btn-cerrar
Ylva Skarp - en kreativ naturkraft

Ylva Skarp – en kreativ naturkraft

Av

Imagen aleatoria sección 7

 

Konstnären och kalligrafen Ylva Skarp lanserar nu en ny kollektion, fotograferad och tolkad tillsammans med Pia Ulin.

Imagen aleatoria sección 7

 

Ylvas affärsverksamhet tog rejäl fart när hon öppnade butik och ateljé i nya stationshuset i Leksand 2017.  Hennes konst och designprodukter har blivit succé, och butiken ett självklart stopp för många som har vägarna genom Dalarna.

Imagen aleatoria sección 7

Berätta dina nyheter
– Jag fick ett infall att testa att måla på en gammal trasmatta. Jag hade en liggande på golvet och gillade direkt uttrycket som blev med färgen på den grova strukturen. Kände att här finns det något att jobba vidare på. Det blev moderna bonader.
Vad gäller ljusstakarna och lampfötterna så har jag under en tid testat att bygga tredimensionellt. Olika delar, gamla loppisgrejer och skräp som byggs på i olika former och sedan kläs i gips och papier mache. Ingen blir den andra lik, precis som jag gillar.

Var fick du inspirationen ifrån?
– Inspirationen kommer med skapandet. Ju mer jag håller på desto mer inspiration får jag att jobba vidare och testa nya saker. Förr hade man ju textil på väggarna för värmens skull. Känns ju aktuellt även nu, så det blev ytterligare en dimension på det. Har monterat trälister upptill för upphängning och det gör att de kommer ut lite från väggen vilket ger ett skuggspel. Särskilt på de som vävts av en inte alltför skicklig väverska och kanterna är ”vobbliga”. Jag gillar det som inte är perfekt.

Imagen aleatoria sección 7

Romster på Ylva Sharp
– Jag blev bekant med Ylva och hennes arbete när jag flyttade upp till Leksand för fyra år sedan. Ylvas hantverk och konst löper som en röd tråd genom Dalarna och det är uppenbart att hon är både populär och uppmärksammad här. Och även ute i världen!
Hon är en stor inspiration för mig genom att så tydligt förena sitt arbete med en livsstil här uppe, nära naturen och hennes familj. Jag skulle säga att hennes styrka är en outtröttlig längtan efter att hitta sin autentiska kraft och uttryck. Sen är hon naturligtvis enormt begåvad på det hon gör. Det var en ynnest att få fotografera hennes nya verk i min studio i Stockholm.

 

Imagen aleatoria sección 7

Vad är drivkraften hos Ylva Sharp?
– Skapandet är drivkraften. Att få vara kreativ, skulle inte klara mig utan det tror jag. Har så många idéer, en del bra, en del mindre bra, men det är det som driver mig framåt.

 

Vad har varit den största utmaningen med den nya designen?
– Utmaningen för mig har varit att det just är nya material att prova sig fram med. Färg på matta ter sig ju helt annat är färg på papper eller canvas. Det i sig gör ju att uttrycket blir ett helt annat. Men det är ju också det roliga!

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]