btn-cerrar

Personligt och modernt intill Vänerns strand

Av

Imagen aleatoria sección 7

I natursköna Hammarö har Andreas och Louise byggt sitt drömhus – ett modernt och personligt hus som anpassats efter deras egna behov och önskemål.
Andreas och Louise bodde i lägenhet inne i Karlstad, men hyste en dröm om att bosätta sig på natursköna Hammarö intill Vänern.

– Det ligger väldigt fint vid vattnet, men ändå med närhet till Karlstad, berättar Andreas.
Men att hitta ett passande boende på Hammarö var inte det enklaste, framförallt inte ett hus som passade deras behov och önskningar.

Imagen aleatoria sección 7

– Därför kom vi överens om att istället försöka bygga något eget. Vi ville sätta vår egen prägel på boendet, och få någonting som kändes nytt och fräscht, säger Andreas.
Paret började leta efter tomter och så en dag hittade Louise en suspekt annons på Blocket.

– Det stod bara “tomter på Tynäs” och så var det kanske två meningar i annonsen totalt. Vi tvekade kring om vi ens skulle våga ringa på den, säger Andreas med ett skratt.
Men paret ringde och det visade sig att det var en privat tomtägare som lagt ut annonsen. Samma kväll besökte de tomten som låg naturskönt ute på Tynäsudden.

Imagen aleatoria sección 7

– Vi slog till direkt, och började sedan planera för vilket hus vi skulle bygga på platsen, berättar Andreas.

Flexibelt
Paret hade, redan innan de hittade tomten, tittat på husmodeller och pratat med olika husleverantörer. Nu såg de ut två leverantörer som de tyckte kändes extra bra, och bestämde träff med företagens säljrepresentanter.

Imagen aleatoria sección 7

– När vi träffade Siv från Fiskarhedenvillan så föll allt på plats. Den andra leverantören försökte styra oss mer mot en färdig modell men här kunde vi istället få huset precis som vi ville ha det, berättar Andreas.
Och det betydde att få ett kundanpassat hus i modern stil som utformats efter paret egna önskemål.

– Det var otroligt flexibelt. Vi utgick ifrån en husmodell, Lommen, men sedan gjorde vi om i princip allting. Det passade oss väldigt bra, säger Andreas.
När paret hade ritat klart huset, gjort alla val och tänkt ut placering på tomten var det dags att skicka in bygglovshandlingarna. Och i oktober 2019 drog så äntligen bygget igång.

Imagen aleatoria sección 7

– Byggarna drog igång på hösten med att gjuta plattan. Men sedan stod det stilla ett tag, detta då vi hade valt egna hantverkare som inte kunde börja ordentligt förrän i januari, säger Andreas.

Delad entreprenad
Paret hade valt en delad entreprenad, vilket betydde att de själva fick agera byggherrar och ansvara för byggprocessen.

– Vi hade dock en väldigt kompetent snickare som tog väldigt mycket ansvar också. Han tog emot och beställde material, samt höll kontakt med Fiskarhedenvillan. Det funkade väldigt bra, berättar Andreas.
Under byggprocessen uppstod inga större problem, även om det var småsaker som då och då ställde till det.

– Det var leveranser som gick fel och saker som inte kom. Däribland så fastnade vår kakel i Italien på grund av corona. Det kom helt enkelt inte ut ur landet. Men det var vi inte ensamma om, många hade samma problem under den perioden. Det är så det är med ett bygge, man får ha lite förståelse för att vissa småsaker inte blir som man tänkt sig, säger Andreas.
Under bygget sålde paret sin lägenhet i Karlstad och flyttade in i en hyreslägenhet, bara 100 meter från deras gamla bostad.

– Det funkade bra tycker jag, och det var toppen att vi enkelt kunde åka ut till Hammarö och ha koll på bygget, berättar Andreas.
Den 25 maj 2020 stod så äntligen huset klart och familjen kunde flytta in.

Enplanshus med rymd
Paret hade först varit inne på att bygga ett tvåplanshus, men det var svårt att få till det på tomten. Istället blev det ett enplanshus med en smart planlösning.

– Vi visste att vi ville ha huset uppdelat, med en avskild barndel och en vuxendel. Och så vi ville vi ha ett stort vardagsrum och kök med högre takhöjd. Vi tittade mycket på hur andra byggt när vi ritade och plockade “guldkornen” till vårt hus, berättar Andreas.
Huset valde de att placera efter solläget för att få så mycket sol på altanen som möjligt. Mot altanen vetter också de stora fönstren i vardagsrummet, där paret själva ritat in fönstren i två rader.

– Vi har sol på altanen under princip hela dagen, vilket så klart är superhärligt. Det enda negativa är att blir väldigt varmt i vardagsrummet, varför vi framöver kommer att installera screens, säger Andreas.
Husets sovrum är istället placerade mot husets “baksida” som vetter mot norr och väst. För fasaden valde man Fiskarhedenvillans spårpanel i tre olika storlekar, som behandlats med en woodex-lasyr.

– Vi gillade den nyansen jättemycket, och det känns som att den passar in väldigt fint i miljön, säger Andreas.
Samtidigt som huset byggdes passade man även på att uppföra altanen, lägga plattor, anlägga gräsmatta och häck.

– Vi hittade en firma som kunde hjälpa oss med det under byggtiden, och det var så klart väldigt smidigt att få klart med allt det samtidigt. Sedan var det bara att flytta in, berättar Andreas.

Luftigt och öppet
Interiört har paret satsat mycket på att få in öppenhet och rymd, och det stora vardagsrummet med tillhörande kök utgör nästan hälften av husets kvadratmetrar.

– Det var viktigt för oss att det kändes modernt och öppet. Står man utanför huset så kan man se rakt igenom det, och det var något som tilltalade oss. Interiört är det annars Louise som gjort en stor del av valen, medan jag mer ägnat mig åt tekniska val, säger Andreas.
Ett exempel på Louise fingertoppskänsla är det stilfulla köket i monokromt peppargrått.

– Det var hon som kom på den briljanta idén att måla väggarna i köket i samma kulör som luckorna. Det blev väldigt coolt, berättar Andreas.
I köket har man också fått in en generös köksö som är över tre meter lång, något som var en av parets önskningar.

– Det är väldigt härligt att hänga här när vi har gäster på besök, säger Andreas.

Vad är det bästa med huset?
– Läget. Vi har så nära till naturen med både skog och vatten. Det är ca 150 meter till “vår” strand som hör till området. Men sedan är det den öppna planlösningen i vardagsrum och kök – det blev vi väldigt nöjda med.

Finns det något ni skulle vilja ändra på?
– I efterhand hade vi nog gjort sovrummen något större, och där hade också fönstren kunnat vara större för att få in mer ljus. Barnrummen är 10-11 kvadratmeter och det känns rätt litet. I vardagsrummet har vi funderat kring fönstren och tänkt att man nog hade kunnat skippa de två raderna och istället haft fönster från golv till tak. Hade vi byggt idag skulle även ha satt in en skjutdörr som gjorde det möjligt att stänga till om barndelen, samt skippat att sätta in trösklar mellan rummen.

 

Vad är ert bästa tips till andra husbyggare?
– Tänk ett extra varv kring planlösningen, det är det allra viktigaste att få till!

Vår instagram