btn-cerrar
Extravagant villa på traditionsrik plats

Extravagant villa på traditionsrik plats

Av

Imagen aleatoria sección 7

Paret hade bott på platsen utanför Göteborg i hela 20 år, då i ett vitt skärgårdshus som passade väl in i den klippiga havsmiljön och som de trivdes väldigt bra i. Men Monika och hennes man, som nu började bli något äldre, hade trots det börjat funderat på att byta boende.

– Vi hade fått smak för att inreda, och kände samtidigt att huset inte skulle fungera när vi blev äldre. Vi funderade först på att göra om och renovera, men det visade sig bli ett väldigt stort och dyrt projekt, berättar Monika.

Imagen aleatoria sección 7

I stället började paret titta på lägenheter och tomter att bygga nytt hus på. De tittade även på möjligheten att sälja hela huset och flytta det.

– Tyvärr gick inte det då vägen var för smal för att man skulle kunna transportera det på ett säkert sätt, säger Monika.

Imagen aleatoria sección 7

Sakta men säkert började en ny plan att få fäste – att riva det gamla huset och bygga ett nytt hus på tomten.

– Det var inget lätt val, utan ett beslut som kantades av många motstridiga känslor. Vi hade trivts väldigt bra i huset och hade många fina minnen därifrån. Samtidigt kände vi att det här bygget kanske skulle bli vårt sista stora projekt i livet och var något vi verkligen ville göra, berättar Monika.

Imagen aleatoria sección 7

Sagt och gjort. Paret började förbereda sig för rivning vilket också innebar att de sålde av det mesta som fanns ihuset – all inredning från badrum, kök osv.

– Det enda som stod kvar innan vi rev det var ett skal. Det var ganska känslosamt, säger Monika.

Imagen aleatoria sección 7

Ritade upp huset själva
Paret hade redan funderat ut hur deras nya hus skulle se ut, ligga och hur de skulle nyttja det. Monika hade till och med ritat upp huset på ett smörgåspapper.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för färg och form, något som hållit i ända sedan jag var barn. Jag har alltid haft ett väldigt bildminne, vilket betyder att jag enkelt kan se framför mig hur saker kommer se ut. Det tog jag med mig när jag ritade huset.

För att förverkliga deras drömhus kontaktade paret husleverantören Willa Nordic.

– Vi hade tidigt kollat in Willa Nordic och tyckte om de hus som de hade byggt, berättar Monika.

Willa Nordic hjälpte till att planera upp kvadratmetrarna i huset på ett funktionellt sätt, samt kom med idéer för de lösningar som paret själva inte visste hur de skulle ta sig an.

– Det var vissa saker som var mer viktiga för oss än andra. Till exempel visste vi tidigt att vi ville ha en walk-in-closet och ett badrum i öppen planlösning i vårt sovrum. Och det var inga problem att lösa det. Willa Nordic var väldigt flexibla och hjälpsamma, säger Monika.

Började med gästhuset
För att enkelt ha tillgång till bygget så valde paret även att bygga ett gästhus på tomten.

– Vi insåg att det skulle vara det smidigaste alternativet, och det fick vi rätt i. Så fort gästhuset var klart så kunde vi flytta in där och då också ha konstant överblick över bygget. Sedan blev gästhuset också väldigt trevligt i sig – ja, vi stormtrivdes där också! säger Monika.

För att få plats med huset fick man genomföra ganska stora sprängningsarbeten på tomten – någonting som också ledde till stora mängder överbliven sten.

– Den använde vi till murarna runt huset, något som blev otroligt bra! Vi var väldigt noga med att se till att miljön runt huset också skulle färdigställas under bygget, för att det skulle bli en bra helhet. Att använda stenen var en sådan sak som gjorde mycket för att huset skulle smälta in i miljön, berättar Monika.

Huset, som byggdes med totalentreprenad växte fram under 2019, allt medan paret bodde bara tre meter från byggarbetsplatsen. Med facit i hand menar Monika dock att processen flöt på väldigt smidigt.

– Sedan är det klart att det uppstår diskussioner på ett bygge, helst om man är så engagerade som vi var i processen. Så blir det ju också när man bor så nära bygget och följer det på nära håll. Samtidigt är det ju en gång i livet som man bygger hus kanske, och då vill man ju att allt ska bli precis som man vill ha det.

Hela bygget tog exakt ett år och i december 2020 kunde paret flytta in i huset.

Genomtänkt planlösning
En liten väg leder upp till husets garage som finns i husets källarplan. På samma plan finns också ett allrum, ett gym, ett teknikrum, wc och det bästa av allt – en hiss.

– Vi fick inte plats med en trappa, men däremot så gick det superbra att få in en hiss! Det betyder att vi enkelt kommer att kunna bo kvar i huset i framtiden också, berättar Monika.

Hissen leder till det första våningsplanet där vi hittar ett lyxigt kök och vardagsrum i öppen planlösning. Här finns också master bedroom med walk-in-closet och tillhörande badrum, ett uterum som vetter mot den vackra utsikten, ett gästrum med toalett och tvättstuga. Utanför breder en generös pool ut sig.

– Vi visste att vi inte ville ha så många rum, däremot var det viktigt för oss med stora och generösa rum med stort ljusinsläpp, berättar Monika och lägger till:

– Däremot fick det inte bli kliniskt på något sätt, utan det skulle kännas mysigt. Jag hade tidigt en idé om färgskalan som skulle gå i sand, nougat och att det skulle finnas mycket träinslag.

Varma material
Paret visste tidigt att de ville ha ett svart hus, men för att få till ett varmare utseende på huset valde man att kombinera det svarta träet med IPE-trä, värmebehandlad ask, corten och sedumtak.

– Från vardagsrummet skulle vi egentligen tittat ut på ett svart papptak ovanpå garaget, vilket inte kändes så lockande. Att lägga sedumtak och sätta solceller kändes som ett klimatsmart alternativ som dessutom blev väldigt vackert, säger Monika.

Interiört går de varma tonerna igen, med ekparkett i en varm nyans, stråtapeter och mycket naturmaterial.

– I vårt gamla hus hade vi mycket vitt, och här ville vi skapa något helt annorlunda. Vi ville ha en annan värme och få det att kännas mer levande. Om man ser till materialen överlag så är det trä, metall, sten och naturmaterial som återkommer igenom hela huset, säger Monika.

Hur trivs ni i huset idag?
– Vi trivs jättebra! Något vi verkligen gillar är vårt sovrum, men också uterummet – det är där man helst sitter om det går! Men det bästa är så klart läget. Vi är glada att vi bodde kvar här ute och inte flyttade till stan!

 

Saknar ni ert gamla hus ibland?
– När jag får upp minnen på Facebook så blir jag nostalgisk. Vi hade 20 fantastiska år i det huset. Men vi hade bestämt oss för att göra vårt drömprojekt, och det ångrar jag inte!

 

Har ni något tips till andra som ska bygga nytt?
– Det viktigaste är att man är engagerad i bygget! Var på bygget varje dag om du kan, och var inte rädd för att ändra saker under byggprocessen. Välj naturnära material, för det är någonting som lever längre. Och så en sista grej – försök att vara vän med grannarna. Göra det bra för dem också, så blir allt enklare.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]