btn-cerrar
Gediget med modern Bullerbykänsla

Gediget med modern Bullerbykänsla

Av

Imagen aleatoria sección 7

Det unga paret Alice och Anton insåg att det skulle bli dyrare att köpa en större lägenhet i Göteborg än att bygga hus. Nu har de byggt en riktigt Bullerbydröm utanför Växjö.

Hur kommer det sig att ni ville bygga hus?
– Vi bodde i en bostadsrätt i centrala Göteborg då vi började fundera på hur vi ville byta upp oss till något större från vår nyproducerade tvåa. När vi kikade på alternativ sprang det iväg i kostnad ganska snabbt om man skulle vilja ha ett rum till i centrala Göteborg.

Imagen aleatoria sección 7

Då vi båda är från Växjötrakten utforskade vi hur priserna såg ut där och insåg ganska snabbt hur mycket mer man får för samma månadskostnad som att bo i Göteborg med bokostnad, garagekostnad, trängselavgifter m.m.

Vi undersökte vad det skulle kosta att bygga nytt hus, gentemot att hitta ett renoveringsobjekt. Då förstod vi att vi skulle vinna långsiktigt på att bygga ett nytt hus som inte skulle kräva särskilt stort underhåll under de närmsta åren. Dessutom kunde vi kontrollera kostnaderna under tiden vi formade huset, helt utefter vårt eget tycke och smak.

Imagen aleatoria sección 7

Hur hittade ni tomten?
– Vi hittade tomten via Hemnet och högg den snabbt efter att den hade publicerats. Det var för tillfället en skogsfastighet som processades till en hustomt. Den var väldigt vildvuxen och stenig och såg inte mycket ut för världen. Det fanns varken el, avlopp eller vatten, men vi trodde på den ändå.

Det bästa med vår tomt är de stora ytorna, närheten till många sjöar, att vår enda granne är skogen och att det endast tar 10 minuter att köra in till Växjö centrum. Det bästa av två världar, helt enkelt.

Imagen aleatoria sección 7

Hur valde ni husleverantör?
– En släkting jobbar på Anebyhusgruppens kontor i Åseda och Alice är uppvuxen i Åseda, så det kändes naturligt att välja en lokal leverantör.

Fick ni bra hjälp från husleverantören?
– Vi valde en delad entreprenad, alltså att vi endast köpte själva byggsatsen från husleverantören och anlitade egna entreprenörer där vi kunde genomföra uppbyggnaden av huset med öppen kommunikation, då vi ville göra mycket av arbetet själva. Både för att spara pengar och för att huset verkligen skulle kännas som vårt eget. Vi fick bra hjälp av husleverantören med det dem var involverade i.

Imagen aleatoria sección 7

När drog bygget igång?
– Vi skrev under avtalet med husleverantören i april 2020 och huset restes i april 2021. Så under ett år hade vi tid att själva röja undan skogen på tomten med motorsåg och röjsåg, göra val interört och exteriört och förbereda tomten för ett garage och ett hus.

Var bodde ni under tiden?
– I maj 2020 flyttade vi ifrån Göteborg och vår lägenhet och flyttade in till Antons föräldrar i Växjö. Där bodde vi till inflytt, i oktober 2021.

Beskriv byggprocessen, var den smidig?
– Under byggprocessen hade vi flyt, men stundtals var det väldigt tufft, både fysiskt och psykiskt. Vi hade flyt på så sätt att vi började mitt under en rådande pandemi. Vi hade inget annat att ägna oss åt och kunde lägga alla våra lediga timmar på huset.

Efter att huset kom på plats i april 2021 så började många månader av heltidsarbete plus byggjobb på huset varje eftermiddag/kväll och helg.

Det var väldigt slitigt och stressigt, särskilt för Anton som även höll i alla trådar och hade kontakt med alla hantverkare och leverantörer.

Långa, fysiskt krävande dagar och lite sömn, då det alltid var något som strulade och behövde lösas. Framåt september 2021, en månad innan slutbesiktning var vi riktigt trötta. Men i efterhand ser vi tillbaka på tiden som rolig och enormt lärorik.

Hur har ni tänkt gällande planlösning samt husets placering på tomten?
– Vi utgick ifrån Anebyhusgruppens husmodell Solvända, men tyckte inte riktigt att planlösningen på entréplan var något för oss, därför satte sig Alice och ritade upp olika alternativ. Till slut kom vi fram till en lösning som vi var nöjda med och som fungerade i konstruktionen. Huset placerade vi på tomtens högsta punkt. Utifrån planlösningen så ville vi ha köket i nordostligt läge, för att det skulle vara så svalt som möjligt i skafferiet. Och så ligger burspråk och altan i sydväst, där man vill åt som mest ljusinsläpp.

Hur valde ni material för fasaden?
– Fasaden består av klassisk träpanel med stående, rundad lockläckt. Det är målat i klassisk Falu rödfärg original, foder är målat i en ljust grå kulör och dörrarna är i ljust ockragul. En klassisk färgsättning med inspiration från förr. Fönstren är sidohängda tvåluftsfönster med klassisk fönsterhasp och spröjs – en av få grejer vi fick strida för att få igenom hos husleverantören. Det är vi tacksamma för, då det gör så mycket för helheten!

Hur har ni tänkt interiört?
– Vi ville att hela huset skulle ha känslan av att det stått på platsen i 100 år. Dels för att passa in bland omgivande gårdar och torp, dels för att det är en stil vi båda tycker om. Alice har alltid varit intresserad av det estetiska, och särskilt över saker och arkitektur från förr. Vi ville ha känslan både interiört och exteriört att Bullerbyn möter Madicken och Junibacken, som möter Carl Larssons klassiska motiv och Skandinaviens luftiga utryck. Vi vet inte om vi fick till det precis så, men vi är en bit på väg. Vi har väl inte riktigt hunnit bo in oss riktigt än.

Interiört har vi valt att frångå ”vitt och fräscht” som vi förstått är populärt bland nybyggen. Vårt motto var: ”Vågar vi bygga ett hus, vågar vi välja färg. Det är bara att måla om ifall man inte trivs, det är inte värre än så”. Detta har gjort att vi har grönt badrum, gul hall, rosa tvättstuga, grönt kök osv.

Det enda vi har hållit neutralt är det stora vardagsrummet på entréplan, där vi valt att måla en lätt grå-beige ton som bryter precis mot de vita snickerierna. 

Ni har även valt gedigna material som passar stilen. Berätta mer!
– Vi ville att huset skulle få andan av att det är ett hus från förr. Många av rummen i huset har pärlspont på väggarna, istället för slät gips. Golvet är ett massivt trägolv i gran, fönsterbrädor och smygar är i massivt trä och beställda från en lokal snickerifabrik. Även lister och foder är i massivt furu. Allt har vi beställt obehandlat och målat helt från grunden. Mycket tid har gått till målning, då Alice målat allt i huset ca fyra gånger om. Anton har i stället skött själva snickeriet. Men vi hade aldrig hunnit i tid om vi inte fått den hjälpen som vi fick av våra familjer.

Det roligaste projektet i husbygget var att mura upp vår egen murspis. Tack varje Alices pappa gick det att genomföra, då han även putsat den så fint.

Sammanfattningsvis, vad är det bästa med huset?
– Det bästa med huset är vår planlösning och närheten till naturen. Att hela platsen andas ett lugn, vilket känns viktigt för oss båda. Att kunna koppla av helt och hållet när det behövs. Ett beslut vi tog i början av processen var att bygga upp garaget innan huset kom på plats. Det var inte tanken från början, men det har hjälpt oss så mycket under byggtiden. Dels för att mycket målning av pärlspont och lister kunde göras där, vi kunde stuva undan material som annars hade varit i vägen inne i huset för oss och snickarna. Vi har även valt att placera bergvärmepump, vattenpump, hydrofor, vattenfilter m.m. där, som annars hade tagit stor plats inne i husets tvättstuga. Nu har vi flera garderober med förvaring på ytan som det annars hade tagit.

Finns det något ni skulle vilja ändra på?
– Nej, i efterhand vill vi inte ändra på något.

Har ni något tips till andra som står inför att bygga hus?
– Ta alltid in offerter på allt. Det är lätt att stå med en hantverkare och prata och få kostnadsförslag muntligt, men om något skulle hända och springa iväg i kostnad är det skönt att ha något skriftligt på papper.

Vår instagram