btn-cerrar
Vi njuter av vårt hem!

Vi njuter av vårt hem!

Av

Imagen aleatoria sección 7

Drömmar om lantliga vyer och med lite hjälp av ödets nyck tog familjen Carl-Fredrik, Louise och sonen Carl-Walter in på den spännande resan om ett eget alldeles nytt boende i Allerum, strax utanför Helsingborg.

Louise och Carl-Fredrik bodde tillsammans med sonen Carl-Walter i ett radhus i Mariastaden och trots att de bodde bekvämt och att huset lite romantiskt var parets första gemensamma boende fanns ändå planer på att skaffa sig något större framöver. Med ett öga på bostadsmarknaden och ett annat på hur de ville att framtiden skulle se ut så var det ett hus på landet, med närhet till stan, som var målet.

Imagen aleatoria sección 7

Efter några mindre lyckade budgivningar började Louise och Carl-Fredrik att tänka om. Hur vore det att bygga ett nytt hus? Som svar på tal kom en tomt ut på marknaden, inte långt från där de redan bodde – i ett lugnt område men ändå nära till stan.


– Då landade vi i tankarna om att det vore skönt att få skapa ett underhållsfritt boende, att få skapa något efter våra idéer och drömmar, och som dessutom låg lugnt på landet men inte på något sätt öde, säger Louise. Men tomten visade sig redan vara såld.  

Imagen aleatoria sección 7

Tomten hittade paret på Hemnet strax innan jul och några dagar senare när paret kontaktade mäklaren så var tomten redan i händerna på en annan spekulant. För att inte ge upp allt för lätt så kontaktade paret istället markägaren direkt, vilket visade sig vara ett lyckokast.

– Vi kontaktade markägaren med förhoppning om att han hade mer mark att stycka av då läget var precis vad vi sökte. Vi hade tur! Samma dag som ägaren skulle signera tomten med tilltänkta ägare så drog köparen av olika anledningarna sig ur och genomförde aldrig köpet. Bara några dagar senare var det istället vi som var tomtägare!

Imagen aleatoria sección 7

Lika snabbt valde paret husleverantör. Något som med facit i hand visade sig vara ett förhastat beslut.

– Faktum är att vi rev det första kontraktet vi hade med en husleverantör. Det kändes inte bra av många olika anledningar, så vi beslutade oss för att dra oss ur, trots att det medförde en viss kostnad. Det är en stor process att bygga hus, och det är viktigt att det känns bra från start. Vi gjorde även en helomvändning i våra husplaner, från ett klassiskt 2-plans hus i New Englandstil till en modern lada på ett plan. Passade oss, tomten och våra visioner mycket bättre!

Imagen aleatoria sección 7

Och inget ont som inte för något gott med sig. Nästa val av husleverantör visade sig vara ett betydligt bättre val. Har utgått från de här materialvalen för att förstärka den röda tråden.

– Fiskarhedenvillan erbjöd den flexibilitet som vi önskade och utefter deras husmodell Skimra fick vi göra de ändringar vi önskade. Det var avgörande för vårt val. Med Fiskarhedenvillan byggde vi i delad regi, vilket också visade sig vara smidigt och samarbetet fungerade väl. Vi köpte en husstomme som restes tillsammans med husleverantören, därefter tog vi över. Vi var väldigt självgående genom hela processen.

Husmodellen Skimra från Fiskarhedenvillan är en lantlig husmodell men i en modern tappning. Med detta hus som ursprungsmodell valde paret bland annat att förlänga huset i två delar, göra rummen större och utöka förvaringen. Samtliga rum behöll sin ursprungsposition men utformning och storlek har ändrats och det har öppnats upp till nock på flertalet ställen. Interiört valdes allt bort.

– Vi valde bort all invändig inredning från husleverantören, köpte in allt själva och kontraktera hantverkare för egen räkning. Vi hade tidigt en vision som vi utgick ifrån. Den röda tråden med färgval och materialval skulle kännas igen i samtliga utrymmen.


Det som tidigt satte tonen var köket i valnöt med samma träslag på kommod i badrum. Golvet av granitkeramik från Svenska Kakel har varit tongivande då det återfinns på nästan samtliga ytor, samt utvändigt och på bänkskiva i köket. Övriga val i huset.

Fanns det perioder av motgångar i processen?
– Sammantaget var det en bra process där vi blev klara före beräknad tidplan. Vi hade en tidskrävande läggning av golven samt att plattan var något ojämn för läggning av 60×120 plattor, så hela plattan behövdes flytspacklas. Tog tid och kostade pengar. I övrigt var det mest oklarheter kring dokumentationen vid slutsamråd som skapade lite frustration och oro. Men allt löste sig väldigt väl tillslut!


Överlag hade vi en fantastisk smidig process. Svåraste måste ha varit tidsbristen och pressen i att bygga i egen regi i kombination med jobb och familj. Vi slog till att gifte oss samma år. Inte att rekommendera men jösses vilken resa vi gjort tillsammans!

Vad är det bästa med att bygga nytt?
– Att få skapa, få vara delaktig i en process. Valmöjligheterna. Att få ett underhållsfritt hem efter just sina förutsättningar. Låga driftskostnader.

Hur upplevde ni allt i sin helhet?
– Bra kommunikation och tydlighet är ett måste. Att klargöra sina förväntningar på samtliga involverade och ha respekt för varandra. Vi hade ett väldigt bra samarbete med samtliga hantverkare och det gjorde att små utmaningar löstes smidigt. Många lärdomar rikare och också starkt övertygade om att vi kommer bygga nytt igen!

 

Hur nöjda är ni över slutresultatet?
– Väldigt nöjda! Vi lever i ett samhälle där vi konstant matas av intryck från sociala medier, och tror tyvärr att det är lätt att leta fel hemma och hos sig själv just på grund av det. Vi letar inga fel, vi njuter. Finns givetvis saker vi har lärt oss och kanske gjort annorlunda men inget som gör oss mindre nöjda med huset. Vi ser det som lärdomar att ta med i nästa bygge. Vi njuter av vårt hem!

 

Favoritrum i hemmet?
– Köket ligger varmt om hjärtat. Många delar av huset som vi älskar lite mer, passagens enkelhet med ljusflöde som gör att trädgården känns nära. Svårt att avgöra, skulle nog ändå påstå helheten i samtliga rum. Lugnet vi känner här.

 

Skulle ni bygga nytt igen?
– Absolut, det kommer att ske!

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]