btn-cerrar

Slipad Diamant

Av

Imagen aleatoria sección 7

När en skogsnära tomt dök upp kunde inte Anna och Christian motstå möjligheten att skapa ett hem från grunden, trots att de redan hade byggt två hus tidigare. Nu har de byggt sitt drömhus – en slipad diamant i utkanten av Mjölby.

Anna och Christian hade redan byggt två hus tidigare, ett arkitektritat hus (byggt 2011) i centrala Mjölby som de hade som bostadshus samt ett sommarhus. Men trots det hade Anna fortsatt stå kvar i kommunens tomtkö.

Imagen aleatoria sección 7

– Jag och Christian bodde i ett annat område i Mjölby när vi träffades för många år sedan, och sa redan då att om det någon gång dök upp lediga tomter där så skulle vi slå till. Vi hade hund då också och det var väldigt härligt att bo så nära naturen, berättar Anna.

När det nu, många år senare, råkade dyka upp tomter i precis det området åkte Anna, i all hemlighet, ut till området och tittade. Hon “rankade” tomterna och bestämde för sig själv att om hon fick den som låg överst på hennes lista så var “det meningen”.

Imagen aleatoria sección 7

– Och självklart så fick vi precis just den tomten, säger Anna med ett skratt.

Nu var det bara att försöka övertala resten av familjen, maken Christian och barnen Amelie och Clara.

Imagen aleatoria sección 7

– Men det gick ändå ganska bra, när vi väl hade börjat spalta upp vilka fördelar det nya huset skulle ha så insåg vi att det kunde bli väldigt bra, berättar Anna.

Generösa ytor
Efter att ha undersökt olika husleverantörer föll snart valet på Älvsbyhus som både kunde leverera en passande husmodell till ett bra pris, och som kunde erbjuda totalentreprenad.

Imagen aleatoria sección 7

– När vi förstod hur prisvärt det skulle bli att bygga så stort som vi ville så kändes valet enkelt. Nu blev det istället lite av en morot att “slipa en diamant” – att göra så mycket som möjligt av en modell som först kändes ganska “basic”.

Modellen som paret valde var 1,5-planshuset Henrik som sedan kom att utformas efter Anna och Christians önskemål. Bland annat valde man att lägga till ett vidbyggt garage som gjordes om till entré. Man valde även bort köket från Älvsbyhus och köpte ett från IKEA, flyttade på en innerdörr för att göra köket längre, bytte ut alla innerdörrar och satte upp en innervägg så att den öppna planlösningen blev mer uppdelad. För den oinredda övervåningen planerade man att bygga två rum till döttrarna på respektive 30 kvadratmeter. Totalt landade huset på hela 240 kvadratmeter.

– Hela processen fungerade väldigt bra, och Älvsbyhus var väldigt tillmötesgående. De hjälpte oss också att placera huset på tomten, vilket vi först hade lite svårigheter med. Men sedan var det faktiskt säljaren som kom med förslaget att lägga huset så långt in på tomten som möjligt för att på så sätt utnyttja solläget på framsidan till altan och pool. Vi fick marinera det ett tag för först kändes det helt vansinnigt, men sedan förstod vi att det skulle bli det allra bästa, berättar Anna.

 

Smidig byggprocess
När paret väl hade bestämt sig för hur huset skulle utformas samt placering på tomten var det dags att skicka in bygglovshandlingar. På rekordsnabba två veckor hade de sedan ett bygglov i sin hand. Huset beställdes i april 2019 och sedan levererades stommarna i januari 2020.

– Efter det gick det otroligt snabbt, och det tog inte mer än en månad innan huset var färdigt, berättar Anna.

Samtidigt hade familjen sålt sitt gamla hus och flyttat ut till sommarhuset – beläget ca 3 mil utanför Mjölby. Där bodde man sedan kvar efter att det nya huset var slutbesiktigat i februari, för då tog jobbet vid med att färdigställa den oinredda övervåningen.

– Vi hade sett till att hantverkare skulle komma efter slutbesiktningen att göra klart detta på tre veckor. Men sammanlagt tog hela processen tre månader, säger Anna och fortsätter:

– Det var inte riktigt så vi hade tänkt oss det. Men efter tre husbyggen blir man ganska luttrad och vet att något alltid går fel, säger Anna.

 

Mörka och mysiga toner
För fasaden valde man en svart träpanel – något som inte var självklart från början men som växte fram under processen.

– Jag tyckte att det skulle vara snyggt med svart mot tallarna bakom huset, men vi kände oss något osäkra först. Vårt förra hus var vitt och många av de andra husen i det här området är vita. Men när vi såg huset i grundmålat vitt utförande kändes det väldigt blekt och då bestämde vi oss för att köra på det svarta.

Svart är också en återkommande kulör på insidan av huset där paret valt många mörka detaljer i inredningen.

– Det blev lite av en reaktion mot vårt tidigare hus där allt istället var vitt. Nu ville vi ha någonting annat, berättar Anna.

Paret valde bland annat ett svart kök, ljusgråa väggar och ett ljusgrått ekgolv. Till det har man valt många detaljer i brunt vilket gör att hemmet känns mysigt och ombonat.

På det nedre planet har man fått generösa ytor med vardagsrum, och det som paret kallar för sitt “bibliotek”, i fil. I anslutning till detta finns köket och ett tv-rum som det går att stänga till om. På bottenvåningen finns också parets sovrum, ett arbetsrum, badrum och tvättstuga.

– Vi gjorde om ett av sovrummen till tv-rum vilket blev väldigt bra. Nu kan man äntligen ha ljud på utan att det stör resten av familjen. Nu ligger även tv-rummet i norrläge, vilket gör att man nästan aldrig behöver dra för gardiner där inne, säger Anna.

På övervåningen har döttrarna Amelie och Clara fått varsitt sovrum där det finns gott om plats för både kompishäng, plugg och klädförvaring.

– Det kändes härligt att de båda fick ordentliga rum där de kan ha många besökare också. Det gör att deras kompisar ofta kommer hit också, berättar Anna.

Vår instagram