btn-cerrar
Skandinaviskt I ett plan

Skandinaviskt I ett plan

Av

Imagen aleatoria sección 7

Emily och Armin drömde om ett nytt hus med alla bekvämligheter. Idag bor de i en skandinavisk drömvilla i skånska Skepparslöv, alldeles intill ortens populära golfbana.
Emily och Armin bodde i den lilla orten Vä utanför Kristianstad, i ett äldre hus som de själva hade renoverat. Men drömmen om ett helt nytt hus fick dem att tänka i nya banor.

– I ett äldre hus finns alltid knarrande golv och sneda väggar, och även om det har sin charm så är det inte alltid så praktiskt. Efter att vår dotter Alma fötts så började vi se oss om efter något annat, och ställde oss bland annat i tomtkön i Kristianstad kommun, berättar Emily.
Genom en kontakt fick paret nys om en tomt i Skepparslöv, alldeles intill ortens golfbana.

Imagen aleatoria sección 7

– Det var ett litet område på en höjd med fyra tomter, varav tre redan var bebyggda. Vi körde upp en eftermiddag och tittade, och bestämde oss ett tag därefter för att slå till, säger Emily.

Imagen aleatoria sección 7

Flexibel husleverantör
Tomterna tillhörde husföretaget C4 Hus, varför paret nu också skrivit kontrakt på att bygga en av deras husmodeller.

– De var dock otroligt flexibla, och vi hade egentligen kunnat kundanpassa huset så mycket vi ville. Nu hade vi dock turen att hitta en färdig husmodell som passade oss perfekt, berättar Emily.
Modellen de hade sett ut var Lugnet 1 – ett enplanshus i skandinavisk stil och med en praktisk planlösning.

Imagen aleatoria sección 7

– Det som vi föll för var möjligheten att dela upp planlösningen så att vi fick en separat barndel med allrum och en vuxendel med tillhörande tvättstuga. I mitten fanns en generös yta med kök och vardagsrum i fil. Vi ville inte ha något jättestort hus, men ändå få stora gemensamma och öppna ytor. Och då passade den här husmodellen perfekt, berättar Emily.
Paret valde dock att göra några mindre justeringar på husmodellen, något som C4 Hus också hjälpte till med.

– Vi öppnade upp mellan kök och vardagsrum, där det egentligen var en vägg emellan. I det lilla allrummet har vi lagt till en altandörr så vi har utgångar från alla sidor av huset. Utöver detta lade vi till ryggåstaket för att då upp höjden, säger Emily.

Imagen aleatoria sección 7

Snabb byggprocess
När ritningarna var klara skickades bygglovsansökan in till Kristianstads kommun. De tog sina 10 veckor på sig att se över bygglovet, och sedan fick paret justera ritningarna något för att det skulle gå igenom. I april 2020 kunde så äntligen bygget dra igång.

– Sedan gick det ganska snabbt, och huset var uppe och stomrest innan midsommar, berättar Emily.
Paret valde att bygga med totalentreprenad, något som de upplevde som väldigt positivt.

– Bygget flöt på väldigt smidigt, även om det var mitt i coronapandemin. Man hade med sig att det kunde bli förseningar och så, men det gick väldigt bra rakt igenom, säger Emily.
Under byggprocessen bodde paret hemma hos Armins föräldrar, något som också fungerade bra.

– De bor också i närheten av Kristianstad vilket gjorde det smidigt, vi kunde åka ut och kolla till bygget ofta vilket så klart är en stor fördel när man bygger hus, säger Emily.
I oktober stod så huset färdigt och familjen kunde flytta in.

– Det var en fantastisk känsla. Även om man hade varit här och sett det mesta komma på plats så var det en helt annat känsla att sätta nyckeln i dörren och veta att man skulle bo där nu, berättar Emily.

Genomtänkta detaljer
För fasaden valde paret sibirisk lärk, dels för att det inte kräver något större underhåll, men också för att det med tiden får en vacker grå färg.

– Det var viktigt för oss att huset skulle smälta in i naturen, och vi är otroligt nöjda med slutresultatet, säger Emily.
Till det valde man moderna detaljer i svar, däribland ett tak i svart bandtäckt plåt.
Entrén är placerad på en av långsidorna som vetter ut mot vägen. På samma sida är också köket beläget, vilket gör att man härifrån har en härlig utsikt över Kristianstad.

– Det är superfint att stå här och ta hand om de annars så tråkiga hushållsuppgifterna, säger Emily.
Längs den andra långsidan är vardagsrummet placerat, varifrån man når trädäcket ut mot baksidan av huset. Härifrån har man också utsikt över Skepparslövs golfbana.

– Nu har vi vant oss vid att bo nära en golfbana, men det var lite ovant första sommaren när man hörde spelarna prata. Men vi har inga golfbollar som flyger upp på tomten! säger Emily med ett skratt.

Nordiska färgval
Interiört har paret valt genomgående ljusa och typiskt skandinaviska materialval. För golvet plockade man ut en vitoljad furuparkett som ger huset en ljus känsla. I badrum och hall har man valt stora klinker i gråbeige och grå sten.
– Detta är också toner som kommer igen i köket där vi valde en vit lucka i ask samt en kalkfärg på väggarna. Det blev en fin helhet i huset, säger Emily.

Vad är det bästa med huset?
– Det bästa är att det är ett lite mindre hus som ändå känns rymligt. Det är verkligen kvadratsmart, och det passar oss perfekt. Vi får plats att leva, men här finns också utrymme för gäster. Planlösningen är kanske nästan ännu lite bättre än vad vi först trodde. Vi är jättenöjda.

Har ni något tips till andra husbyggare?
– Det är skönt om man har en plan för hur man skulle vilja ha det innan man drar igång processen. Det viktigaste är att tänka igenom läget och hur det funkar med ens övriga liv. Vi har ungefär 10-15 minuter vardera till jobbet härifrån, och det är väldigt smidigt.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]