btn-cerrar
Vi har alla olika syn på vad som krävs för att hålla ordning

Vi har alla olika syn på vad som krävs för att hålla ordning

Av

Imagen aleatoria sección 7

Hur får man till den ultimata förvaringen, hur skapar man ordning i oredan och finns det något som heter för mycket förvaring? Det och mycket mer har Elfas förvaringsexpert Christine Dalman full koll på.

Vad är det första man ska tänka på vid planering av förvaring hemma?
– Först och främst se till att du inte samlar på dig onödiga kläder, skor och prylar. Saker som du helt enkelt inte använder eller behöver. Helt onödigt att förvara och dessutom tar det plats och kanske till och med kostar dyr bostadsyta som du kan använda till annat.

Att rensa och organisera översvämmade garderober och stökiga förråd är inte direkt en prioriterad syssla. Det är något vi till mans gärna skjuter upp, fast det behöver göras kontinuerligt. Kan du hitta någon form av rutin kring att sortera bort och ut – så blir inte uppgiften övermäktig.

Imagen aleatoria sección 7

Framförallt är det smart att begränsa rensandet, ta en låda, en garderob i taget. Eller om du lägger ett par minuter varje dag – då behöver du inte ens viga en dag eller helg till att rensa.

Därefter är det väldigt smart att se till att var sak har sin plats. Om du lägger tillbaka kläder och prylar där du tagit dem – då behöver du ju inte leta nästa gång. Hur bra är inte det?

Imagen aleatoria sección 7

Hallen är en klassiker som ofta är i stökigt uppror, så även tvättstugan. Har du några bra tips på hur man får ordning där, en ordning som håller i sig?
– När det gäller hallen så är det just det att ofta är det flera som skall samsas om utrymmet. Vi har alla olika syn på vad som krävs för att hålla ordning.

Om det är möjligt så är det bra att dela upp utrymmet, var person har till exempel sina hyllor, krokar och backar, och med det följer ansvar för sin del. Barn är väldigt duktiga på till exempel förskolan att hämta och ställa tillbaka saker på sin plats – varför inte implementera det hemma också?

Imagen aleatoria sección 7

Och när det gäller tvättstugan
–Underlätta så att inte tvätt bara dumpas där. Ett bra tips är att montera backar för sortering av tvätt, och så kommer ni överens om att när man bär tvätt till tvättstugan så skall den inte bara slängas i en hög. Om var och en sorterar sin tvätt direkt, så slipper någon annan det, och det blir dessutom lätt att se vilken typ av tvätt som det är dags att tvätta.

Gör även rum för ren tvätt och gör det till rutin att familjen hjälper till att sortera och hämta sin tvätt. Faktum är att det är egentligen inte så svårt och har man börjat få ordning på en sådan rutin, så kan man liksom inte sluta – det är för bra för det!

Imagen aleatoria sección 7

Vilka är de främsta misstagen man gör när det kommer till bra förvaring hemma?
– Att du faktiskt inte inventerar vad det är som behöver förvaring, att du har rätt typ av förvaring till just dina kläder och prylar och att du kanske inte optimerar utrymmet.

Faktum är att det finns många ställen hemma som du kanske inte tänker på direkt som förvaringsutrymme, men som är riktigt bra sådana, exempelvis under trappan och bakom en gardin. De flesta av oss har en hörna eller en bit vägg någonstans som inte används. Använd den till smart förvaring!

Vad är hemligheten bakom ett välordnat hem?
– Hur tråkigt det än låter, men att inte släpa hem kläder och saker du inte behöver, och att lägga en kort stund om dagen på att ”hålla ordning” och att verkligen försöka att lägga tillbaka saker där dom hör hemma.

Finns det något som heter ”för mycket förvaring”?
– Jag har aldrig hört någon någonsin säga det. Däremot har jag hört motsatsen oändligt många gånger…

Christines främsta tips vid planering av förvaring hemma: 
1. Börja att rensa: tänk på de fyra s:en – spara, slänga, sälja eller skänka.
2. Optimera utrymmet som står till buds. Om du tycker det är svårt, ta hjälp av planeringsexperter på området. Du kommer bli förvånad över vad bra förvaring kommer att underlätta i vardagen.
3. För att behålla ordningen så måste du kontinuerligt tänka och jobba med de fyra s:en.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]