btn-cerrar
Vilken typ av fläkt passar i ditt hus?

Vilken typ av fläkt passar i ditt hus?

Av

Imagen aleatoria sección 7

Köksfläkten ska helst både vara snygg, tyst, effektiv och antingen synas eller döljas i hemmets mest använda rum – köket.

Vilken köksfläkt du ska välja styrs av en del olika faktorer. Tycke, smak, behov, boende och tekniska funktioner. Vilken typ av ventilation finns i huset? Vad får du plats med och vill du att den hänger fritt, dolt, eller synlig på väggen?
Innan du fastnar för en viss typ av design så är det bra att ha klart för sig vilka alternativ man har och vad som fungerar. Det finns fyra slags köksfläktar: kolfilterfläkt, utsugsfläkt och alliancefläkt samt spiskåpa, som tekniskt sett inte är en riktig fläkt. Lär dig om de olika – vad som passar hos dig, och sen kan man börja fundera över designen.

Imagen aleatoria sección 7


KOLFILTERFLÄKT
En kolfilterfläkt återcirkulerar luften med hjälp av en inbyggd motor, och drar inte ut den genom en ventilationskanal som andra fläktar. Den behöver inte anslutas till en frånluftskanal och kan därför placeras var som helst över spisen. En kolfilterfläkt ska rena luften från fett och matos innan luften förs tillbaka in i köket. Fläktarna har olika verkningsgrad, en del klarar bara att få bort hälften av oset, och kan vara ganska bullriga. Kolfiltret måste dessutom bytas ofta för att fungera optimalt. En viktig faktor att ta hänsyn till är att det måste vara god övrig ventilation i huset, eftersom luften återcirkuleras.

FRÅNLUFTS-/UTSUGSFLÄKT
Fläkten kopplas till en frånluftskanal, och luften sugs direkt ut ur huset. När fläkten är i gång ska du inte ha något fönster i köket öppet, då lukt och matos kan spridas till andra delar av bostaden. Om du öppnar blåser luften runt kring spisen, och fläktsuget blir mindre effektivt. Denna typ passar framförallt bra i villor.

Imagen aleatoria sección 7

ALLIANCEFLÄKT
Denna fläkt bildar ”en allians” mellan fläkten i köket och husets övriga ventilation.
Med en alliancefläkt kan du koppla ihop utsug i tvättstuga, badrum och kök. Du måste välja ett system med rätt kombination och vill du byta fläkt måste du veta att den fungerar med befintlig alliancelösningen.

SPISKÅPA
Spiskåpan har ingen egen motor utan samlar upp oset som sugs ut via husets gemensamma ventilationssystem. Kåpan monteras över spisen och kopplas till det centrala utsugssystemet i huset.

Imagen aleatoria sección 7

SIDOSPALT:
Upphängning
Underhängd: Fläkten monteras vanligtvis under ett köksskåp. Finns även i utdragbara modeller, som är extra praktiska i små kök.
Vägghängd: Den vägghängda fläkten monteras rakt på väggen vid utsugskanalen. Finns i flertalet utföranden.
Frihängd: Vanligast över en köksö och har utsuget rakt upp.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]