Vi är mycket mer allergiska idag än för 20 år sedan, och våra täta hus med fukt- och mögelskador som följd är en stor bidragande orsak.

Imagen aleatoria sección 7

– En infrapanel från InfraCenter torkar upp allt vatten på golvet ganska snabbt efter exempelvis en dusch eller ett bad, och eftersom fukten försvinner kommer också eventuella illaluktande dofter att försvinna. Tyska försäkringsbolag rekommenderar alla tyskar att ha infrapaneler i badrummet/tvättstugan, då alla fuktskador kostar samhället enorma pengar varje år.

Hälsosam värme
Infraröd värme är helt ofarlig. Det är till hundra procent värme. Helt ofarligt. Det är tvärtom bra för kroppen som behöver infraröda vågor. Infra är bra mot ledvärk och till exempel psoriasis. Nyfödda barn på BB som ligger i kuvös håller temperaturen med infravärme. Ett annat vardagsexempel på infravärme är brödrosten. Brödet har ingen kontakt med själva ”grillen” utan rostar brödet med infravärme.

Imagen aleatoria sección 7

Blir spegeln verkligen imfri?
I badrummet kan infrapaneler från InfraCenter i taket kompletteras eller ersättas med en infravärmespegel på väggen. Förutom att panelen sprider värme har den fördelen att den inte immar.

– Vem har inte efter duschen förtvivlat gnuggat handduken över spegeln för att kunna se sitt ansikte? Behövs inte med vår spegel, eftersom den torkar all kondens. En annan smart infravärmepanel från oss som är omtyckt i badrum är handdukstorken. Den värmer såväl golv som väggar. Med tre bågar att hänga handdukar på är det en optimal handdukstork och värmekälla i ett badrum.

 

Billig investering
Att rädda sina hus från framtida fuktproblem behöver inte bli någon dyr affär. Tvärtom är infrapaneler från InfraCenter en väldigt billig investering. Och att riva upp ett fungerande golv för att lägga in värmeslingor blir lätt ett kostsamt projekt.

– Pratar vi förbrukning så drar våra infrapaneler mindre ström än de flesta vattenburna golvslingor, och har du el-slingor i golvet blir elräkningen garanterat mycket lägre med våra infrapaneler.

Hur förhindrar man fukt- och mögelskador?
– Det viktigaste är att se till så att fukten inte får fäste. När uppkomsten av fukt hindras, blockeras eventuell tillväxt av mögel. Om det är en yta som normalt inte uppvärms, är ett förslag att slå på panelerna någon/några timmar i veckan så att ytan torkar upp med jämna mellanrum. 

Då har man ett väldigt bra förebyggande skydd mot framtida fuktskador. Med ett traditionellt golvvärmesystem blir det tvärtom. Det är i princip alltid påslaget, eftersom varmluften stiger uppåt och lägger sig i taket, där den inte gör någon nytta alls.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]