btn-cerrar
Kamin som värmekälla

Kamin som värmekälla

Av

Imagen aleatoria sección 7

Vi blickar mot vår men är fortfarande mitt i vinterkylan. Med rätt kamin i ditt hem får du en behaglig värme och rofylld stämning, samtidigt som du kan sänka dina värmekostnader. Genom att byta ut din gamla kamin mot en ny och lära dig att elda rätt sparar du både pengar och på miljön, samtidigt som din kamin blir en värmekälla att lita på.

BYT UT DIN GAMLA KAMIN
Moderna braskaminer skonar miljön och sänker husets uppvärmningskostnad.
Energimyndigheten har konstaterat att moderna braskaminer ger kraftigt minskade miljöutsläpp, och en betydande sänkning av uppvärmningskostnaden, jämfört med äldre kaminer från 80- och 90-talet. Därför byter många nu ut sina gamla kaminer.

Imagen aleatoria sección 7

 

EN MILJÖVÄNLIG ELDNING
En modern eldstad kan inte jämföras med gamla öppna spisar eller äldre kaminer när det gäller förbränning. Nyare braskaminer har en teknik som säkerställer en fullständig förbränning vilket både ger bra värme-ekonomi och miljövänlig eldning. Om kaminen eldas rätt blir det koldioxidneutral värme som inte bidrar till växthuseffekten.

Imagen aleatoria sección 7

HALVERAD UPPVÄRMNINGSKOSTNAD
Genom att byta ut en gammal kamin mot en ny minskar föroreningar av utomhusluften markant eftersom de har en högre förbränningseffekt och samtidigt får du en stor sänkning av uppvärmningskostnaden. En modern kamin med hög verkningsgrad ger betydligt lägre utsläpp. I gamla kaminer eldar du för kråkorna och får inte särskilt mycket rumsvärme per vedträd. Det går ut hälften så mycket ved för att få samma värme som med en äldre kamin.  

LÄR DIG ELDA RÄTT
Vedeldning är en billig och miljövänlig uppvärmningsmetod om du har en modern braskamin och eldar rätt. Här är några tips du kan tänka på för att få en så effektiv eldning som möjligt.

Imagen aleatoria sección 7

 

HÖG TEMPERATUR
– Få snabbt ordentlig fyr och därmed hög temperatur i eldstaden. Använd torra stickor, papper eller liknande när du tänder och låt elden ta sig i finhuggen ved innan du fyller på vedmagasinet. Följ de skötselinstruktioner som finns för just din anläggning.

Imagen aleatoria sección 7

 

EN REJÄL GLÖDBÄDD
–Se till att det finns en rejäl glödbädd när du fyller på vedmagasinet. Raka ihop glödbädden och stapla veden så att det finns ett utrymme för en ordentlig luftinblandning mellan vedträna.

TILLRÄCKLIGT MED LUFT
– Pyrelda inte, utan se till att det alltid finns tillräckligt med luft till förbränningen. Följ även här de rekommendationer som finnas för just din anläggning. Om det inte finns några rekommendationer, får du se till att hålla tilluftsspjäll och rökgasspjäll tillräckligt öppna. Hellre för mycket luft än för lite.

 

TITTA PÅ RÖKEN
– Ett enkelt sätt att kontrollera förbränningen är att gå ut och titta på röken. Vid ofullständig, sotande förbränning får du svart eller mörkgrå rök med kraftig lukt. Är röken gulaktig innehåller den mycket tjära. Eftersom veden innehåller en viss mängd vatten kommer röken ofta att vara vit av kondenserad vattenånga. Det syns tydligast kalla vinterdagar. Varmare dagar ska röken vara i det närmaste osynlig och bara ses som ett värmedaller. 

Vår instagram

[insta-gallery id="0"]