btn-cerrar
Ett vackert rum i glas

Ett vackert rum i glas

Av

Imagen aleatoria sección 7

En vinterträdgård att förlänga trädgårdssäsongen med och ett växthus att förverkliga sina odlingsdrömmar i är ett fint tillägg till tomten och något som många drömmer att få njuta av.

Berenike Munthe, VD och ägare av VANSTA Trädgård Scandinavia, är expert inom området och arbetar professionellt med att förgylla villaägarens trädgårdsdrömmar. I deras utbud av vinterträdgårdar och växthus är det framför allt de engelska modellerna som sticker ut lite extra. Designen och kvalitén är unik och tar oss tillbaka till den engelska trädgårdslivet så många älskar och avgudar.

Imagen aleatoria sección 7

– Den engelska trädgårdskulturen är förebild för mycket inom begreppet trädgård. I inget annat land är trädgården och alla dess tillbehör och byggnader så etablerat och älskat.

De traditionella engelska växthusen är en del av detta och modellerna med den fina förstukvisten, dekorer och framför allt rymd och luft, är älskade av många, säger Berenike, och lyfter fram kollektionen The Rose Greenhouse Collection som växthus med alla attributen för ett riktigt engelskt växthus och dessutom styrkan för ett nordiskt klimat och teknik för ett modernt hållbart byggande.

Imagen aleatoria sección 7

Men huruvida man ska satsa på en vinterträdgård eller ett växthus handlar först och främst om hur man tänker att man vill använda det.

– Ett växthus byggs med växternas väl och ve i första rummet. Det är ett säsongsrum med hög luftfuktighet och med snabb reaktion på omkringliggande temperaturer. Ett orangeri och vinterträdgård, eller för den delen ett uterum, byggs mer med tanke på vistelse och människans aspekter på klimat, värme och annat. Sen finns det förstås grader mellan dem alla.

Imagen aleatoria sección 7

Det är en stor investering så viktigt är som alltid att hitta en leverantör som står för kvalitet och som finns där i projektets alla delar, understryker Berenike.

– Be om definitiva besked och produktbeskrivningar, begrepp som höst och vinter duger inte. Vi på VANSTA arbetar med alla typer av glasade byggnader och hjälper alltid kunden i att hitta rätt typ av produkt.

Imagen aleatoria sección 7

TÄNK KREATIVT
Du kan använda ditt växthus eller ditt orangeri till enormt mycket och det är alltid ett rum som bidrar med helt andra värden än det vanliga rummet.

– Vi har byggt till poolöverbyggnader och spa-hus, övernattningar och Attefallshus. Ett rum i glas är alltid hemmets mest älskade plats.
När man ändå bygger ett nytt hus kan det vara ett perfekt tillfälle att redan vid ritbordet planera in en vinterträdgård i direkt anslutning till huset. Men hur går det till?

– Man kan absolut bygga till sitt orangeri till ett nytt eller ett gammalt hus. Vi välkomnar alltid när kunden hör av sig i god tid för integrering av ett orangeri så att anslutningar och grundritningar blir korrekta. 

Ett anslutet orangeri kräver en proffsig partner som utför kontrollmätningar och kan ge byggunderlag.
Även här kan det vara bra att fundera på tillbehör som förhöjer både upplevelsen och användningsområdet.

– Solskydd, belysning och infällda spotlights skall alltid planeras tidigt. En fin golvbrunn, sockel och inte minst golvet ger alltid rummet mycket av sin karaktär. Den öppna elden eller ett porlande vatten är också inslag som ger rummet karaktär, vill Berenike tipsa om.

Vid nybygge är trädgårdsplaneringen en stor del, men kanske många gånger det man tänker på allra sist, innan huset helt kommer till sin rätt. VANSTA Trädgård arbetar mycket med just denna typ av projekt och menar på att ju tidigare man funderar över sina utemiljöer desto bättre.

– Ha alltid med en trädgårdsarkitekt eller en egen ritning från början. Det är superviktigt att se till att husbyggaren får tydliga och strikta anvisningar om trädgårdens ytor; vad skall vara planteringsytor, ska eventuella byggnader in, plattsättning, häck, belysning och så vidare.

 Risken är annars att man befinner sig på ett berg av bärlager när bygget är klart som skapa både frustration och inte minst höga kostnader när man kommer till trädgården.

En trädgård kräver både sitt engagemang och sin ekonomi så det är viktigt att tänka långsiktigt och planera för en trädgård som håller över tid. Här är det viktigt att tänka på kvalitet i all anläggning och jordytor, att växtvalen fyller sitt syfte och inte minst skötselaspekten.

– Ta hjälp av ett proffs, rekommenderar Berenike och menar vidare att för att en trädgård även ska vara trivsam så är det viktigt att tänka på växande material och inte bara på hårda ytor.

– Den underhållsfria trädgården blir som regel både kal och tråkig. Var beredd på att få lite jord under naglarna och njut av att delta i den växande miljö du nu har omkring dig.

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]