btn-cerrar
Husdrömmen i skogsgläntan

Husdrömmen i skogsgläntan

Av

Imagen aleatoria sección 7

Efter studier i Göteborg och jobb i Jönköping ville Thea och Alexander Larson hem till skogen. På en gammal betesmark, mellan det unga parets båda barndomshem, hittade de sin drömtomt. Bland småländska stenmurar, lövträd och grusvägar välkomnar nu deras rödmålade Stella 190 vänner och familj.

Längtan efter hemtrakten på landsbygden strax öster om Ljungby växte sig starkare och starkare hos Thea och Alexander. När drömmarna om att flytta hemåt igen blev mer konkreta bodde och jobbade de i Jönköping.

Imagen aleatoria sección 7

– Vi tittade först på gamla hus, men det kändes lite för osäkert. Vi ville inte köpa något och sedan upptäcka att vi var tvungna att spendera tid och pengar på att renovera eller åtgärda akuta fel, säger Alexander.

I ärlighetens namn ska det också sägas att de ganska snart hittade sin drömtomt, en bit avstyckad betesmark mitt emellan de platser där de båda växte upp.

Imagen aleatoria sección 7

– Känslan var att det var här vi ville bo och då var det självklart att bygga nytt. Vi älskar platsen med stenmurar, lövträd, en liten grusväg och vill skapa något eget där vi kan bo och leva nära naturen, säger Thea.

Sagt och gjort. De satte fart och började med att undersöka olika hustillverkare. Thea skrattar till när hon berättar.

Imagen aleatoria sección 7

– Jag har verkligen lusläst och jämfört mängder av produktbeskrivningar och även bett familjen om råd. Vi hade inte alls koll på hur det går till att bygga hus när vi började, men har lärt oss otroligt mycket under processen.

Efter noggrann research fastnade hon och Alexander för Trivselhus.

Imagen aleatoria sección 7

– Vi upptäckte att vi skulle få mer valuta för pengarna hos Trivselhus. Det är gedigen kvalitet rakt igenom, och håller en hög nivå som standard, så till sist var det faktiskt ett ganska enkelt beslut, säger han.

Valet föll på Stella 190, ett tvåplanshus som de målat i traditionellt rött – inklusive röda vindskivor för ett mer modernt uttryck.

– Vi tycker att husmodellen och planlösningen är perfekt för oss. De öppna, ljusa ytorna med stora fönster på bottenvåningen, med flera sovrum en våning upp och ett rymligt badrum med både dusch och badkar. 

Kanske är 190 kvadratmeter lite stort för två personer, men vi bygger för framtiden. Jag har hört att det tar tre husbyggen innan man är riktigt nöjd, men vi siktar på att bara bygga ett, säger Alexander.

Ytorna har de ändå nytta av redan nu. I anslutning till det öppna vardagsrummet har de sitt musikrum med bland annat en flygel.

– Det känns lyxigt, men också viktigt för oss att ha musiken enkelt tillgänglig i vardagen, säger Thea.

Och bor man på landet är det förstås även betydelsefullt att övernattande gäster känner sig välkomna och att det finns en rymlig groventré med plats för leriga stövlar.

– Vi tycker om att umgås med vänner och familj och det bjuder huset verkligen in till på alla sätt, exempelvis att man kan laga mat i köket och samtidigt prata med gästerna i vardagsrummet”, säger hon.

En utmaning för Thea och Alexander var hur huset skulle placeras på tomten. Här använde de en drönare och byggde även en egen 3D-modell för att testa olika varianter.

– Vi vill skapa en lantlig idyll här på sikt, så det var viktigt att tänka till ordentligt från början. Tomten är i grund och botten en stor öppen plats och drönaren var guld värd under planeringen, säger Alexander.

Ett annat tips de ger är att våga satsa på färg inomhus.

– Kulör kan vara svårt men vi fick hjälp av färgtillverkaren att hitta rätt nyanser. Mycket går i grönt i kombination med trä. Det känns varmt och mysigt, och passar här i skogen. Nu känner vi oss hemma – både inomhus och utomhus, säger Thea.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]