btn-cerrar
Sätt färg på väggarna

Sätt färg på väggarna

Av

Imagen aleatoria sección 7

Hur väljer man vilken färg man vill ha på väggarna, hur når man det bästa slutresultatet och går det verkligen att måla taket mörkt? Daniel Ohman, grundare & VD av färgbolaget Klint svarar på det och lite till och bjuder även på sina bästa tips på hur du når det bästa slutresultatet med nymålade väggar.

Klint – vem är ni?
– Vi är ett team på 10 personer som vill förändra sättet vi inreder med färg! Våra bakgrunder är blandade, till exempelvis från färg, foto och design, och tillsammans vill vi både inspirera och möjliggöra för fler att skapa sina drömhem, alldeles på egen hand, och på ett hållbart sätt.

Imagen aleatoria sección 7

Ni erbjuder en specifik palett av kulörer. Hur gjordes urvalet av färger?
– Genom att måla många (!) väggar! Färg är i sin natur helt beroende av ljus i hur den upplevs, och vår mening är att det bästa sättet att välja ut vackra kulörer handlar om att testa och måla mycket. 

Inledningsvis lånade vi en studio på Södermalm där vi målade hundratals väggar i framtagandet av vår första färgpalett, och numera håller vi till i en egen studio där vi testar och laborerar oss fram till den perfekta nyansen.

Imagen aleatoria sección 7

Vad gör er målarfärg unik?
– Vår väggfärg och takfärg är vattenbaserad och märkt med Svanenmärket samt EU-Blomman, vilket innebär att den är fri från lösningsmedel- och mjukgörare.

 Dessutom innehåller den mindre än 1 g/L VOC. Den låga VOC-nivån gör att vi sticker ut bland övriga färger på marknaden, och kan jämföras med gränsvärdet för VOC för motsvarande färger inom EU, vilket är 30 g/L.

Imagen aleatoria sección 7

Vi har gått från det vita till det mer personliga där fler och fler väljer att sätta färg på väggarna. Varför tror ni att det är så?
– Bra fråga! Dels är det trender som påverkar, dels det faktum att vi blivit alltmer medvetna om vår omgivning där fler och fler väljer att skapa sig ett hem som ger energi, inspiration och liv.

Många gånger behöver man ta in färgen i hemmet för att se hur den passar in. Hur arbetar ni med provfärger och färgark?
– Helt sant! Vi erbjuder provark som är handmålade med den färg du sedan kan beställa hos oss, vilket skapar en exakt återgivning av hur färgen uppfattas målad i hemmet – det blir i princip som att provmåla, utan att måla.

Önskar du måla en större yta, eller exempelvis ett hörn, rekommenderar vi att testa våra färgprover på 1dl istället som kommer i en liten minipåse.

Imagen aleatoria sección 7

Vad är hemligheten bakom ett bra slutresultat?
– Två huvuddelar; ett genomtänkt beslut om kulören som målas, samt ett bra grundarbete. Grundarbetet (exempelvis tejpning) är det mest tidskrävande och ibland mest utmanande vid en ommålning, men lönar sig i ett fint slutresultat.

I kulörvalet rekommenderar vi att beställa många provark för att hitta den perfekta kulören för ett specifikt hem och rum, gärna uppemot 10 stycken för att se till att man testar och känner in flera olika nyanser för att hitta rätt.

Att måla sitt tak är ovanligt men förekommer gladeligen. Hur ska man tänka vid färgval här? Någon säger mörkt för att det skapar rymd men i första hand går tankarna åt ljust.
– Bra fråga! Vid målning av tak är det viktigt att ta hänsyn till takhöjden. Har du en rymlig takhöjd är möjligheterna fler att måla med i princip vilken svärta i kulören som helst, medan det vid en lägre takhöjd kan vara fint med en ljusare kulör, men gärna färg där med. 

Att måla tak skapar en ombonad men lekfull känsla, och kan ge ett tydligt och vackert intryck i ett rum utan att ta över hela rummets identitet.

Så målar du dina väggar enligt Klint
A. Förarbete

  1.  Skydda golv och möbler mot damm och spill med skyddsplast
  2. Tvätta väggarna med vatten och såpa om de är märkbart smutsiga, oftast går det bra att måla direkt
  3. Spackla och slipa hål och ojämnheter tills väggytan är jämn
  4. Tejpa maskeringstejp mot dörrfoder och andra ytor som ska skyddas

 

B. Målning – den roliga biten!

  1. Sparmåla väggen mot golv eller hörn med en medelstor roller
  2. Sparmåla väggen mot taket med en stor pensel för att kunna komma åt bra utan att det kommer väggfärg i taket
  3. Fyll den stora rollern med färg i den djupa delen av tråget, och rulla i den grunda delen för att fördela färgen jämnt. Rollern ska vara fylld med färg utan att droppa.
  4. Rolla den sparmålade ytan
  5. Fortsätt med samma metod över resten av väggen
  6. Låt sedan färgen torka i 4h och måla ett andra lager på samma sätt. Lägg plastpåsar över roller, tråg och pensel under torktiden så går de utmärkt att använda igen

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]