btn-cerrar
Ytterdörrens design är mycket viktig för husets karaktär

Ytterdörrens design är mycket viktig för husets karaktär

Av

Imagen aleatoria sección 7

Att välja rätt ytterdörr till ditt hus är viktigare än vad man kanske tror. Givetvis ska den fylla sitt syfte men för att skapa ett välkomnande intryck är det viktigt att dörren är i harmoni med resten av huset, och det är där designen kommer in. Heidi Ekstrand på Ekstrands är expert inom området och hjälper oss på vägen till valet av rätt dörr.

Vad är det första man ska tänka på vid val av ny ytterdörr?
– Dörrar och fönster är en del av arkitekturen, därför skulle vi säga att design står överst på kravlistan. Ytterdörrar började massproduceras på 80-talet och under decennier har både kvalitet och design nedprioriterats till förmån för priset. Vi har de senaste åren sett en trend där kunderna i större utsträckning tar hänsyn till husets karaktär när man väljer ytterdörr. Ytterdörrens design är mycket viktig för husets karaktär.

Imagen aleatoria sección 7


Vilka kvaliteter ska man leta efter? 
– Bra värmeisoleringsförmåga (lågt u-värde), CE märkt prestanda, bra garantier på målningen. 

Hur ska man tänka ur ett säkerhetsperspektiv?
– De flesta ytterdörrar på marknaden har bra lås som standard och en relativt bra säkerhet, även om de inte har en säkerhetsklass. Innan man lägger stora pengar på ytterdörren bör man se över hela husets skalskydd, framförallt fönsterna. Vill man ha en riktigt säker ytterdörr så skall man välja säkerhetsklass RC3.

Imagen aleatoria sección 7

Vilket är det vanligaste misstaget man gör vid val av dörr?
– Kanske att man väljer en NCS-kulör som inte har UV-beständiga pigment. Väljer man en kulör från RAL-systemet så vet man att dessa kulörer är mer beständiga och bleks i mindre omfattning. 

 

Imagen aleatoria sección 7

I vilka material görs era dörrar i och vad skiljer dem åt rent kvalitetsmässigt?
– Vi använder bl.a. en högvärdig polyurethanisolering, marinklassat lim, fuktbeständigt ytskikt som är helt fritt från formaldehyd, kvistrent virke, vattenbaserad och mer miljövänlig ytbehandling m.m. De flesta ytterdörrtillverkare lämnar 15 års garanti på formstabilitet, det är ingen svår garanti att lämna. Vad som däremot är svårt är en lång garanti på ytbehandlingen. Ekstrands lämnar 10 års förbehållslös garanti på färgfilmen, även på svarta och mörka kulörer.

 

Imagen aleatoria sección 7

Går det att specialbeställa dörrar hos er?
– Ja, vi tillverkar mycket specialanpassade ytterdörrar. Det går att beställa ytterdörrar som är 3 meter höga och extra breda, kunden kan komma med egna designförslag. Vi får en skiss/beskrivning och ritar därefter upp ett förslag till kunden. 

 

Några nyheter detta år? 
– Ekstrands har lanserat mycket nya produkter de senaste året och det kommer mer. Clue 100k är en limited edition där återbruk varit i fokus, ytterdörren är ett samarbete med Wonderwall studios där vi har använt 100 år gammal sjödränkt ek i konstruktion och design. Det kommer fler ytterdörrar på detta tema, men även klassiska modeller med stor hänsyn till tidstypisk svensk arkitektur. 

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]